Ekinözü Alişar Köyü

Ekinözü Alişar Köyü

Alişar Köyü haberleri, Ekinözü Alişar köyü güncel son dakika gelişmeleri, Alişar köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kahramanmaraş Köyleri Arasında yer alan Alişar Köyünde vefat edenler köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Ekinözü Alişar köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Alişar köyü son dakika gelişmeleri, Alişar köyüne özgü yemekler, Ekinözü Alişar köyünün tarihi, Alişar köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Alişar köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Alişar , Kahramanmaraş ilinin Ekinözü ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Doğu Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Alişar  Köyü Resimleri ve Alişar  köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Ekinözü Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Ekinözü Kahramanmaraş Arası Kaç Km? Ekinözü Hava Durumu? Kahramanmaraş Köyleri ve Ekinözü Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kahramanmaraşlı iseniz Kahramanmaraş Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Kahramanmaraşlı Ünlüler arasında Çıldır Alişar  Köyünde doğan biri var mı? Ekinözü Doğumlu Ünlüler Kimler?

Alişar , Kahramanmaraş ilinin Ekinözü ilçesine bağlı bir mahalledir.

Alişar adının kökeni: Germiyanlılar, Celalettin Harzemşah maiyetinde İran’ın Fars ve Kirman dolaylarından Malatya yöresine gelerek yerleşmiş bir Türk boyudur. Oğuzların Avşar boyuna mensup olan Germiyanlılar, henüz Malatya civarında iken çevre illere de yayılmışlardı. Tunceli merkezde Germili, Mazgirt ilçesinde Germikar (Bulgurcular), Çemişkezek ilçesinde Germili (Gedikler) ve Germisi (Yünbüken), Erzincan merkezde Germili ve Elazığ merkezde Germili (Yedigöze) köyleri onlardan kalmadır. Germiyanlılar, daha sonra Batı Anadolu’ya göç ederek Kütahya merkezli bir beylik kurdular ve oldukça etkinlik gösterdiler. Germiyanlıların atası Ali-Şir Bey idi. Tarihi kayıtlarda Ali-Şir beyden geldiği anlaşılan Alişirli/Alişarlı adında bir Türkmen cemaati bulunmaktadır. Germiyanlıların, artan Moğol baskısı karşısında Malatya civarındaki yurtlarını bırakıp Batı Anadolu’ya göçleri esnasında ana gruptan kopan bazı Germiyanlılar çevreye yayılarak Amasya, Zile, Şarki Karahisar, Terme, Çarşamba, Malatya ve Besni’de Ali-Şir isimli köyler kurdular. Nitekim, 16. yüzyılda Boz-Ok bölgesinde Kızıl Kocalıların başlıca oymağı Alişarlu adını taşırken Sis (Kozan) yöresinde Savcı-Hacılı taifesine mensup Alişarlı adlı bir oba ile Tarsus civarında bulunan Varsakların Kusun boyuna bağlı Alişarlı obası da bu dağılanların bakiyesi idi. Alişarlılardan bazı bölükler ise Maraş’ta yerleşmişti. Cevdet Türkay, bu cemaatin yerleşme bölgelerini şöyle gösterir: Aksaray’ın Eyüpeli kazası, Aydın’ın Seferihisar kazası, Beyşehir’in Göçü kazası, Hısnı-mansur (Adıyaman), Hüdavendigar’ın Günyüzü ve Tarhala kazaları, Karahisar-ı Şarki, Kusun, Maraş, Ordu, Sis ve Zamantı.

Yazın yaylalarda yaşamak köy halkının vazgeçilmezleri arasındadır. Yaylalar temiz havası, soğuk suyu ve festivalleriyle ünlüdür. Bu yaylalarda bir süre yaşamak sizin için de inanılmaz bir tecrübe olacaktır. Köy merkezi rakımı 1500 metrenin üstünde olmasına rağmen yazları yılan ovasına yaylaya çıkılırdı. 1980 li yılların sonuna doğru artan terör olayları nedeniyle yaylacılık kalmamıştır.

Bağları meşhurdur. Bugünlerde bakımlı bağları eski günlerini tutmasa da üzümünün şıra oranı yüksektir. Üzüme bağlı pekmez, kesme, pestil (bastık) gibi şıra ürünleri yörede tercih edilir. Ayrıca cevizi de meşhurdur. Üzüm ve ceviz karşımından oluşan cevizli sucuğu meşhurdur.

Yeme İçme

Yemeklerde daha çok et ve buğday kullanılır. Kırmızıbiber hemen hemen her yemekte kullanılır. Patlıcan, biber, kabak ve bunun gibi sebzeler kış için kurutulur.

Et yemekleri: Saç kavurma, yahni, külbastı, et böreği

Ekmekler: Bazlama, şepit, bezdirme, bükme ve yufka

Çorbalar: Tirşik çorbası, ekşili çorba, dövmeli mercimek çorbası, yoğurtlu dövmeli çorba, Maraş paçası

Köfteler: Suluyağlı köfte, içli köfte, kısır, sömelek, yavan, ekşili aya

Börekler: Peynirli börek, çökelek, bayram böreği

Tatlılar: Dondurma, harmanda baklavası, fıstık ezmesi, pestil sucuğu, un sucuğu, çullama, hapısa, ilende, bastık, ravanda

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.