Giresun Gürköy Köyü

Giresun Gürköy Köyü

Gürköy Köyü Haberleri, Giresun Gürköy Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Giresun Gürköy Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Giresun Köyleri Arasında Yer Alan Gürköy Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Giresun Gürköy  köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Gürköy  köyü son dakika gelişmeleri, Gürköy  köyüne özgü yemekler, Giresun Gürköy  köyünün tarihi, Gürköy  köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Gürköy  köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Gürköy  , Giresun ilinin Merkezine bağlı bir köydür. Yolunuz Karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Gürköy   Köyü Resimleri ve Gürköy   Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Giresun Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Giresun Hava Durumu? Giresun Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Giresun li iseniz  Giresun Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Giresun li Ünlüler arasında Giresun Gürköy  Köyünde doğan biri var mı? Giresun Doğumlu Ünlüler Kimler?

Gürköy ,Giresun ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Sümer Türkleri 6000 yıl önce Anadolu ve Irakın Kuzeyinde Dünyaca tanınmış olan SÜMER-TÜRK Uygarlığını kurmuşlar.

Oradaki Kültür ve Uygarlığı ise bugünkü TÜRKMENİSTAN-TÜRKİSTAN Coğrafyasından Tarihte Türkiyemizinde Güneydoğusunu içine alan bölgeye taşımışlardır.

Eski Sümer-Türk Atalarımızın diline göre GABA Yünlü Kalın SIKCA örülmüş 'Sağlam Yelek' anlamına gelmektedir.

Karaçay Türkçesinde de Yeleğe GABARA denilmektedir.

6000 yıl öncelerinden günümüze kadar gelen bu GABA Sözcüğü köyün eski ismi olarak da bir şekilde 1980 lere kadar gelmiştir.

Ancak kanımca eksik telaffuz edilmesinden dolayı Gabaköy yerine Kabaköy olarak kayıtlara geçilmiştir.

Zaten dikkat edilirse gerek köylülerimizin, gereksede çevre köylülerin köyün ismini telaffuzları 'Gabaköy' şeklindedir.

6000 yılı aşkın Sümer-Türkçesinden köyün ismine kadar gelen GABAKÖY İsminin açılımını yine eski Tarihlerden günümüze kadar gelmiş ve günümüzdede kullanılan aynı anlamlı başka Türkçe sözcüklerle yapalım.

Mesela hava soğuksa rüzgarlıysa üşüdüysen "ABANI GiY" deriz. Buradaki ABA eski Sümer-Türkçesindeki GABA dan gelmektedir.

Yine ikinci bir Örnek verecek olursak bugün muhtemelen başka dillerden Türkçemize girmiş olan 'MONT' da olduğu gibi mesela 'MONTUNU giydinmi' ya da 'MONTKEMERİNİ giydinmi' de biz Tam Türkçesiyle soracak olduğumuzda 'GABANINI GİYDİNMİ' deriz. Buradaki GABAN da eski SÜMER-TÜRKÇESİNDEN gelme bir Sözcüktür.

Aynı şekilde köyün önceki değişen ismi KABA KÖY deki KABA da, aslında Eski Sümer-Türkçesindeki GABA dan gelmektedir.

Ancak Yeni Alfabeye geçildikten sonra Gabaköy, muhtemelen Kabaköy olmuştur.

Daha sonra da Kabaköy ismi birşekilde beğenilmiyerek 'Gürköy' e çevrilmiştir.Turşu ve kara lahana diblesi, hamsi böreği, lahana çorbası, sırgan yemeği, fasulye turşusu,taflan tuzlusu, kiraz tuzlusu

Giresun merkezine 15 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarım FINDIK ve hayvancılığa dayalıdır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 

 

 

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.