Havza Başpelit Köyü

Havza Başpelit Köyü

Havza Başpelit Köyü haberleri,Başpelit köyü güncel son dakika gelişmeleri,Başpelit köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler,Samsun Köyleri Arasında yer alan Başpelit köyünde vefat edenler,köyün eski adı haberimizde.

Havza  Başpelit köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Başpelit köyü son dakika gelişmeleri, Başpelit köyüne özgü yemekler, Havza  Başpelit köyünün tarihi, Başpelit köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Başpelit köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Havza  , Samsun ilinin İlkadım ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız  Başpelit Köyü Resimleri ve  Başpelit köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Havza Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Havza   Samsun Arası Kaç Km? Havza Hava Durumu? Samsun Köyleri ve Havza  Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizde ki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Samsun'lu  iseniz Samsun Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Samsun Ünlüler arasında  Havza  Başpelit Köyünde doğan biri var mı? Havza   Doğumlu Ünlüler Kimler?

BAŞPELİT KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Başpelit  , Samsun ilinin Havza  ilçesine bağlı bir mahalledir.

Başpelit Mahallesinin Cumhuriyetten önceki ismi Şerbelik olarak bilinmektedir. Şerbelik adının çok eskilerden beri kullanıldığı bilinmektedir . Şerbe, bir içim su anlamındadır. Şerbelik te suluk, suyu bol ve tatlı olan demektir. Mahallede çok eskiden beri çeşitli meyve ağaçlarının bolluğu bilinmektedir. Elma, armut, dut, ayva ağaçlarının yanında acuk denilen yabani elmaların bulunduğu bilinir.En çok da kiren de denilen kızıcık ağaçları. Mahallenin her tarafında bol miktarda bulunur. (Henüz Amerikaliların kolayı keşfinden yıllar önce bizim ekçi çalkamamız, kızılcık şerbetimiz vardı.)

Bu meyvelerden pekmez ve ekşi denilen çalkamalık yapılmaktadır. Güz mevsiminde toplanıp pişirilerek sıktaç denilen cenderelerde sıkılarak şıra elde edilmektedir. Bu şıralar pelit odunu ile çalkamalık kıvamına gelene kadar kaynatılır. Yemeklerde veya misafir geldiğinde çalkama olarak ikram edilir. Bu çalkama denilen meyve şerbetlerinin bolluğundan buraya şerbelik denilmiştir. Halk dilinde söylene söylene daha sonra da şerbetli-şerbetlik- şerbelik şekline dönüştüğü sanılmaktadır. Cumhuriyetten sonra Eskiden kullanılan köy isimlerinin değiştirilmesi veya düzeltilmesi çalışmalarında mahallesimüzdeki pelit ağaçlarının çokluğundan dolayı BAŞPELİT olarak değiştirilmiştir.

Mahallenin yerleşimi çok eski tarihlere dayanmaktadır. Bilinen bir araştırmanın olmaması arkeoloji tarihçilerinin orayı bilmemesinden dolayıdır. Gerçekten araştırma yapılırsa Şerbelik Mahallesinin M:Ö 4000 yıllara dayandığı görülecektir. Bunu nereden mi çıkarıyorum. Mahallenin şu an kullandığı mezarlıkta bazı mezar yerlerinden çömlek mezarları çıkmıştır. Ancak bu mezarlar yetkililere bildirilmemiştir. Aynı zamanda bu mezarda çıkan lahitlrin yönleri de müslüman mezarlarına göre terstir. Bu konuda araştırma yapmak isteyenler Recep Çakır'ın (Akman'ın Recep)mezarına bakabilirler. Bazı kaplar, çizgili ya da sığ oluk bezeme ile süslenmiştir. Bezemelerin içleri beyaz renkte bir dolgu maddesi ile doldurularak iyice belirgin hale getirilmiştir. Bilimsel araştırma sonuçları ile mezarlığın, dolayısıyla bu kapların, MÖ 4. bin yılın sonuna tarihlenmesi kesinleşmiştir.Ayrıca mahallenin güneyinde kunnaz adı verilen bölgede ören yerleri vardır.

Buralarda bulunan çanak, çömlek,tuğla ve kiremit parçalarının bulunduğu bilinmektedir. Köylülerin bu bölgelerde define aramaları sonucu birçok tuğla ve kiremit parçalarının varlığına şahit olunmuştur. Bekir Tepesi ve Aşkar tepesinde bulunan mağraların da yine çok eski yıllarda buraların yerleşim yerleri olduğu ip uçlarını vermektedir.

Mahallede bulunan bu kalıntıların ve cömlek mezarların ilk tunç çağı özellikleriyle (Antik çağ) örtüştükleri tespit edilmiştir. Havza Ladik çevresinin tarihi geçmişi incelenincede bu bilgiler doğrulanmaktadır. .Samsun iline 75 km, Havza ilçesine 11 km uzaklıktadır.Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Mahallede, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.