Görele Dedeli Köyü

Görele Dedeli Köyü

Dedeli Köyü haberleri, Görele Dedeli köyü güncel son dakika gelişmeleri, Dedeli köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Giresun Köyleri Arasında yer alan Dedeli köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Görele Dedeli  Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Dedeli  Köyü son dakika gelişmeleri, Dedeli  Köyü ne özgü yemekler, Görele Dedeli  Köyü nün tarihi, Dedeli  Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Dedeli  Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Dedeli  Köyü, Giresun ilinin Görele ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Dedeli Köyü Resimleri ve Dedeli Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Görele Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Görele Giresun Arası Kaç Km? Görele Hava Durumu? Giresun Köyleri ve Görele Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Giresunlı iseniz Giresun Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Giresunlı Ünlüler arasında Görele Dedeli  Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Görele Doğumlu Ünlüler Kimler?

Dedeli , Giresun ilinin Görele ilçesine bağlı bir köydür.

Dedeli a köyünün ne zaman ne şekilde oluşturulduğuna dair elimizde şu anda kesin bilgiler yoktur. Ancak kesin olmayan söylentilere göre köy 1800 yılların başlarında Geciroğlu hacı ibrahim ve Kirmanoglu Hacı Ömer tarafından kurulmuştur... Söylentiler bu yöndedir.Dedeli köyü Görele ye 7 km uzaklıkta Çanakçı ilçesi yolu üzerinde çanakçı deresi havzası üzerinde kurulu bir köydür. 30.10.1997 tarihine kadar eski imatlı, yeni inanca köyüne bağlı bir mahalle iken; bu tarihten itibaren köy statüsüne gelmiştir.

Dedeli köyünün ismi net olarak bilinmemesine karşın; yöremizde geçmişte Çepni, alevi kültürünün etkin olması nedeniyle bu kültürle bağlantılı olduğu düşünülmektedir. Köy 1997 yılında 71 hane 92 nüfusa sahiptir. 2000 yılı nüfus sayımına göre köyün nüfusu 159 kişi olarak saptanmıştır. 

Köyde bir cami, göç nedeniyle öğrencisizlikten kapatılmış bir ilk okul, çanakçı deresi üzerinde bir adet Değirmen köyü Terziali ve diğer köylere bağlayan asma köprü, 22 adet mezarlık bulunmaktadır. Kullanabilir toprakların kıt ve engebeli olması nedeniyle, köyün ortak mezarları dolmuş, bunun üzerin~ her aile neredeyse kendi topraklarını mezarlığa çevirmiştir. Köyde bulunan sülaleler şunlardır: Geciroğulları, Kirmanoğulları, Işkınoğulları, Yılmazlar, Arslanlar, Kodallar ve Dedeler'dir. Dedeli köyünün bu sülaleleri hemen hemen bir birleriyle akrabadır. Yıllardan beri en küçük bir olay dahi olmadan sulh içinde yaşamlarını sürdürmüşlerdir ve sürdürmeye devam etmektedir.. İnsanları yardım sever sıcak kanlıdır. Dedeli köyünden Hüseyin Arslan (ö. 1981) ve Vahdet Kirman (ö. 1978) İstiklal Savaşı'na katılarak gazi olmuştur. Köyden 3-4 kişi de bu savaşlardan geri dönmemiştir.

Köyün okuma yazma oranı yüksektir. Birçok kişi çeşitli memuriyetlerde görev yapmış ve yapmaktadırlar. Ressam Altunay Geciroğlu ve İstanbul Bahçeköy Belediye Başkanı Mustafa Başaran Dedeli köyündendir.

Giresun il merkezine 67 km, Görele ilçesine 7 km uzaklıktadır. Dedeli köyüne komşu köyler ise Terziali, İnanca Ünlüce ve Karadere köyüdür.

Dedeli köyü doğal güzellikleri hat safhada olan bir köydür. Köyün hemen altından geçen çanakçı deresi köye ayrı bir güzellik katmaktadır..bu derede ticari olmayan balık avcılığı yapılmaktadır. Derenin havzası oldukça geniştir. Çimenlerle kaplıdır. Son dönemlerdeki evsel ve kanalizasyon atıklarının artması yetkililerin bu konuda yeterli önlemi almaması nedeniyle, hem dere kirlenmiş, hem de balıklarda azalma olmuştur.

Köye son yıllarda, ceylan ve yaban keçilerinin inmesi ayrı bir güzellik katmışlardır. Bu hayvanlar yörede elik keçi diye adlandırılarak, kutsal sayılmakta, herhangi bir zarar verilmemektedir.

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Köyde, ilköğretim okulu var öğrenci satısının yetersizliğinden kapalı, fakat taşımalı eğitimdenyararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.