Piraziz Bozat Köyü

Piraziz Bozat Köyü

Bozat Köyü haberleri, Piraziz Bozat köyü güncel son dakika gelişmeleri, Bozat köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Giresun Köyleri Arasında yer alan Bozat köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Piraziz Bozat  Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Bozat  Köyü son dakika gelişmeleri, Bozat  Köyü ne özgü yemekler, Piraziz Bozat  Köyü nün tarihi, Bozat  Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Bozat  Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Bozat  Köyü, Giresun ilinin Piraziz ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Bozat Köyü Resimleri ve Bozat Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Piraziz Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Piraziz Giresun Arası Kaç Km? Piraziz Hava Durumu? Giresun Köyleri ve Piraziz Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Giresunlı iseniz Giresun Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Giresunlı Ünlüler arasında Piraziz Bozat  Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Piraziz Doğumlu Ünlüler Kimler?

Bozat , Giresun ilinin Piraziz ilçesine bağlı bir beldedir. Halkı Selçuklular döneminden Oğuz, Türkmen ve Çepniler'den meydana gelmektedir.Bozat ile ilgili bulunabilen en eski kayıt ve bilgiler 1455 yılında yapılmış olan tahrirde "Bölük-ü Seydi Ali Kethüda" (AliDede) olarak geçen Bozat ve bağlı köylerden söz edilmektedir. Fakat burada Bozat adı genel bölgeyi ifade eder bugünkü Bozat'ın yerinde ise bir tane gözükmektedir.

Bozat ya da tarihteki adıyla Divan-ı Bozat en az 550 yıllık bir tarihi geçmişe sahip idari bağlıları bulunan bir yönetim merkezidir. Bugünkü belde sınırları dışında bulunan birçok yerleşim birimini içine almaktadır. Ancak 1869 yılında Bozat bucak merkezinin bugünkü Piraziz'e kaydırılması ile bu özelliğini kaybetmiştir. Gerçekte Bozat çevresinde bulunan 7-8 adet köyün ortak Pazar-cami ve okulunun bulunduğu bir yerleşim merkezidir. Bugünkü Bozat Beldesinin sınırları içinde Bozat ve küçük olarak bilinen yerler mevcuttur. 1999 yılında Belediye Teşkilatı kurulmuş ve belde idari olarak 3 mahalleye bölünmüştür. Bunlar:

Bozat mahallesi

Bitene mahallesi

Göldüzü mahallesi

Dumantepe mahallesi

Rivayete göre Türkmenler'in Bozat boyundan geldikleri söylenir. Başka bir rivayete göre çok eski tarihlerde beldede cami bulunmadığı için ahali Cuma namazına ve diğer dini toplantılara Ali isimli Türkmen dedesinin büyükçe bir evinin bulunduğu bulunduğu bugünkü Ali Dede köyüne gidermiş. Ali Dede köyünde toplanan ahaliye gözcülük yapanların bindikleri atların rengi "boz" olduğundan kafileyi gözetleyen gözcü "Bozatlılar geliyor" diye bağırırmış. Beldenin adını buradan aldığı söylenmektedir.Son derece engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Toprak yüzeyi fındık ağaçlarıyla (dalları) kaplıdır. Bu durum erozyonun önlenmesi yanında, yeşillikler içinde gözükmesini sağlamaktadır. Belde merkezinin denizden yüksekliği yaklaşık 300m kadardır. Belde merkezini çevreleyen 2 tane akarsu mevcuttur. Bu kollar Bozat merkezde birleşerek Pazarsuyu çayını oluşturmakta ,oradan da Karadeniz'e dökülmektedir.Beldenin içinden geçen derelerde doğal ortamda yaşayan balıklar bulunmaktadır. Ancak sayılarının hızla azalması sonucu belediye tarafından av yasağı getirilmiştir ve bu yasak halen uygulanmaktadır. Özünde beldeye Doğu Karadeniz'in arazi yapısı ve çetin doğa koşulları hakimdir.Beldede Türkmen/Çepni kültürü hakimdir. Kutsal ocak yerleri vardır. Hıdırellez ve Mayıs yerdisi gibi şenlikler kutlanır. Cenazelerde, Iskat verilir, eski zamanlarda mezarda birkaç gün işık yakılırdı, Cenaze evinde yemek yapılmaz, ölümden 7 gün 40. ve 52. günde yemekli davet verilip ve Kur'an okunmuştur.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.