Edremit Altınoluk Köyü

Edremit Altınoluk Köyü

Altınoluk Köyü haberleri, Edremit Altınoluk köyü güncel son dakika gelişmeleri, Altınoluk köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Balıkesir Köyleri Arasında yer alan Altınoluk köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Edremit Altınoluk Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Altınoluk Köyü son dakika gelişmeleri, Altınoluk Köyü ne özgü yemekler, Edremit Altınoluk Köyü nün tarihi, Altınoluk Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Altınoluk Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Altınoluk Köyü, Balıkesir ilinin Edremit ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz marmara bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Altınoluk Köyü Resimleri ve Altınoluk Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Edremit Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Marmara yöresine özgü haber kanalı var mı? Edremit Balıkesir Arası Kaç Km? Edremit Hava Durumu? Balıkesir Köyleri ve Edremit Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Balıkesirlı iseniz Balıkesir Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Balıkesirlı Ünlüler arasında Edremit Altınoluk Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Edremit Doğumlu Ünlüler Kimler?

Edremit içesine bağlı bir mahalledir.Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihsel birikimlere sahip olan Altınoluk'un, eskiden köy olarak yerleşimi kentin kuzeyindeki tepede yer alır. 1927 yılına kadar adı, “Papazlık” olarak geçen köye ait ilk veriler 16 yüzyıl başlarında Kanuni Sultan Süleyman'ın (1520-1566) saltanatının ilk yıllarında yapılan sayımlara kadar uzanıyor. Buradan yola çıkarak Papazlık’ın kuruluşunun 450 yılı aşan bir geçmişe dayandığını söylenebilir. Mahallenin ilk sakinleri, Osmanlı Devleti'nin vergi muafiyeti sağlayarak, derbentçi kaydettiği ve Papazlık’a yerleştirdiği Söğütlü yörükleri'dir.
Rum yerleşimi; Yunanistan’ın Midilli adasından 1820'li yıllarda çalıştırılmak üzere getirilen Rumların zamanla burada çoğalıp, iskan tutmaları ile oluşmuştur. Rumlar ibadetleri için bir de kilise yaptırmışlardır. O dönemde Türk yerleşiminin, Hıdırlar, Kadirler ve Sakarlar olarak anılan ailelerden oluştuğu bilinmektedir.
Altınoluk’ta geçmişten beri süren bu yaşamın günümüze uzanan izleri olan Rum ve Türk sivil mimarlık örnekleri, kültürel birikimimizin en önemli tanıklarıdır. 1991 yılında Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından kentsel sit bölgesi ilan edilen Altınoluk mahallesinde 36 adet yapı tescil edilmiştir. Mahallenin önemli bir kısmını kapsayan koruma amaçlı imar planı, 1994’ ten beri uygulamakdadır. Abdullah Efendi Konağı vb. bazı tescilli yapılar restore edilmiş olsa da, genelde bunlar acil restorasyona ihtiyaçları var. Bunun yanı sıra; koruma planı gereği yeni yapılaşmalar SİT koşullarına uygun oluşmaktadır. Mahallenin hemen güney eteğinde yer alan ve SİT alanına dahil edilen, Altınoluk Antandros Amfi Tiyatrosu 1994 yılında yapımına başlanıp, 1997 yılında bitirilen çok önemli bir kültür ve sanat mekanıdır. Öyle ki, kentsel SİT’in tamamlayıcısı gibi olmuştur.
Ayrıca Antandros Antik Kenti beldenin sınırları içinde kalmaktadır.Yörede Tahtacı Türkmen ve Adalı Göçebe Kültürü sürdürülmektedir.Edremit-Küçükkuyu arasında yer alır. Edremit'e yaklaşık 24 km mesafede, Ege denizi kenarında, zeytinlikler içinde bir mahalledir. Altınoluk'un hemen kıyısında bulunan Kaz Dağlari Milli Parkı, doğa tutkunlarının zaman zaman doğa kaçamakları yapmalarına neden olmaktadır. Yörenin coğrafyası Şahinderesi Kanyonu ile meşhurdur.
Beldenin iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Ama yazlar Akdeniz iklimi kadar sıcak ve bunaltıcı değildir.Turizm, balıkçılık, zeytincilik. 2012' de yapımı biten limanı ile Altınoluk balıkçılık ve ulaşımın altyapısı da güçlendirilmiştir.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.