Eynesil Adaköy Köyü

Eynesil Adaköy Köyü

Adaköy Köyü haberleri, Eynesil Adaköy köyü güncel son dakika gelişmeleri, Adaköy köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Giresun Köyleri Arasında yer alan Adaköy köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Eynesil Adaköy  Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Adaköy  Köyü son dakika gelişmeleri, Adaköy  Köyü ne özgü yemekler, Eynesil Adaköy  Köyü nün tarihi, Adaköy  Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Adaköy  Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Adaköy  Köyü, Giresun ilinin Eynesil ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Adaköy Köyü Resimleri ve Adaköy Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Eynesil Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Eynesil Giresun Arası Kaç Km? Eynesil Hava Durumu? Giresun Köyleri ve Eynesil Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Giresunlı iseniz Giresun Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Giresunlı Ünlüler arasında Eynesil Adaköy  Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Eynesil Doğumlu Ünlüler Kimler?

Adaköy , Giresun ilinin Eynesil ilçesine bağlı bir köydür.

Köy adını derelerin oluşturduğu yarımadadan alır.Köyün doğu ve batısından geçen zıva deresinin kolları köye yarımada seklini vermiştir.Zıva deresi boyunda yer alan ve yayla zamanı Sis Dağı'na çıkan Adaköy, kültür özellikleri olarak Zıva deresi köylerine ve Sis Dağı obalarına benzer.

Köy halkı gündelik hayatta eski geleneksel takvimlerini kullanırlar ve bu takvime göre hava durumu tahminleri yapıp yılbaşı kutlarlar. Miladi takvimdeki 14 Mart geleneksel takvime göre 1 Mart'a tekabül eder ve bu tarih bölgede yeniyıl sayılır. İnanışa göre 1 Mart sabahı, yani yılbaşında, eve ilk giren kişi o yıl o hanenin kaderine etki eder. Buna Mart Bozumu denir. İşini şansa bırakmak istemeyen aileler çocuklarını bir gece önce komşuya yatıya gönderir ve sabah erkenden dönmelerini isterler zira yaygın inanışa göre çocuklar şans getirir. Mart bozan kişi akan sudan su getirir ve o yılın güzel bir yıl olması dileği ile eve su serper.

Köyde kullanılan dil Türkçe'dir. Adaköy'de Görele - Beşikdüzü - Şalpazarı üçgenine özgü bir Doğu Karadenizağızı kullanılır. Bu ağız çevre ilçelerle doğal olarak büyük benzerlik gösterse de bölge insanlarının fark edebileceği nüanslar barındırır. Genel olarak ismin yönelme hali -e eki ile yapılır ve kelimedeki ünlüleri inceltir. (Örneğin: Hocaya= Hociye, Kapıya(dışarıya)= Gapiye v.b.) Fiillerde ise -ü sesi baskındır. (Örneğin: Getirmek= Getümek, Getirdim= Getüdüm; Götürmek= Götümek, Götürdüm= Götüdüm). Kuş dili köy için eskiden günlük yaşamda kullanılan bir iletişim aracı olsa da günümüzde Adaköy'de bu dili konuşabilen kimse kalmamıştır.

Giresun iline 93 km, Eynesil ilçesine 18 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Sosyal ve ekonomik nedenlerle 50'li yıllarda Zonguldak ve İstanbul başta olmak üzere köyden Batı illerine yönelen göç hareketi 1965 ve sonrasında Almanya başta olmak üzere Hollanda, Belçika gibi Avrupa ülkelerine doğru devam etmiştir. Ancak göçenler memleketleriyle bağını büyük ölçüde korumuştur ve bu durum yaz aylarında köy nüfusunun katlanmasına yol açmaktadır.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Bölgede alabalık çiftlikleri yaygındır. Bölgede yayla turizmi de önemli geçim kaynaklarındandır. Ayrıca yazın başta İstanbul olmak üzere farklı şehir ve ülkelerden gurbetçilerin gelmesi ile bölgede nüfus üç katına kadar artmakta ve bu da bölge ekonomisini canlandırmaktadır.

Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve Sağlıkevi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 

 

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.