Andırın Alanlı Köyü

Andırın Alanlı Köyü

Alanlı haberleri, Andırın Alanlı köyü güncel son dakika gelişmeleri, Alanlı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kahramanmaraş Köyleri Arasında yer alan Alanlı Köyünde vefat edenler köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Andırın Alanlı köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Alanlı  köyü son dakika gelişmeleri, Alanlı  köyüne özgü yemekler, Andırın Alanlı köyünün tarihi, Alanlı  köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Alanlı  köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Alanlı , Kahramanmaraş ilinin Andırın ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Doğu Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Alanlı  Köyü Resimleri ve Alanlı  köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Andırın Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Andırın Kahramanmaraş Arası Kaç Km? Andırın Hava Durumu? Kahramanmaraş Köyleri ve Andırın Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kahramanmaraşlı iseniz Kahramanmaraş Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Kahramanmaraşlı Ünlüler arasında Çıldır Alanlı  Köyünde doğan biri var mı? Andırın Doğumlu Ünlüler Kimler?

Alanlı , Kahramanmaraş ilinin Andırın ilçesine bağlı bir mahalledir.

Mahallenin adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında çeşitli söylentiler vardır..Bir revayete göre 1900 lü yıllarda Dulkadiroğlu beyliğinden ayrılarak Kadirli ilçesinden göç etmişlerdir. Mahallenin en eski bilinen ismi Hocalardır.TÜRKMEN kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

Karma bir kültür vardır..Mahallenin alanı çok geniştir.güneydoğusu Ceyhan nehrine kadar uzanır.Şu an berke barajının bulunduğu yere kadar uzanır. Mahallenin ; dügün törenleri çok meşhurdur..çifte davullu zurnalı olur,(kaba, halep, dik, pekmez, arap çiftetellisi serçe oyunu vs.yani halay)çok meşhurdur. Gelenek, görenek ve [[yemek|yemekleri;yaz aylarının bilinen en meşhur yemegi tereyağlı Bulgur pilavı ve köy domatesi salatasıdır(başka domateslerden olmaz)İçli köfte,Pilav üstü köy tavuğu ve tavuksuyu..Dügünlerde;dügün yahnisi, bulgur pilavı döğme pilavı,Kabak çiçegi dolması, yaprak sarma, ayranlı çorba, tandır kömbesi, soba kömbesi, kuş böregi, tirşik ve daha aklımıza gelmeyen pek çok yemek türleri mevcuttur....

Habersiz komşuya misafirlige (lafa) gitmek ve hoş sohbetler etmek, çay içmek ve misafire ceviz-tarhana ikram etmek kültürün bir parçasıdır.. birde, amatör avcılık oldukça populerdir..ama burada yapılan av ne trofe avcılıgıdır ne de zevk için yapılır..burada avcılık anlayışı, tamamen avdan maximum faydalanmaktır...Bu avcılık hemen hemen hep kuş avcılıgıdır..bilinen en popüler av kuşları,CIRRIK-ZUPPAN-KARATAVUK-KEKLİK-PIRNAKA-(elhoca:)-ÜVEYİK-BÜLBÜL vs...Kahramanmaraş iline 56 km, Andırın ilçesine 20 km uzaklıktadır. Yolu toprak ve stabilizedir,Mahallede 92 hane bulunmaktadır..Köy nüfusunun %45'i köy dışında yaşamakta olup bayramlarda mahallede özlemler giderilir. Köy dışında hemen her haneden bir veya daha fazla kişi vardır. Mahallede düzenli bir gelir yoktur manzarası havası ormanı ile emeklilik sonrasında yaşamak için idal bir yerdir..Son yıllarda yaylacılık çok popüler olsa da, yurt genelinde çalışmakta olan memur işçi vs bu mahallenin yaylasından, havasından ve suyundan mahrum kalmaktadır. TARIM:Mahallede arpa, buday, mısır, nohut, mercimek, fiğ, yer fıstığı,Sebzeler; Domates, biber, patlıcan, fasulye, kabak, salatalık, yeşilliklerin her türlüsü, sogan, patates gibi zebzeler yetiştirilir. ama ticari olarak degerlendirilememektedir. Kara asma, kabarcık üzümü çok meşhurdur..Ayrıca;Nar,Ayva,Zeytin,Erik, elma, armut, kiraz, incir, kayısı,şeftali gibi meyvelerde yetişmektedir. Su kaynaklarının yetersizligi nedeniyle sulu tarım yapılamamaktadır. Mahallenin su kaynakları içme suyu ihtiyacını, ve (sebze-meyve sulama) ancak karşılamaktadır. İçme suyu sorununun giderilmesi için devlet desdekli projeler hazırlanıp uyğulamaya konulması gerekmektedir.

Mahallenin iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Ama, mahallenin alanı çok geniştir ve bir ucu guneyde ceyhan nerine kadar uzanır..bu yüzden bazı bölgeleri sıcakken bazı bölgelerine kış aylarında zaman zaman çok kar yağdığı görülür.. ( 80–90 cm ) ama bunun dışında akdeniz ikliminin tüm özellikleri görülür..yazlar sıcak ve kurak, kışlar (her zaman ılık olmasa da)ılık ve yagışlıdır..

Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yapılmaktadır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık kuruluşu yoktur ayrıca mahallenin ulaşım yolu stabilize olup her yağmur yağdığında köylüler tarafından açılan yoldur .mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.