Ömerli Kocasırt Köyü

Ömerli Kocasırt Köyü

Kocasırt Köyü haberleri, Ömerli Kocasırt köyü güncel son dakika gelişmeleri, Kocasırt köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Mardin Köyleri Arasında yer alan Kocasırt köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Ömerli Kocasırt köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Kocasırt köyü son dakika gelişmeleri, Kocasırt köyüne özgü yemekler, Ömerli Kocasırt köyünün tarihi, Kocasırt köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Kocasırt köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Kocasırt , Mardin ilinin Ömerli ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz güneydoğu anadolu bölgesi bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Kocasırt köyü resimleri ve Kocasırt köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Ömerli Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. güneydoğu anadolu bölgesi yöresine özgü haber kanalı var mı? Ömerli Mardin Arası Kaç Km? Ömerli Hava Durumu? Ömerli Köyleri ve Mardin Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Mardinlı iseniz Mardin Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Mardinlı Ünlüler arasında Ömerli Kocasırt Köyünde doğan biri var mı? Ömerli Doğumlu Ünlüler Kimler?

Kocasırt, Mardin ilinin Ömerli ilçesine bağlı bir mahalledir.

Kocasırt köyünün tarihi ilk çağlara kadar dayanmaktadır. Köyün yerleşim yerinde eski çağdan kalma kalıntılar mevcuttur. Kocasırt köyünün bilinen en eski adı Zopeh'tir. Zopeh Roma İmparatorluğundan önce bölge hakim olmuş birçok medeniyeti içinde barındırmış bir şehir statüsündedir. Yerüstünde bulunan eski savaş malzemeleri (mızraklar ok ok başları vb.) köyde daha önce büyük savaşların olduğunu göstermektedir. Köyün güneyinde kalan Zinzil sırtlarında eski yerleşim yerleri bulunmaktadır. Bu yerleşim yerlerinin savunma amaçlı askeri köylerin olduğu tahmin edilmekdetir. Yerüstünde kalmış en belirgin eser de köyün kuzey doğusunda kalan kilise olarak tabir edilen kalıtılardır. Köyün bir önceki ismi "Şêxkır" (Şeyhkir) dir. Şêxkır ismi köyün kuzeyinde bulunan Şêxêkür adlı mezarlıktan (ziyaret)ten almıştır. Söylenceye göre İslamiyetbölgeye yayılmaya başladı dönemde çok genç bir asker mezarlığın bulunduğu yerde savaşta şehit düşüyor ve zamanla şeyh olarak kabul edilip ona "Şêxê kür" deniliyor. "Kür" kürtçede erkek çocuk, genç anlamına geldiği için kelime anlamı Genç Şeyhtir.Şeyhkır halkı kültürlerine sahip çıkarlar.

Mardin iline 11 km, Ömerli ilçesine 9 km uzaklıktadır. Batısında Yeşilli ilçesi, kuzeyinde Çınrarltı köyü, kuzeydoğusunda Sivritepe Köyü, doğusunda Öztaş köyü, güneyinde Sancar Köyü ve güneydoğusunda Pınarcık Köyü sınırları ile çevrilidir. Kocasırt Köyünün güneydoğusunda bulunan Mezraka adlı bir mezrası da bulunmaktadır. Köyün en yüksek yeri 1115 m ile Hop Geçididir. Karayoluna uzaklığı 2 km dir. kışın sert karasal iklim hüküm sürmektedir.

Köyün rakımı yüksek olması nedeniyle, yayla havası haim olup, yaz aylarında Mardinin kavurucu sıcaklığı his edilmemektedir.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Daha çok üzüm bağcılığı yapılmaktadır. Eylül ve ekim aylarında yapılan bu tarımsal faaliyet köyün canlılığını artırır. Daha önceden köyden başka yerlere göç etmiş insanlar bu aylarda köye gelip üzüm bağlarından elde etikleri ürünleri toplarlar; bu yüzden bu aylar köy oldukça kalabalık olur. Üzümler kurutularak kuru üzüm yapılır. Daha sonraki üzümden de pestil, ceviz sucuğu ve pekmez yapılır. Diğer tarım faaliyetleri arasında buğday, arpa, çavdar ve mercimek gibi ürünler yer alır. Köyde badem ağaçları oldukça yoğundur. Ayrıca son yıllarda kiraz ağaçları da bazı yerlerde yetiştirilmektedir. Bunun yanında ayva, armut, incir gibi ürünler de vardır. Palamut ağaçları da yoğundur. Ayrıca kocasırlıların büyük çoğunluğu inşaat ustasıdır. Duvar,boya ve sıva işlerinde ve özellikle taş duvar yapımında Mardin ili ve ilçelerinde birçok yapıda emekleri bulunmatadır.Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi yeni yapıldı. PTT şubesi ve PTT acentesi yeni yapıldı. Sağlık Ocağı var ancak faal değil. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. yazları nüfus yoğunluğu artar.İnasanlar daha cok dinlenmek için yaz aylarını tercih eder,

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.