Görele Boğalı Köyü

Görele Boğalı Köyü

Boğalı Köyü haberleri, Görele Boğalı köyü güncel son dakika gelişmeleri, Boğalı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Giresun Köyleri Arasında yer alan Boğalı köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Görele Boğalı  Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Boğalı  Köyü son dakika gelişmeleri, Boğalı  Köyü ne özgü yemekler, Görele Boğalı  Köyü nün tarihi, Boğalı  Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Boğalı  Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Boğalı  Köyü, Giresun ilinin Görele ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Boğalı Köyü Resimleri ve Boğalı Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Görele Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Görele Giresun Arası Kaç Km? Görele Hava Durumu? Giresun Köyleri ve Görele Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Giresunlı iseniz Giresun Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Giresunlı Ünlüler arasında Görele Boğalı  Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Görele Doğumlu Ünlüler Kimler?

Boğalı , Giresun ilinin Görele ilçesine bağlı bir köydür.

Boğalı köyü; Görele ilçe merkezine 8 km mesafede olup resmi köy oluş tarihi 27.07.1962’dir. 1997 yılında köyde 92 hane ve 119 nüfus bulunmaktadır. 2011 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre köyün nüfusunun 113 kişi olduğu görülmüştür. Göre­le'ye bağlı bulunan Boğalı Köyü, daha önceleri Tirebolu’ya bağlıyken iki Boğalı adının bulunması nedeni ile, köy o tarihlerde Boğalizir olarak kayıtlara geçmiştir. Köyün mensuplarının %95’i İstanbul, Almanya, Hollanda gibi çeşitli şehir ve ülkelere gurbetci olarak gitmişlerdir. Boğalı köyü isminin nereden geldiğini Kamil Ok"Bölgemizde bir dönem Oğuz boylarından Çepnilerin yaşadığı biliniyor. Çepni köylerinde hayvan isimlerine sıkça rastlanıyor. Boğa ve Boğalı isimlerinin bu gelenekten geldiği sanılıyor" şeklinde açıklamaktadır.

Kamil Ok’un bu açıklaması bölgemizle ilgili tarihi ve Çepnilerin tarihini incelediğimizde doğruluk kazanmaktadır. Boğa hayvanının burada yetiştiriciliğinin yaygın olması veya ilk yerleşenlerin kendilerine sembol olarak Boğa şeklinin seçilmesinden Boğalı denmiş olabileceği de ayrı bir düşüncedir.

Boğalı köyüne komşu köyler; Kuşçulu, Yukarı Boğalı, Gültepe (Köye bağlı, Kandahor mahallesi iken köy olmuştur.), Akıncılar, Ede, Özlü ve Haydarlı köyleridir. Fındık, mısır ve hayvancılık köyün başlıca geçim kaynaklarını oluş­tur­maktadır. Köyde eski bir cami (yaklaşık 100 yıllıktır. Yapılış tarihi bilinmiyor), Köseli mahallesinde yeni onarılan bir mescit, Çömlekci deresi üzerinde Boğalı değirmeni (kullanılmıyor) ile üç adet değirmen, Peyzanlu, Camideresi ve Köseli mezarlıkları adında üç mezarlık ve Çömlekci deresi üzerinde, Gültepe köyü ile sınır oluşturan derede kayaların yuvarlanıp dere yatağına sıkışmasıyla doğal olarak oluşan bir geçit vardır. Adı "Kudret Köprüsü" olarak bilinmektedir. Köyün önemli suları ise şunlardır; Çileklik, Dudusuyu, Olukçeşmesi, Kuzağzı Çeşmesi, Şanpınarı ve Dereyanı Çeşmesi (günümüzde yıkılmış durumdadır).

Merkez, Boğalı ve Köseli mahalleleri; köyün mahallelerini oluşturmaktadır.Köyden; Yunus Bay­ram, Mehmet Gülaçtı ve Yusuf Karadeniz İstiklal savaşına katılarak İstiklal madal­yası sahibi olmuşlardır. (Bu kişilerden günümüzde, hayatta olan yoktur.) Haş­dağı, Boğalı köyünün de diğer komşu köyleriyle beraber ortak merası olup üzerindeki tarihi kale kalıntılarıyla görülmeye değer konumdadır.

Her yörenin kendine has mutfağı olduğu gibi Boğalı Köyününde kendine özgü çok değişik ve lezzetli yemekleri vardır. Özellikle yörenin en önemli sebzesi olan Karalahanadan değişik yiyecekler yapılmaktadır. Bunun yanında mısır unundan da yiyecekler yapılır. Tabii ki Karadeniz denilince aklımıza ilk gelen hamsi, Boğalı mutfağını da süsler. Yemeklerden Bazıları: · · Hamsi Böreği , · · Karalahana çorbası, dolması , · · Isırgan püresi, · · Mısır Ekmeği, · · Fasulye Turşusu, · · Kiraz Tuzlaması, · · Pezik Mıhlaması

GİYİM: Boğalı'da pestamal kadin giyiminin degismez bir parçasidir. Kadinlarda basa örtülen, bele sarilan pestamalin degisik türü vardir. Kadinlar baslarina "Kesan Pestamal " denilen gösterisli ve ince bir dokumayi bellerine de düz çizgili veya direkli pestamal diye adlandirilan dokumayi sararlar. Kadinlar eskiden canfes (üç etek) de giyerlerdi. Ev gezmelerinde, dügün ve bayram gibi özel günlerde kadinlar baslarina altin tepelik , boyunlarina besibiryerde ve kollarina da hasir bilezik takarlardi. Hasir bilezikler günümüzde de büyük ilgi görmektedir. Eskiden dokunan yün çoraplara günümüzde pek rastlanmamaktadir

Boyali yasmak ve çember, pestamal, entari, hirka ve yelek günlük kadin giyimini olusturmaktadir.

GELENEK VE GÖRENEK :

Boğalı Köyü tipik bir Giresun köyüdür.Oyunları, türküleri,gelenek ve görenekleri Giresun ile aynıdır.Trabzon'a yakın olması sebebi ile Trabzondan'da etkilenimi vardır.

Giresun iline 68 km, Görele ilçesine 8 km uzaklıktadır. Haşdağının kuzeydoğu yönünde kurulmuştur. Batısında Ede köyü, kuzeyinde Cobul, güneyinde Kuşçulu bulunur. Deniz görülür. Köyün aşağısından Çömlekçi deresi geçer. Derede yakın tarihe kadar Su Değirmeni çalışırdı.

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi fındık ve hayvancılığa dayanır.Az miktarda çay ve mısır yetiştirilmektedir.Diğer yetişen sebze ve meyveler köy sakinlerinin ihtiyaçlarını ancak karşılar, ticari değildir.

Köyde, ilköğretim okulu Var ama öğrençi yokluğundan kapalı. fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol STABİL olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.