Aşkale Güllüdere Köyü

Aşkale Güllüdere Köyü

Güllüdere Köyü haberleri, Aşkale Güllüdere köyü güncel son dakika gelişmeleri, Güllüdere köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Erzurum Köyleri Arasında yer alan Güllüdere köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Aşkale  Güllüdere Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Güllüdere Köyü son dakika gelişmeleri, Güllüdere Köyü ne özgü yemekler, Aşkale Güllüdere Köyü nün tarihi, Güllüdere Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Güllüdere Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Güllüdere Köyü , Erzurum ilinin Aşkale ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz doğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Güllüdere Köyü Resimleri ve Güllüdere Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Aşkale Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Aşkale Erzurum Arası Kaç Km? Aşkale Hava Durumu? Erzurum Köyleri ve Aşkale Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Erzurumlı iseniz Erzurum Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Erzurumlı Ünlüler arasında Aşkale Güllüdere Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Aşkale Doğumlu Ünlüler Kimler?

GÜLLÜDERE KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Güllüdere, Erzurum ilinin Aşkale ilçesine bağlı bir mahalledir.

Mahallede tarihi bir kale bulunmaktadır.(Pırtın Kalesi).Demir kale olarak da bilinir.Bu kale mahallenin güneydoğusunda 1 km uzaklıktadır.Kalenin batısında mahallenin güneyinde bulunan alibey mezrası(gılenin komu)adıyla anılan bir yerleşim yeri vardır.Burada köy halkından yaklaşık 100 kişi yaşamaktadır.Bu mezra mahallenin bir mahallesi olup okulu camisi vardır. Bu mezrada yaşayanların tümü köy halkının hısım ve akrabasıdır.Mahallenin eski ismi pırtındır. Pırtın ermenice (bataklık) anlamına gelir. Mahallede maşatlık ismiyle bilinen ermeni mezarlığı vardır.bu mezarlık yıllar önce ermenilerin burada yaşadıklarının göstercesidir.Cumhuriyet döneminde mahallenin ismi güllüdere olarak yeniden belirlenmiştir.Bu köy 1500'lü yıllarda bir çiftlik olarak kurulduğu rivayet edilmektedir.Sonraki yıllarda Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferinden sonra Tercandan götürüp mısıra yerleştirtiği uç beylerinden Keyf Osman isimli uç beyinin burayı beğenmeyip geri dönerek bu çiftliğe yerleşmesi buranın büyümesini sağlamıştır.köye sonradan gelen aillerde bulunmaktatır.Şu anki halkı biri birinin hısım ve akrabasıdır.Zamanın evliyalarından Maranbaba isimli şahsiyetinde mezarı buradadır.Köy çok göç vermiştir.Yurdun değişik illerinde çok sayıda yaşayan Güllüdereli bulunmaktadır.Yoğun olarak izmire yerleşmişlerdir.Ülkemizin birçok yerleşim yerinde Güllüdereli üst düzey bürokrat ve yönetici görev yapmaktadır.

Mahallede ağalık ve beylik yoktur...

Erzurum iline 52 km, Aşkale ilçesine 7 km uzaklıktadır.Doğusunda Abdalcık,Merdiven ve Ortabahçe(Cinis),güneydoğusunda Düzyurt ve Bağırsak,güneyinde Yaylayolu(Kilisecik)ve Dereköy,güneybatısında Hacımahmut ve Hatuncuk,batısında Yeniköy,kuzeybatısında Aşkale,kuzeyinde Küçükgeçit(Küçük çağdarıç),kuzeydoğusunda Kandilli sınır komşularıdır.28 Mart 2004 yılında meydana gelen deprem mahallede büyük hasara yol açmıştır.Köy, devlet tarafından eski mahallenin batısına moderin bir şekilde yeniden inşa edilmiştir. Mahallenin güneyi dağlık ve verimsiz olmasına rağmen,mera olarak kullanılan yaylalarla kaplıdır.kuzeyi ise geniş bir o kadarda verimli ova ile örtülüdür.Civar köylerin ot ve saman ihtiyacı bu ovada üretilen mahsüllerle karşılanır.Yaylalarından çıkan kaynak suları karasu nehrinin ana kolunu oluşturur. çırık,çekilli,koğalık,tüfekçi,gölçayır(sallıgöze),yetimler,koşkoçan,kırkpınarlar,karapınarlar,komlardüzü,şoraklar,kurunli,petırın pınarı,kahveciler vs. su kaynaklarının bazılarıdır.

Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.Kasım ayında başlayan kar yağışı nisan ayı sonlarına kadar doğayı örter.Hava sürekli kapalı ve kar yağışlıdır.Zaman zaman kar yağışı tipiye dönüşür.Mayıs ayı başlarında güneş kendisini gösterir ve baharın geldiğini müjdeler.Yazları çok sıcak kurak geçer.mahallenin doğa yapısı ağaçsız olduğundan yağmur çok az yağar.halk çayır ve tarlalarını tamamen yerel kaynaklardan faydalanarak sulama yapar.

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Mahallede 2 adet mandıra bulunmaktadır. Fakat şu an birisi atıl durumdadır.Halk orta düzey bir yaşantıya, bazıları ise üst düzey gelire sahiptir. Son zamanlarda kurulan kooperatif ile devlet teşvikli alınan inek türü köy halkının ekonomisene olumlu katkı sağlamıştır. Mahallenin büyük baş hayvanlarının tamammına yakını cins hayvanlardan müteşekkildir.Eski yıllara rağmen koyun sayısında bariz şekilde azalma görülmektedir.Seksenli yılarda onbin civarında olan koyun sayısı günümüzde bin civarındadır.

Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur. Sağlık ocağı var ve kullanılmaktadır . Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfaltır,elektrik ve sabit telefon vardır.ayrıca cep telefonu şebekeleri(turkcel,avea,vodafone)bulunmaktadır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.