Görele Tekgöz Köyü

Görele Tekgöz Köyü

Tekgöz Köyü haberleri, Görele Tekgöz köyü güncel son dakika gelişmeleri, Tekgöz köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Giresun Köyleri Arasında yer alan Tekgöz köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Görele Tekgöz  Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Tekgöz  Köyü son dakika gelişmeleri, Tekgöz  Köyü ne özgü yemekler, Görele Tekgöz  Köyü nün tarihi, Tekgöz  Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Tekgöz  Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Tekgöz  Köyü, Giresun ilinin Görele ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Tekgöz Köyü Resimleri ve Tekgöz Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Görele Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Görele Giresun Arası Kaç Km? Görele Hava Durumu? Giresun Köyleri ve Görele Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Giresunlı iseniz Giresun Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Giresunlı Ünlüler arasında Görele Tekgöz  Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Görele Doğumlu Ünlüler Kimler?

Tekgöz , Giresun ilinin Görele ilçesine bağlı bir köydür.

Tekgöz köyü Görele ilçe merkezine 18 km mesafede olup, resmi kayıtlara göre 02.07.1942 tarihinde köy tüzel kişiliği almıştır. 1997 yılı kayıtlarına göre köyde; 73 hane ve 105 nüfus bulunmaktadır. 2000 yılı nüfus sayımlarında köyün nüfusu 125 kişi olarak tespit edilmiştir. Mustafa Arslan[2] köyün ismi ile ilgili şu açıklamayı yapmaktadır: "Bölgeye yerleşen Pontus Rumlarının köyün yüksek yerinde kaya üzerine inşa edilen kalenin(cenevizliler tarafından) komutanının adını bölgeye gelerek yerleşen Türk boyları (Oğuz-Çepni) nın iyi telaffuz edememeleri dolayısı ile bir gözü olmayan komutana Tekgöz diye seslenmelerin­den dolayı köye TEKGÖZ adı verilmiş olup, köy bu ismi ile günümüze kadar böyle anılmış ve bilinmiştir. köy önceden büyük bir yerleşim alanına sahip olduğu(Çavuşlu Obakıranı' ndan Deregözü Abda Deresi'ne kadar olan alanı kapsar)halde sonradan idari yapı bölünerek Güneyköy ve Ortaköy ayrı birer muhtarlık olarak köyden ayrılmışlardır.

Köye komşu köyler: Kuzeyinde Ortaköy, doğusunda Sofulu ve Kırıklı, güneyinde Kırıklı(Deregözü Mahallesi) ve batısında Tepeköy köyleri bulunmaktadır.

Köyün ekonomisini fındık, ormancılık, gurbetçilik ve çiftçilik (mısır,fasulye, sebze ziraatı) oluşturmaktadır.

Köyde: Deregözü (Tekgöz) Ağa camii ve Tekgöz camii (1900) adında iki cami(30 Temmuz 2011 tarihinde camii yeniden yapılarak törenle ibadete açılmıştır),

Tekgöz değirmeni (Büyük­de­re), Hamzaoğlu (Büyükdere) ve Aralık (Aralıkdere) adında üç değirmen,

Emanet­oğlu mezarlığı, Yaylaoğlu mezarlığı, Tekgöz mezarlığı (Evliya) adlarında üç mezarlık bulunmaktadır.

Ayrıca Aralık deresi üzerinde taş kemer köprü, Tekgöz kalesi (yıkılmış, harabe durumda) ve Kuzpınar (taştan yapma suyu yaz-kış soğuk olur) adında bir de çeşme bulunmaktadır.

Köy dört ayrı mahalleden oluşmaktadır. Bunlar: Yeterli, Kıran Mahalle(cami yanı), Kelceli ve Emanetoğlu (Deregözü) mahalleleridir. Köyde yaşayan ve bilinen sülaleler (soy­isim­ler) ise şunlardır: Resuloğlu(arslan), Hamzaoğlu(hamza), Mardisoğlu(gül), Kalamanoğlu(kalaman), Kelci­oğlu(kılıç), Yaylasoğlu(yayla), Ayvazoğlu(ayvaz), Emanetoğlu(emanet), Arifoğlu(emanet) ve Ahmetoğlu(ahmetoğlu).Duralioğlu(Durali)..

köyden göç etmiş halen başka il ve ilçelerde yaşayan sülale ve kişiler de mevcuttur.(Horozoğlu,Dolizoğlu,Karalioğlu,Hoşoğlu,Koloğlu,Gıdakoğlu,Kasapoğlu..vs.)

Emanetoğlu Rah­man Ağa, Ayvazoğlu Kadir ve Efe Mustafa köyün ünlü simaları olarak bilin­mek­tedir.

Bahçelerde her çeşit sebze yetiştirilir. Bunlar fındık,patlıcan,domates,biber, fasulye,salatalık, ıspanak vb başlıca çeşitlerdir.Yazın bahçelerden iki ürün alınır. Sonbaharda sürülerek bahçeler nadasa bırakılır.Kışın toprak dinlendirilir.Her sene ekilen sebzenin yeri değiştirilir.Aynı yere aynı sebze ekilmez.Bazı bahçelere buğday, fındık ekilir. Tahıl ürününü kaldırdıktan sonra yerine güzlük fasulye dikilir.Nesilden nesil'e bahçeler miras yoluyla bölündü.Bir veya ikişer dönüm halinde parçalandı.Her parçanın etrafına da meyve ağaçları dikilidir.Bunlar çeşitlidir. Bahçede çalışanlar gölgesinden ve meyvesinden yararlanılması amaç edilir.

Giresun iline 78 Km., Görele ilçesine 18 Km. uzaklıktadır.Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köyde, ilköğretim okulu vardır fakat yıkıntı halinde olduğu, eğitim alacak yeterli sayıda öğrencisi bulunmadığı için taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesive kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur.Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köyde iki adet camii bulunmaktadır. Bunlardan birincisi Kıran Mahallede bulunan Merkez Camii, diğeri Tekgöz Deregözü Mahallesi Arifoğlu Harmanı denilen bölgede yer almaktadır(her iki camii de kubbeli olup faal durumdadır). Ayrıca Köy Odası ve İmam Evi bulunmaktadır. Köye ulaşımı sağlayan yol olup köyde elektrik (iki adet trafo ile destekli)ve sabit telefon vardır. Köy içi ve bağlantı yolunun bir kısmı betonla kaplanmıştır. Ana yoldan köy içine iki adet giriş-çıkış yolu bulunmaktadır. Ayrıca Tepeköy bağlantılı bir yol bulunmaktadır.

Son zamanlara kadar köyün insanı çevre iş yerlerinde çalıştığı için bahçeleri kendi ihtiyaçları için işlerdi.Eğer fazla gelen sebze ve meyveyi satarlardı.Yazın bes (büyükbaş hayvan) bağlanıp bahçelerde besleyip kışlık ihtiyaç için kesilirdi.Bununla tereyağı ,yoğurt vb. yapılarak kışlık et ihtiyacı giderilmiş olurdu.Bu gelenek ekonomik şartlar yüzünden azalmıştır.Kasabada sebzecilik yapıldığı için hayvanlar bahçelere bağlanarak beslenilir.Bahçelerde hemen hemen herkesin bir veya iki ineği vardır. Hayvancılık gelişmeye başlamış devletin teşvikleriyle mandara kurulmaya başlamıştır.Sütleri ise çevre süt fabrikalarından toplanarak işlenmektedir.Koçalioğlu Mehmet Gül (1311-26.11.1992) İstiklal madal­yası sahibidir.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.