Posof Yolağzı Köyü

Posof Yolağzı Köyü

Yolağzı Köyü haberleri, Posof Yolağzı Köy köyü güncel son dakika gelişmeleri, Yolağzı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Ardahan Köyleri Arasında yer alan Yolağzı Köyünde vefat edenler köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Posof Yolağzıköyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yolağzıköyü son dakika gelişmeleri, Yolağzıköyüne özgü yemekler, Posof Yolağzıköyünün tarihi, Yolağzıköyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yolağzıköyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yolağzı, Ardahan ilinin Posof ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Doğu Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yolağzı Köyü Resimleri ve Yolağzı köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Posof Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Posof Ardahan Arası Kaç Km? Posof Hava Durumu? Ardahan Köyleri ve Posof Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Ardahanlı iseniz Ardahan Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Ardahanlı Ünlüler arasında Çıldır Yolağzı Köyünde doğan biri var mı? Posof Doğumlu Ünlüler Kimler?

Yolağzı, Ardahan ilinin Posof ilçesine bağlı bir köydür. 

Köy tarihiyle ilgili yazılı kaynak bulunmamakla birlikte köyün çok eski yerleşim yeri olduğu bilinmektedir. Söylenenlere göre tarihi köy 16 mahalleden oluşmaktadır. Bu yerleşim yerlerinden kalan tarihi kalıntılar: Çilligöl, Kanlıgöl, Büyük Göl'ün üstündeki tepe, Dereçayır ve kilise mevkinde kalıntılar bulunmaktadır. Tarihi köyün çok kalabalık olduğunun kanıtları ise; mevcut ormandaki çegiller (küçük taş yığınları), Kuruçayır'dan ormanın alt kısımlarına kadar inen sulama kanalı kalıntıları ve şimdi tarla olan Gorhana Mevkindeki mezarlık. Tarihi köyden kalıntı bulunmayışının bir sebebi de eskiden yapıların çoğunlukla ağaç yapılar olmasıdır. Kilise mevkinde bir kilise ve civarında başka yapıların olduğunu temel kalıntılarından anlıyoruz ama bir taş yapı kalıntısı yoktur. Tarihi köyün bir zamanlar tamamen boşaldığı (1595 yılı Osmanlı tahrir defterlerinde köyün boş olduğu yazıyor) bu bölgenin ormanla kaplandığı bilinmektedir. Köy yakınlarındaki en eski kalıntılar Nenenin Kürünü'nün yanındaki sarp kayalıkta sulu oda ve kuru oda denilen 2 adet kullanılmş mağaralardır. Sulu odanın doğal mağaranın içine duvarlar örülerek oda haline getirilmiş, kapı kanadı ve söveleri muntazam bir şekilde taştan yapılmıştır mağara tavanından damlayan suların biriktirildiği birde taştan oyma büyükçe çanak bulunmaktadır. Bu kalıntılar bu odalarda uzun süre yaşayanların olduğunu göstermektedir.

Mevcut köy tahminen 1750'li yıllarda Çığmalar denilen sülalenin dedeleri Acara'dan Ahıska'ya giderken, burası sıklıkla bir ormanmış, dağın tepeden şu anda köy sınırlarına dahil olan Kuru Göl, Çilli Göl, Kızıl Göl, Sisala Göl, Büyük Göl, Küçük Göl'ü görür ve elindeki balta ile ağaçları işaretleyerek daha sonra bu alana gelir. Ormandan kestiği ağaçları burada çatma ederek ev yapar gider döner. Acaristan'dan evini çocuklarını alıp bu köye gelerek yerleşir. Ormanın içinde açtığı yerde evlerini yapar. İkinci olarak da Polikler Ahısha Azgur'dan Çıldır Velköy'e oradan da buraya gelerek yerleşirler ve müteakiben de diğer aileler gelerek köye yerleşirler. Köy halkının kökeni Posof'un tamamı gibi Kıpçak / Kuman Türkü'dür. Eski adı ''Sinsetip'' Gürcüce rüzgarın soğukla beraber şiddetle estiği ve sıcağının da çok etkili olduğu anlamındadır.
Yeni adı "Yolağzı" ise köyün ilçenin batısındaki en son köyüne giden yol üzerinde olmasına izafeten verilmiştir. Köy geleneklerine bağlı bir köydür. Düğün, nişan, bayramlaşma, cenaze ve pek çok cemiyetler geleneklere bağlı kalınarak yapılır. Düğünlerde davul, zurna, tulum ve akordiyon eşliğinde halaylar, barlar ve Şeyh Şamil Kafkas oyunları başlıca oynanan oyunlardır ve sadece Posof'a özgü olan deve oyunu da vazgeçilemez bir oyundur. Köyün en önemli yöresel yemeği Khinkal'dır.
Köyün iklimi, Türkiye'de Karadeniz iklimi 'nin etki alanı içersindedir. Genellikle batı rüzgarı ve Poyrazla birlikte Doğu Karadeniz ve kara iklimi etkilidir.
Köyde ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur. Sağlık Evi var ancak kullanılmamaktadır. Köye ulaşımı sağlayan yol stabilize olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köyün kanalizasyonu yoktur.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.