Alucra Yükselen Köyü

Alucra Yükselen Köyü

Yükselen Köyü haberleri, Alucra Yükselen köyü güncel son dakika gelişmeleri, Yükselen köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Giresun Köyleri Arasında yer alan Yükselen köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Alucra Yükselen  Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yükselen  Köyü son dakika gelişmeleri, Yükselen  Köyü ne özgü yemekler, Alucra Yükselen  Köyü nün tarihi, Yükselen  Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yükselen  Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yükselen  Köyü, Giresun ilinin Alucra ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yükselen Köyü Resimleri ve Yükselen Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Alucra Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Alucra Giresun Arası Kaç Km? Alucra Hava Durumu? Giresun Köyleri ve Alucra Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Giresunlı iseniz Giresun Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Giresunlı Ünlüler arasında Alucra Yükselen  Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Alucra Doğumlu Ünlüler Kimler?

Yükselen , Giresun ilinin Alucra ilçesine bağlı bir köydür.

avuz Sultan Selim’in Trabzon Sancak Beyi olduğu (1494-1510) o ihtişamlı devirlerden sonra III. Murad (1574-1595) devrinde başlayan ekonomik bunalım, maddi durumları bozulan yeniçerilerin Giresun, Trabzon ve havalisinde olay çıkartmaları ve karışıklığa sebep olmalarına yol açmış, bu da o yörelerde yaşayan ve olaylara karışan-karışmayan ailelerin topraklarını terk ederek daha güvenli yerler aramasına sebep olmuştur.

Bu ailelerin hepsi ayrı ayrı zamanlarda ve ayrı ayrı bölgelerden köye yerleşmelerine rağmen aralarında kayda değer büyük anlaşmazlıklar meydana gelmemiştir. Daha sonra kız alıp vermek suretiyle aralarında akrabalık bağları kurulmuştur. O dönemde nüfus kütüğü kaydı olmaması ve Şebinkarahisar’da meydana gelen yangında diğer belgelerin yanması o döneme ait kesin bilgilere ulaşılmasını engellemiştir.

Köyün adı, Karahisârî Şark sancağına bağlı önceleri Kovata daha sonra Alucra nahiyesinin “Hapu Karyesi” iken dilimizin sadeleştirilmeye çalışıldığı dönemde Hapu olarak kalmakla birlikte karye yerine Türkçesi köy kelimesi konarak “Hapu Köyü” olmuştur.

Bu köye Hapu denmesinin esas sebebi, köyde o dönemde ikamet etmekte olan aile reisinin adının Hapu olmasından kaynaklanmaktadır.

Yöre adlarının Türkçeleştirilmesi sırasında köyün deniz seviyesinden 1800 metre yüksekte olması sebebiyle Hapu adı “Yükselen” olarak değiştirilmiştir.

Hapu Köyü iskan yönünden pek uygun bir yerde kurulmamıştır. Bu ise düz olan yerlerin tarla olarak kullanılmasından ve içme suyu sağlayan kaynakların köyün şimdiki yerinde bulunmasından kaynaklanmaktadır.

Köye yerleşen aileler tepelerin yamaçlarına ve eteklerine yerleşerek tarıma elverişli alanları çiftçilik yapmakta kullanmışlardır. Ağaçlardan yapılmış bentler vasıtasıyla derelerin, kayalıklara yakın yerlerden akması sağlanmış, dere kenarlarından elde edilen araziler çayır ve bostan olarak kullanılmıştır.

Yükselen (Hapu) Köyü’nün evleri 19. yüzyılın başlarına kadar genellikle küçük ve tek kat olarak yapılmıştır. Duvarlar çamur harçla taştan yapılmış olup, yüksekliği 2,5-3 metredir. Duvarların üzerine yatay olarak aralıklı döşenmiş çam ve köknar ağaçları kiriş olarak kullanılmış, onların üzerine ardıç ağaçları dallarıyla birlikte döşenmiş, onun üzerine de 40–50 cm. kalınlığında toprak örtülmüştür. Çatı düz olduğundan yağan karın ve yağmur sularının aşağıya geçmemesi için ağırlığı yüz-yüz elli kilo olan ve adına loğ taşı denilen taşla toprak çatı sıkılaştırılarak suyun aşağı evin içine akmaması sağlanırdı.

Evler; ocaklık ve ambarın bulunduğu bir oda ile küçük bir yatak odasından ibarettir. Giriş ve odanın bir kısmı kiler olarak kullanılmaktadır. Tuvalet, evden uzakta bahçede bulunurdu. Ahır ve samanlık, evlere uzak yerlere yapılır, hayvan gübreleri biriktirilmeyip tarlalara atılırdı. Yeni yapılan evlerde tuğla kullanılmaktadır. 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren çatılar önce dik yapılarak hartama denilen tahtayla kaplanmış daha sonra oluklu sac levhaların Türkiye'de üretim ve dağıtımına başlanmasıyla tahta çatılar yerini sacla kaplanmış çatılara bırakmıştır.

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.Köy; önceleri Karahisârî Şarkî livâsı Kovata nahiyesine bağlı bir arazi iken, bugün Giresun ilinin Alucra ilçesine bağlı bir muhtarlıktır. Giresun iline 150 km. Alucra ilçesine ise 18 km uzaklıktadır.

Köyün doğusunda Kaledibi Köyü (2 km), batısında ve kuzeybatısında kendisiyle birlikte Yükselen Köyü’nü oluşturan Taşdemir ve Delli mahalleleri vardır. Güney yönünde sınır komşumuz olan Gökçebel (Mismilon) ve Boyluca (Zun) köyü bulunmaktadır.

Taşdemir ve Delli mahallelerine sınır olan Konaklı (Keşimbür), Aydınyayla (Görena), Beylerce (Alevre), Kavaklıdere (Çivrişon), Subaşı (Yanus), Demirözü (Eşküne) ve Armutlu köyleri ile çevrili bulunmaktadır.Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Köyde ilköğretim okulu yoktur. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 

 

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.