Ömerli Kayabalı Köyü

Ömerli Kayabalı Köyü

Kayabalı Köyü haberleri, Ömerli Kayabalı köyü güncel son dakika gelişmeleri, Kayabalı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Mardin Köyleri Arasında yer alan Kayabalı köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Ömerli Kayabalı köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Kayabalı köyü son dakika gelişmeleri, Kayabalı köyüne özgü yemekler, Ömerli Kayabalı köyünün tarihi, Kayabalı köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Kayabalı köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Kayabalı , Mardin ilinin Ömerli ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz güneydoğu anadolu bölgesi bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Kayabalı köyü resimleri ve Kayabalı köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Ömerli Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. güneydoğu anadolu bölgesi yöresine özgü haber kanalı var mı? Ömerli Mardin Arası Kaç Km? Ömerli Hava Durumu? Ömerli Köyleri ve Mardin Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Mardinlı iseniz Mardin Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Mardinlı Ünlüler arasında Ömerli Kayabalı Köyünde doğan biri var mı? Ömerli Doğumlu Ünlüler Kimler?

Kayabalı, Mardin ilinin Ömerli ilçesine bağlı bir mahalledir.Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.Tarihte Süryanilerin yaşadığı söylenegelmektedir. Eski adı Kermete' dir. Ancak Omerya (kırsal alanda bulunan 50 köyün ortak adıdır) bölgesinde 1800 yıllarında buraya yerleşen İslam Alimi Molla Selim ve oğlu Seyyit Abdulmecit'ten sonra; çocukları ve torunlarının medreselerde okuması ile yörede tanınması ve 1950 yıllarına kadar burada yaşayan Nakşibendi Şeyhi S.Abdulcelil'in yöre halkına hizmeti ve yardımseverliği ile tesis ettiği barıştan ötürü, S.Abdulcelil ile adı anılmaktadır. Omerya bölgesinde 1920 yıllarından sonra tanınır köy olmuştur. 1950 yıllarından sonra S.Abdulcelil Mardine bağlı Aytepe Köyüne göçmüş ise de, Kermete Köyünün ismi hâlâ onunla yan yana söylenmektedir. 20. yüzyılın ikinci yarısında tüm Omerya bölgesinde olduğu gibi burada da; yörenin nam salmış ve birbiri ile kavgalı olan Atman ve Mahmut denen iki kardeş taraftarları arasında çıkan kavgalarda taraf olmuşlardır. Bu taraftarlığın verdiği maddi ve manevi zararlar sonucu, kısmen ismi zikredilen Nakşi Şeyhi S.Abdulcelil'in şahsi çabaları, kısmen de zamanın gerekleri gereği yeniden bölgede barış tesis edilmiştir.S.abdulcelil den sonra köyün başına oğlu S.mehmetsiraç gelmiş,1995 köy boşaltıldıktan sonra 2003'te yerine onun oğlu ahmedê seyda(melle ahmet) geçmiştir. Halen, köy yaşanılabilecek bir yerdir ve kayabalı köyünde Nüfusu yüksek olan aile ise SİNCARlar AYKAL lar GÜLTEKİN'ler ÖNCÜ`, ler EROL'lar BOZKURT'lar BULUT.VE .ÖLKER AİLESİ BULUNUR.Mardin iline 49 km, Ömerli ilçesine 26 km uzaklıktadır. Omerya diye tabir edilen coğrafyanın hemen hemen ortasında yer almaktadır. Dağ denemeyecek yüksek bir tepeye kurulmuştur. Yaklaşık 150 haneye sahiptir. Etrafı, yerleşik olduğu tepe gibi küçük dağlarla çevrilidir. Ömerli, Midyat ve Nusaybin üçgeninde tipik ve şirin bir kırsal köyüdür.Bağlı bulunduğu Ömerli ilçesi ile bağlantısını sağlayan tek bir yolu vardır. Etrafındaki dağların yamacında, köylülerin geçimini sağladığı badem ve üzüm bağları vardır.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Kışın sert rüzgarlar esmekte, yılın üç ayı aşırı olmamakla birlikte yoğun kar yağmaktadır. Yaz mevsiminde , rakımın yüksek olmasından ötürü esen serin rüzgarın etkisiyle Güneydoğu Anadolu Bölgesinin geneline oranla daha serin olmaktadır.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Kırsal alanda olduğu için tarlası sınırlıdır. Üzüm bağları vardır. Köylüler, hayvancılığın yanı sıra, bostan, üzüm ve üzüm ürünleri ile geçimini sağlamakdadır.Köyde, ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır, kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.