Midyat Toptepe Köyü

Midyat Toptepe Köyü

Toptepe Köyü haberleri, Midyat Toptepe köyü güncel son dakika gelişmeleri, Toptepe köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Mardin Köyleri Arasında yer alan Toptepe köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Midyat Toptepe köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Toptepe köyü son dakika gelişmeleri, Toptepe köyüne özgü yemekler, Midyat Toptepe köyünün tarihi, Toptepe köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Toptepe köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Toptepe , Mardin ilinin Midyat ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz güneydoğu anadolu bölgesi bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Toptepe köyü resimleri ve Toptepe köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Midyat Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. güneydoğu anadolu bölgesi yöresine özgü haber kanalı var mı? Midyat Mardin Arası Kaç Km? Midyat Hava Durumu? Midyat Köyleri ve Mardin Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Mardinlı iseniz Mardin Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Mardinlı Ünlüler arasında Midyat Toptepe Köyünde doğan biri var mı? Midyat Doğumlu Ünlüler Kimler?

Toptepe, Mardin ilinin Midyat ilçesine bağlı bir mahalledir.

Mardin il merkezine 90, Midyat ve Nusaybin ilçelerine 30'ar km uzaklıktadır. Köyle Nusaybin arasındaki bağlantı yolu yeni yapılmış olup, henüz toprak yoldur, ancak ulaşıma, yağışsız zamanlarda elverişlidir.Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Köy dağlık bir alana kurulmuştur ve arazileri de sulak değildir. Bu yüzden mahallede bağcılık ve badem yetiştiriciliği yapılmaktadır. Az miktarda yetiştirilen badem ve diğer tarım ürünleri sadece mahallenin ihtiyacını karşılayıp dışarıya satılmamaktadır. Bir diğer taraftan, bağcılıkla üretilen üzümler birkaç farklı şekilde kullanılmaktadır. Bu üzümler salt meyve şeklinde satılamamaktadır. Üzümlerin olgunlaştığı Ağustos-Eylül aylarında bağlar hasat edilir. Bağ bozumunda (Kürtçede: Mıştağé) toplanan bu üzümlerin büyük bir kısmı potasyumlu bir su içerisinden geçirilerek kurutulmaya bırakılır ve ardından şarap firmalarına satılır. Köylüler bir kısmını da pekmez ve pestil yaparak yakın şehirlerde (Özellikle Nusaybin ve Midyat) satarlar.Mahallenin tüm ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Özellikle küçükbaş hayvancılık ileri düzeydedir. Mahallede neredeyse tüm aileler hayvancılıkla uğraşır. Mahallede yetiştirilen başlıca hayvanlar inek, keçi, koyun, tavuktur. Ancak hayvan yetiştiriciliği kişisel oranda kalıp yalnızca köy ihtiyacını karşılamaktadır. Az da olsa süt ürünlerinden bir kısmı köylüler tarafından Nusaybin ve Midyat'ta satılır. Ayrıca taşıma amacıyla da at, katır ve eşek yetiştirilir. Bir diğer ekonomi kaynağı da tarım ürünlerinden üzümdür. Mahallenin dört tarafı üzüm bağları ile çevrilidir. Elde edilen üzümlerin büyük kısmı kurutulur. Kurutulan üzümler köye gelen komisyonculara satılır. Bu komisyoncular da çeşitli illerdeki şarap fabrikalarına satar.

Nusaybin'e ulaşım yolu vardır yalnız henüz topraktır. Midyat'la arasındaki yol asfalt yoldur. Mahallede elektrik, sabit telefon, cep telefonu operatörleri (Turkcell ve AVEA şebeke direkleri vardır.) hizmetleri vardır. İçme suyu açılan sondajla köye verilmeye başlanmıştır. Bununla beraber çoğu evde halen kuyu vardır. Petrol aramaları esnasında bu mahallede de petrole rastlanmıştır. Ama çıkarılması çok güç ve rezervlerinin yetersiz olması nedeniyle petrol çıkarma çalışmaları askıya alınmıştır.

Şewlê Bêrmê

Şewle Bêrmê mahallenin yaylasıdır. Mahalleye 12 km güneyindedir. Yazın insanlar hayvanlarını yeni çayırlaragötürmek, onları yetiştirmek ve en önemlisi günlerinin büyük bir kısmını geçirdikleri üzüm bağlarına yakın olmak için buraya geçici olarak gelirler. Burada aşağı yukarı 10-12 ev vardır. Yalnız zaman içeirisinde civardaki bozkırlarda güvenlik yetersizliği sebebiyle köylüler buraya gelmemeye başlamıştır. Şu an birkaç aile gitse de genel olarak hayvanlara ahır olarak kullanılıyor.

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.