Narman Yoldere Köyü

Narman Yoldere Köyü

Yoldere Köyü haberleri, Narman Yoldere köyü güncel son dakika gelişmeleri, Yoldere köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Erzurum Köyleri Arasında yer alan Yoldere köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Narman Yoldere Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yoldere Köyü son dakika gelişmeleri, Yoldere Köyü ne özgü yemekler, Narman Yoldere Köyü nün tarihi, Yoldere Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yoldere Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yoldere Köyü, Erzurum ilinin Narman ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz doğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yoldere Köyü Resimleri ve Yoldere Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Narman Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Narman Erzurum Arası Kaç Km? Narman Hava Durumu? Erzurum Köyleri ve Narman Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Erzurumlı iseniz Erzurum Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Erzurumlı Ünlüler arasında Oltu Narman Yoldere  Köyünde doğan biri var mı? Narman Doğumlu Ünlüler Kimler?

Yoldere, Erzurum ilinin Narman ilçesine bağlı bir mahalledir.

Yoldere mahallesi aslen Ermeniler tarafından bir zamana kadar kullanılmıştır. Daha sonra buraya Şeyh Şamil liderliğindeki savaş sonucunda, Dağıstan'dan Şeh (Meheddin) lâkabı ile bilinen Mehmet Öner yerleştirilmiş, burada kalan Son Ermeni aileleri de burdan uzaklaştırılarak eski adı Vekilhas ismi ile anılmıştır.
Köy daha sonra, Yörük Türkmenler ve 3 km. yakınındaki Karşem mahallesinden de göç almış ve bugünkü haline gelmiştir. Köy yoğun göçe maruz kalmış ve İstanbul, Bursa İzmit, Ankara, Kahramanmaraş, Antalya, Adana ilerine göç etmişlerdir.
Halkın geçim kaynağı havancılık ve tarımdır. Kanyonu ve peri bacaları ile turizme açılmayı beklemektedir.Dağıstan Kafkas ve Yörük Türkmenleri kültürü yaşanmaktadır. Geleneklerine sahiptirler.Akrabalık bağları oldukça güçlüdür.
Yemek kültürü olarak çerkez mantısı hamurişi yemeğidir. Mahallenin ilk yerleşimcisi olan Şogo lâkabıyla bilinen Meheddin Üner ve aile mensupları tarafından yapılmaktadır; göçebe aileler tarafından bilinmemetedir.
Çılbır: Tandır ekmeği boş bir sahahın içine doğranıp ılık suyla haşlanır. Haşlandıktan sonra üstüne göğermiş pernir (Kerti peyniri) ile eritilmiş tereyağı dökülür.
Diğer yemek çeşitleri: Kesme aşı, ayranlı aş, kartol aşı, Gıngel (mantı), Tatar böreği, makarlama yemeği, kuymak, peynir helvası, mısır baklavası, kavut haşılı, mısır unu haşılı, gendime haşılı, sütlü aş.
Erzurum iline 108 km, Narman ilçesine 12 km uzaklıktadır.Yeni yeni keşfedilen kanyonuyla da gerek uluslararası turizm gerekse görsel medyada zaman zaman yer almaktadır. Peri bacaları görünümü ve kırmızımsı toprak yapısıyla ender güzellikler sergilemektedir. Görenlere adeta çağlar öncesi yaşamları anımsatmaktadır. Köy evleri halen aslına uygun taş yapılardan oluşmaktadır. Korunma altına alınıp turizme sunulması gerekmektedir.
Yaban hayvanları olarak; kurt, ayı, tavşan, keklik,güvercin,ördek,leylek,turna, tilki, yaban domuzu, sansar, porsuk, yılan bulunmaktadır. 30 yıl öncesine kadar vaşak da görülmekteydi.
Kuş familyasından sığırcık boldur. Erzurum ili ve sınırları çevresinde yırtıcı kuş olarak atmaca bol miktarda gözükmektedir. Sebebi ise, beslenmesinde önemli unsur olan tarla farelerinin çok olmasıdır. Tarla fareleri, bölgenin verimli ve yumuşak toprağında rahatça yaşayıp çoğalabilmektedirler. Tarla fareleri ise, çiftçilikle uğraşan halkın ekinine zarar veren en büyük etkenlerden biridir.
Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Mahallede, ilköğretim okulu vardır bunun yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin hem içme suyu yoktur.kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.