Mazıdağı Arısu Köyü

Mazıdağı Arısu Köyü

Arısu Köyü haberleri, Mazıdağı Arısu köyü güncel son dakika gelişmeleri, Arısu köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Mardin Köyleri Arasında yer alan Arısu köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Mazıdağı Arısu köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Arısu köyü son dakika gelişmeleri, Arısu köyüne özgü yemekler, Mazıdağı Arısu köyünün tarihi, Arısu köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Arısu köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Arısu, Mardin ilinin Mazıdağı ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz güneydoğu anadolu bölgesi bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Arısu köyü resimleri ve Arısu köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Mazıdağı Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. güneydoğu anadolu bölgesi yöresine özgü haber kanalı var mı? Mazıdağı Mardin Arası Kaç Km? Mazıdağı Hava Durumu? Mazıdağı Köyleri ve Mardin Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Mardinlı iseniz Mardin Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Mardinlı Ünlüler arasında Mazıdağı Arısu Köyünde doğan biri var mı? Mazıdağı Doğumlu Ünlüler Kimler?

Arısu, Mardin ilinin Mazıdağı ilçesine bağlı bir mahalledir.Mahallenin Kürtçe ismi Gola Gulê'dir ismini mahallenin içinde bulunan gölden almaktadır. Çok eski bir tarihi olduğu mahallenin içinde yaşam gereği köylülerin evlerinin temel kazısında buldukları eski paralar, sikkeler, çanak-çömlekler,mozaik zeminler. Köy halkı bu konuda yeterince bilinçli olmadığı için bunları ya tahrip etmiştir, ya da bulduklarını tarihi eser kaçakçılarına satmıştır. Ama benim tanık olduğum bir olayda bulunulan bir eski paranın Roma Dönemine ait olduğu söylenmiştir. Ayrıca köy arazisi içinde bulunan SİSAN harabeleri yörenin çok eski bir yerleşim yeri olduğuna dair yeterli bir kanıttır.Köy Mazıdağı ilçesinin en eski köylerindendir. Diyarbakırlı Yazar ESMA OCAK'ın "Kervan-Servan" romanına konu olmuştur.Kitap mahallede geçen bir aşk hayatını onlatmaktadır. Acı olan köylüler dahil çok kimsenin böyle bir kitaptan haberi yoktur ki mahallenin okuma yazma oranı oldukça yüksektir ve son yıllarda Türkiye'nin çeşitli üniversitelerine yüzlerçe genç göndermiştir. Köy yeride meşe kömürü üretimi ve ticaretini ilk yapan köy olduğu için yöre insanı ve özellikle Diyarbakırda "kömürcüler" olarak bilinir.Mahallenin eskiden kavalcılar çok bilinir ve civar kölerdeki düğünlerde hep bu kavalçılar çalar düğünler renklendirdi. En meşhurları "FARIZÊ EYŞOKÊ" ve "HÜSÊ XALITO" dır ki ikisi de hayatta değildir. Halâ İzmirde yaşayan "ŞEHMUSÊ EVDIK" ve "EVDILKADIRÊ NEBİ" bu kültürün devamını sağlamaktadır.Mardin il merkezine 71 km, Mazıdağı ilçesine 21 km uzaklıktadır. Köy idari olarak Mardine Bağlı olmasına rağmen rağmen Diyarbakırla ekonomik ve sosyal ilişkisi daha çok gelişmiştir. Bu mahalleden olup Diyarbakırda yaşayan 10000 yakın insan olduğu tahmin edilmektedir. ayrıca 1992 den sonra mahalleden batı anadolunun birçok ilinine göç eden insanlar vardır. Köy yeraltı zenginliğiylede meşhurdur. Türkiye'nin en büyük fosfat rezervi buradadır köye komşu olan Karataş Köyü sınırları içinde Etibank Fosfat İşletmeleri vardır. Ancak şu anda atıl durumdadır.Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ancak Fosfat madeninin bulunmasından sonra işletmenin açılması Mahallenin ekonomik olarak gelişmesinde önemli bir dönüm noktasıdır. Mahallede şu anda okuma(yüksek öğrenim) oranının civar köylere göre yüksek olmasının en önemli sebebi budur. Eskiden meşe kömürü üretimi ve ticareti bu köy yapardı. Diyarbakırdaki odun kömürü ticareti tamamiyle Arısu kÖylülerinin( KÖMÜRCÜLER)elindeydi. Ancak bu ticareti yapmanın Mahalleye bedeli oldukça ağır oldu bir zamanlar mahallenin hemen yanı başında başlayan ormanlık alanlardan eser yok meşe ormanıyla kaplı tepeler şu anda kıraç işe yaramaz durumdadır.Mahallede ilköğretim okulu yoktur. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır. kanalizasyon şebekesi yoktur. PTTşubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.