Aladağ Dölekli Köyü Video

Dölekli köyü hangi il ve ilçeye bağlı, Aladağ Dölekli köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Dölekli köyü son dakika gelişmeleri, köye ait haberler, köye özgü yemekler, köyün tarihi, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Dölekli köyü haberleri, Aladağ Dölekli köyü güncel son dakika gelişmeleri, köy ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Adana köyleri arasında yer alan Dölekli köyünde  vefat edenler ve köyün eski adı haberimizde.

Dölekli köyü Toros Dağları'nın Aladağlar bölümünün güney eteklerinde, Aladağlar ile Hasandede Gediği'nin ortasında kalan " Pos İçi " olarak adlandırılan bölgededir.

Cami duvarındaki Arapça yazılı kitabeden köyün 1837 yılında veya daha önce kurulduğu anlaşılmaktadır. Köy ilçe merkezine 13 km İl merkezine 113 uzaklıktadır. Köyün doğusunda Yetimli Köyü, Batısında Kökez Köyü'nün Soğukoluk mahallesi, Kuzeyinde Toros Dağları, Güneyinde  Kabasakal Köyü bulunmaktadır. Resmi olarak mahalle adı olmasada; Tülbe, Fakılar, Farsaklı, Kozaklı, Curalar, Yeni Mahalle halk arasında isimlendirilen mahalle adlarıdır. Köyün nüfusu 2008 yılı nüfus verilerine göre 338 erkek 341 bayan olmak üzere toplam  679   olup 140 hanedir. 

Köyde tarım, hayvancılık, ormancılık ve maden işçiliği  başlıca geçim kaynaklarıdır. Tarım ağırlıklı olarak buğday ve arpa ekimi üzerine yapılmaktadır. Ayrıca nohut ve fasulye ekimi de yapılmaktadır. Köyde bahçe tarımı da yaygındır. Sebze olarak domates, biber, patlıcan ekilirken meyve olarak üzüm, erik, ayva, ceviz ve hurma yetiştirilmektedir. Köyde küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Küçükbaş hayvan olarak koyun ve keçi büyükbaş hayvan olarak süt inekleri beslenmektedir. Süt inekçiliği devlet destekli yapılırken elde edilen sütün değerlendirilmesi için köyde kooperatif kurulmuştur. Köy orman köyü olduğu için halkın büyük bir kısmı orman işlerinde çalışmaktadır.  

Köyde eğitime gereken önem verilmektedir. Köyde 8 sınıflı ilköğretim okulu bulunmaktadır. İlköğretimi bitiren öğrenciler Aladağ veya Adana’ya giderek öğrenimlerine devam etmektedirler. Köyde yetişip devlet kademelerinde çalışan birçok kişi mevcuttur.

1928'den beri aynı adı taşıyarak köy statüsünü sürdürmektedir. Adana iline 130 km, Aladağ ilçesine 30 km uzaklıktadır. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. 

Yıllara göre köy nüfus verileri
2012    615
2011    646
2010    1.873
2000    768
1990    924

Köyün Genel Bilgileri
Kuruluş Tarihi: 1800
Yerleşim Tipi: DAĞINIK KÖY
Hane Sayısı: 192
Geçici Nüfus Sayısı: 4000
Yaz Kış Nüfusu: Farklı

Acıman Yaylası: Acıman Yaylası yaklaşık 1730 m yüksekliktedir. Şifalı suları nedeni ile yaz aylarında yoğun bir ziyaretçi trafiği görülür. Gelen ziyaretçiler, ortalama iki hafta kadar kalmaktadır. Acısu'ya her yaz tahminen 1000 kişinin üzerinde ziyaretçi gelmektedir.. Burada demir oranı çok yüksek bir su akmaktadır. Bu da suya acı bir tat katmaktadır. Suyun bu özelliğinden dolayı Acısu’dan gelen Acıman yaylası ismini almıştır. Buraya gelenler, suyun rengi ve tadından dolayı şifalı olduğuna inanmaktadırlar. Hatta burası kaplıca olarak kullanılmakta ve dışardan gelenlere hizmet etmek için küçük çaplı tesisler de yapılmıştır. Yazın hastalığına şifa bulma amacıyla birçok kişi gelmektedirler. Bunların dışında Kabasakal, Dölekli, Yetimli köyünden de hayvancılıkla uğraşan köylüler buraya gelmektedirler. Bu yaylaya Aladağ, Adana, gibi şehirlerden gelmelerine rağmen, bu yaylanın ve Acısu'nun şifalı olduğunu duyup başka şehirlerden gelen birçok ziyaretçi vardır.

VİDEOYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Benzer Videolar