Görele Gültepe Köyü

Görele Gültepe Köyü

Gültepe Köyü haberleri, Görele Gültepe köyü güncel son dakika gelişmeleri, Gültepe köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Giresun Köyleri Arasında yer alan Gültepe köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Görele Gültepe  Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Gültepe  Köyü son dakika gelişmeleri, Gültepe  Köyü ne özgü yemekler, Görele Gültepe  Köyü nün tarihi, Gültepe  Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Gültepe  Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Gültepe  Köyü, Giresun ilinin Görele ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Gültepe Köyü Resimleri ve Gültepe Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Görele Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Görele Giresun Arası Kaç Km? Görele Hava Durumu? Giresun Köyleri ve Görele Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Giresunlı iseniz Giresun Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Giresunlı Ünlüler arasında Görele Gültepe  Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Görele Doğumlu Ünlüler Kimler?

Gültepe , Giresun ilinin Görele ilçesine bağlı bir köydür.

Gültepeköyü; 24.10.1998 yılında Maksutlu Köyünden ayrılan Orta (Kandahor) Mahalle, Karadere ve Şalaklı köylerinden ayrılan Güney Mahalle, Aşağı Boğalı köyünden ayrılan Kıran Mahalle ve Kudret Mahallelerinin birleşmesiyle tüzel kişiliğe kavuşmuştur. Gültepeköyü’nün merkezi Kandahor adıyla bilinen Orta Mahalle’dir. Gültepeköyü ve çevre köylere yerleşim gayrimüslimler ile başlar. Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u fethi ile bölgeye Türk boyları yerleşmeye başlamıştır. Günümüzde köyde yaşayan sülaleler; 1833 yılından sonra yerleşen, Oğuz Türklerinin Çepni ve Türkmen boylarıdır.

Gültepeköyü’ne ilk gelen sülaleler Orta Mahalle ve Güney Mahallede Selimoğulları ve Çötenoğulları, Kıran Mahalle ve Kudret Mahallesinde Balcıoğulları ve Horuzoğulları’dır. Daha sonra Gültepeköyü’ne yerleşen sülaleler; Furmacıoğulları, Köneçoğulları, Ustaoğulları, Kuyucuoğulları, Küçükoğulları, Odabaşoğulları, Kuruoğulları, Kepçeoğulları, Kadıoğulları, Hacıömeroğulları ve Salihoğulları’dir.

Bu sülalelerin çoğunluğu, Kelkit ırmağının bir kolunun doğduğu, Gümüşhane İlinin ilçesi olan Kürtün’ün; Beşir, Elmalı, Harıt ve Şadı köylerinden gelmişlerken, bazı sülaleler de Trabzon civarı ile Şalpazarı ilçelerinden gelmişlerdir.1914 Yıllında Osmanlı-Rus savaşının başlamasıyla Gültepeköyü’nden birçok insan Espiye’ye göç etmişlerdir. 1914-1916 Yılları arasında Espiye’de yaşamak zorunda kalmışlardır. Bu yıllarda birçok genç askere alınmış, çeşitli cephelere gönderilmiş, bir kısmı şehit olurken bir kısmı da kayıp olmuştur. Çok sayıda çocuk yetim kalmıştır. Espiye’de yaşayanlar; açlık, salgın hastalık sonucunda hayatlarını kaybetmişlerdir. Ermeni ve Rusların baskılarıyla Gültepeköyü’nde çok dramlar yaşanmıştır. Rusların çekilmesiyle Gültepeköyü’ne dönüş başlamış, dönüş sonrası çok sefillikler yaşanmıştır. Buna rağmen geride kalan büyüklerimiz el ele vererek yeni bir nesil meydana getirmişlerdir. 1833 Yıllarında halk; mısır, arpa, buğday, kartopu, üzüm ve hayvancılıkla geçimini sağlamaktaydılar. 1880 Yıllarında son kalan gayrimüslimler de mübadele ile sahil bölgelere göç etmesiyle fındık tarımı yapılmaya başlanmıştır. Günümüzde Gültepeköyü’nde fındık tarımı yapılmaktadır. Her aile taze olarak tüketilen çeşitli yaz ve kış sebzelerini kendi ihtiyacı kadar yetiştirmektedir. 

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. UNNATMA PANCAR CORBASI TİRMİT MANTARI GİBİ YABANI MANTAR CESITLERI COK SEVILIR VE YENİR.Giresun iline köy merkezinden 78 km, Görele ilçesine 9 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Başlıca gelir kaynağı fındıktır. Köyde her türlü sebze ve meyve yetişmektedir, yalnız arazi yapısı çok engebeli olduğu için ancak ailelerin ihtiyaçları doğrultusunda üretim yapılmaktadır.

Köyde, ilköğretim okulu 2 adettir.Fakat öğrenci sayısı az olduğundan okullar muhtarlık ve misafirhane olarak kullanılmaktadır.Öğrenciler taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır,doktor hemşire ve ebe olmadığı için kapalıdır. Köye ulaşımı sağlayan yol beton olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.