Posof Yeniköy Köyü

Posof Yeniköy Köyü

Yeniköy Köyü haberleri, Posof Yeniköy Köy köyü güncel son dakika gelişmeleri, Yeniköy köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Ardahan Köyleri Arasında yer alan Yeniköy Köyünde vefat edenler köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Posof Yeniköy köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yeniköy köyü son dakika gelişmeleri, Yeniköy köyüne özgü yemekler, Posof Yeniköy köyünün tarihi, Yeniköy köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yeniköy köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yeniköy , Ardahan ilinin Posof ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Doğu Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yeniköy  Köyü Resimleri ve Yeniköy  köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Posof Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Posof Ardahan Arası Kaç Km? Posof Hava Durumu? Ardahan Köyleri ve Posof Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Ardahanlı iseniz Ardahan Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Ardahanlı Ünlüler arasında Çıldır Yeniköy  Köyünde doğan biri var mı? Posof Doğumlu Ünlüler Kimler?

Yeniköy , Ardahan ilinin Posof ilçesine bağlı bir köydür. 

Osmanlı Tahrir Defterleri'nde adı geçmeyen, son zamanlarda kurulmuş bir köydür. Eski Ahıska-Ardahan yolu üzerindeki bu köyün bulunduğu arazi, vaktiyle Ahıska'nın Cağısman köyünün yaylağıymış. 1828'de Osmanlı - Rus Harbi müteakip Ahıska Rus'ların elinde kalınca Cağısman'lılar, Osmanlı tarafında kalan yaylalarına göç ederek burayı şenlendirmişlerdir. Bu yayla köy haline gelmesinde Osmanlı Memurlarından Yusuf Beg adında birinin öncülük ettiği söylenmektedir. Bunları takiben diğer sülaleler ise Dağıstan, Artvin, Ahıska, Kağızman, Erivan, Posof'a bağlı Binbaşıeminbey, İlçe Merkezi, Gönülaçan ve Uluçam köylerinden gelerek köyün oluşumunu tamamlamışlar.
Bayram namazından sonra camide topluca bayramlaşılır daha sonra mezarlıklara gidilir. Mezarlık dönüşünden sonra evlere büyüklere ziyaretlere gidilir.

Düğünler: Nişandan sonra düğün günü kararlaştırılır. Düğün gününden bir gün önce kız evinde kına gecesi yapılır. Düğün bir gün bir gece devam eder. Sabahtan gelinin yüz görümlüğü yapılıp hediyeler verildikten sonra düğün biter.
Mutfak Kültürü: Köyde genelikle hamur işi ağırlıklı hayvansal ürünler geniş yer tutar. Hamur işlerinde fırın ekmeği, mısır ekmeği (cadi), punturuş, kazma pağaça, kakala, gevrek, sac ketesi, sac ekmeği, pişi, mafiş, lokum, kete, katmer, içli kete, fırın gevreği, khinkal, molla khinkal'i, el makarnasıdır.
Hayvansal Ürünler: Yağlı peynir, çökelek, çeçil, tuluk peyniri, bal sofralardan eksik olmaz. Sulu Yemekler: Pirinç çorbası (sup), kesme çorbası, puşruk çorbası, patates yemeği, helle çorbası, çinçar çorbası, ayran çorbası, yarma çorbası, keş çorbasıdır. Ekmekli Yemekler: Kelecoş, sinor, döğmeç, ekmek aşı, su böreği, dönderme, feselli, khacapur bunlara örnektir.Ardahan iline 97 km. Posof ilçesine 13 km. uzaklıktadır. Kuzeyinde Gürcistan, doğusunda Savaşır Köyü, güneyinde Damal-Seyitören köyü, batısında Alköy bulunmaktadır. Köy Atyolu ve Kavaz dağlarını eteklerinde kurulmuştur.
2007 sayımına göre Posof'un en büyük köylerindendir ama bu köyden göçte çok fazla olmuştur. Başta yurt içinde Bursa ili olmak üzere Zonguldak, Kars, Ankara, İstanbul, Konya, İzmir ve Kocaeli gibi illerde yoğun bir nüfus yaşamaktadır. Yurt dışında ise Almanya, Fransa, Hollanda ve Belçika başta olmak üzere ABD, Etiyopya ve KKTC'de de pek çok Yeniköy'lü yaşamaktadır. 2006 yılı nüfus sayımına göre Almanya'nın Lünen şehrinde 381 nüfus, 81 hane Yeniköy'lü vardır. Bu şehri Almanya'da Dormagen şehri 6 hane, Münih şehrinde 5 hane, Gunzenhausen şehrinde ise 7 hane, Yeniköy'lü olmak üzere Almanya'da diğer şehirlerinde yaşayan Yeniköy'lüler genel olarak 500 nüfus ve 100 haneden oluşmaktadır. Türkiye'de ise en çok Yeniköy'lü Bursa ilinin Osmangazi, Yıldırım, İnegöl ilçelerinde ve Kocaeli ilinin Gebze, ilçesinde ikamet etmektedir. Toplam hane sayısı ise 220 hane kadardır ve 1100 kadarda Yeniköy'lü nüfus vardır. Hollanda Harderwijk şehrinde 7 hane 24 nüfus yaşamaktadir ve Hollandan Almelo şehrinde 23 hane Yeniköylü vardır aydemirler atesci er kartallar ve durdabaklar. Köyün en önemli geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Bilhassa örnek bir arıcılık yapılarak, kaliteli organik bal üretilmektedir. Bununla bağlantılı olarak Saf Kafkas Arıırkı ana arı üretilmektedir. Tarımda daha çok patates, buğday, arpa, çavdar, fasulye, mısır gibi yiyecekler hayvancılıkta ise büyük baş hayvan ve arıcılık yaygındır. El sanatları az çok geçim kaynağı olarak yapılmaktadır. Arıcılık fazla gelişmiştir.
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi , kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık Ocağı vardır ancak Sağlık Evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.


 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.