Zara Gümüşçevre Köyü

Zara Gümüşçevre Köyü

Gümüşçevre Köyü haberleri, Zara Gümüşçevre köyü güncel son dakika gelişmeleri, Gümüşçevre köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Gümüşçevre köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Zara  Gümüşçevre Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Gümüşçevre Köyü son dakika gelişmeleri, Gümüşçevre Köyü ne özgü yemekler, Zara Gümüşçevre Köyü nün tarihi, Gümüşçevre Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Gümüşçevre Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Gümüşçevre Köyü , Sivas ilinin Zara ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Gümüşçevre Köyü Resimleri ve Gümüşçevre Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Zara Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Zara Sivas Arası Kaç Km? Zara Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Zara Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Zara Gümüşçevre Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Zara Doğumlu Ünlüler Kimler?

GÜMÜŞÇEVRE KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Gümüşçevre, Sivas ilinin Zara ilçesine bağlı bir köydür.

Gümüşçevre köyü köklü bir tarihe sahip olup 2. yüzyılda Bizans Ermenileri tarafından kurulmuş hızlı gelişerek erzincan sivas arasında önemli bir ticaret ve konaklama merkezi olmuştur. Yıllarca çeşitli uygarlıkların himayesi altında kalmıştır. ilk olarak Bizans egemenliğinde olan şehir daha sonra Eretna devleti nin idaresine girmiştir şehir o yıllarda sivas tan sonra bölgenin önemli merkezlerinden biri dir.

Fakat daha sonra bölgedeki savaşlar sehrin sık sık el değiştirmesi Gümüşçevre nin o yıllarda gelişmesini engellemiştir. 14. yüzyılda iran şahı Timur tarafından işgal edilen şehir yağmalanmış bu da yetmezmiş gibi birde şehir yakılıp, yıkılmıştır. şehir adeta haritadan silinmiştir.

Dönemin padişahı Yıldırım bayazıd han bu durumdan rahatsız olup bölgeye oğlu ertuğrul komutasın da bir ordu göndermesi şehir için bir kurtulma fırsatı olabilcektir fakat bu ordunun savaşı kaybetmesi hatta sivasın da kaybedilmesi şehrin yeniden inşa edilememesi ne neden olmuştur.

Yıllar sonra 16. yüzyılda ticaret kervanlarından birinin tesadüfen bölgede konaklarken bulduğu değerli para ve altınlar bu bölgeye yeniden rabeti arttırmıştır. çeşitli yerlerden göç alan bu tarihi şehir yavaş yavaş gün ışığna çıkmaktadır. 17. yüzyıl-18. yüzyıl arası sivas a bağlı sancak(kasaba) merkezi olan kemeriz sivas-erzincan arasında yine önemli bir merkez olmuştur. bu yıllardan sonra bir türlü gelişemeyen kemeriz 19. yüzyılda da gerekli yatırım ve istihdam oluşamıyınca o yıllardaki sancak (kasaba) komşuları zara ve hafik in gerisinde kalmıştır. bir süre daha sancak (kasaba) olarak kalan kemeriz cumhuriyet ilanından sonra 1925 yılında köye dönüştürülmüştür. Eski adı Kemeriz olan Gümüşçevre köyü bu adı 1992 yılında almıştır. Günümüzde yaklaşık 300 hanesi olan ve 1000'e yakın nüfusuyla zara-hafik arasındaki en önemli yerleşim merkezi ve yeniden kasaba (belde) adayı olmuştur.

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri köyün gelenek ve göreneklerini yaşatmak için merkezi istanbulda olan ve 1000'e yakın Gümüşçevrelinin üye olduğu 1967 yılında bir dernek kurulmuştur,derneğin kurucusu Nuri ÖZŞAHİN'dir.Kurulan dernekle beraber Bu tarihten itibaren düzenli olarak İstanbul'da her yılın 6.ayının 2. haftasında geleneksel kır gezileri düzenlenmektedir. 2002 yılından itibaren gümüşçevrede de kendiside gümüşçevreli olan ülkemizin değerli iş adamlarından Ahmet ÇUHADAROĞLU'nun katkılarıyla, Çuhadaroğlu Şenlikleri adı altında güreşlerin ve yöresel halk oyunlarının sergilendiği geleneksel şenlikler oluşturulmuştur.Bununla beraber sivas yöresinin tüm yemekleri gümüşçevre mutfaklarında mevcuttur.

Sivas iline 87 km, Zara ilçesine 17 km uzaklıktadır.konumu itibarıyla 3 tarafı (doğu, batı ve güney) düzlük olup kuzey kesimi dağlıktır. 133 köyü bulunan zara ilçesinin 2. büyük bulunduğu bölgenin en büyük köyüdür. 1000'e yaklaşan nüfusuyla zara nın en önemli kasaba(Belde) adayıdır.

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.2004'ten bu yana da köyde 1000 e yakın arı kovanı olmuştur ve her geçen gün bu sayı artmaktadır.dolayısıyla da Arıcılık her geçen gün gelişmektedir.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ve 2008 sezonu itbari ile eğitim-öğretime açılmıştır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.