Karayazı Aşağıincesu Köyü

Karayazı Aşağıincesu Köyü

Aşağıincesu Köyü haberleri, Karayazı Aşağıincesu köyü güncel son dakika gelişmeleri, Aşağıincesu köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Erzurum Köyleri Arasında yer alan Aşağıincesu köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Karayazı Aşağıincesu Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Aşağıincesu Köyü son dakika gelişmeleri, Aşağıincesu Köyü ne özgü yemekler, Karayazı Aşağıincesu Köyü nün tarihi, Aşağıincesu Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Aşağıincesu Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Aşağıincesu Köyü, Erzurum ilinin Karayazı ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz doğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Aşağıincesu Köyü Resimleri ve Aşağıincesu Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Karayazı Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Karayazı Erzurum Arası Kaç Km? Karayazı Hava Durumu? Erzurum Köyleri ve Karayazı Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Erzurumlı iseniz Erzurum Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Erzurumlı Ünlüler arasında Karayazı Aşağıincesu Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Karayazı Doğumlu Ünlüler Kimler?

Aşağıincesu, Erzurum ilinin Karayazı ilçesine bağlı bir mahalledir.İncesu adını, mahallenin içinden akan ince çaydan almıştır.Yöresel yemekleri, kilimleri, halıları, yurtseverlik ve misafirperverlik kavramlarını öne çıkartan Cemaldini aşiretinin kültürü bölgede etkindir. Mahallenin kurucuları;Fetullah, Hacı Tahir, Abdullah kardeşler ile Memet, Ahmet kardeşler adında kişilerdir.
Daha sonraları akraba, hizmetli, çoban veya başka nedenlerle mahallenin diğer sakinleri getirilerek köye yerleştirilmiştir. Bu durum mahallede kültür zenginliğini oluşturduysa da bazı olumsuzluklara da yol açtı. Düğün ve şenlikleri kültürel altyapıdan dolayı çok renklidir. Bayramlarda, bayram namazından sonra toplu olarak kabristanlar ziyaret edilir. Daha sonra bayram yemeğini veren evlere gidip yemek yenir. Tüm köylü evleri tek tek gezerek ziyaret eder. Köy halkı Foklor ve oyun yönünde zengin bir kültüre sahiptir. Mahallede Osmanlıdan Kalma dini medrese bulunup; Arapça dili ve edebiyatı, Farsça, Fıkıh, İlmihal, dini dersler veriliyordu. Bu medresede 25-30 kişi arasında yabancı öğrenci de bulunurdu. Yeme içme ihtiyaçlarını köylü tarafından karşılanıyordu. Ancak çeşitli nedenlerle medrese günümüzde kapalıdır. Yöresel yemekleri olan Gırar, keşke ve mercimekli bulgurları tanınmıştır. Urartular'dan kalma topa kele (buyuk kalae) Osmanlı'dan kalma çift başlı aslan çeşmesi Hınıs yolunun 500 metre doğusunda bulunmaktadır. Mahallede at sporları, Dengbejlik (türkü anlamına da gelebilir) gibi eskiye dayalı spor ve müzik kültürü süregelmektedir.
Erzurum il merkezine 89 km, Karayazı ilçesine 27 km uzaklıktadır. İlin doğusunda, ilçenin batısında yer almaktadır. Erzurum-Hınıs ana yoluna 2 (iki)km uzaklıktadır. Mahallenin yerleşimi ve arazisinin tamamı ovadadır. Ağaçlandırma bakımından çok zayıftır. Mahallenin coğrafi bakımdan büyük ve verimli bir araziye sahip olduğu gözlenmektedir. Coğrafi konumunda, düz(ova) bir yerleşim yerinde bulunup mahallenin dış tarafları da tarıma el verişli topraklara sahiptir.
Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Mahallede iklimsel anlamda kışlar uzun, yazlar kısa ve serin olur. Bu kısa yaz döneminde Doğu ve Anadolu bölgesinde Karayazı, Aşağı İncesu mahallesinin düzlüğünde bulunan toy kuşu avlanır.
Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır, ama son zamanlarda mahallede küçük baş hayvanın neredeyse hiç kalmadığı genellikle büyük baş hayvana rağbet edildiği görülmektedir. Mahallede sulama alanlarının sınırlı olması bu durum üstündeki önemli bir etmendir. Çok az da olsa arıcılık da yapılmaktadır.
Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Kubbeli, 45 metre yüksekliğinde minareli bir camisi ve yeni yapılmış kültür ve taziye evi vardır. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır. Ayrıca mahallede cep telefonu şebekeleri çeker.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.