Ortaköy Seksenuşağı Köyü

Seksenuşağı Köyü Haberleri, Ortaköy Seksenuşağı Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Seksenuşağı Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Aksaray Köyleri Arasında Yer Alan Seksenuşağı Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Ortaköy Seksenuşağı köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Seksenuşağı köyü son dakika gelişmeleri, Seksenuşağı köyüne özgü yemekler, Ortaköy Seksenuşağı köyünün tarihi, Seksenuşağı köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Seksenuşağı köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Seksenuşağı , Aksaray ilinin Ortaköy ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Seksenuşağı Köyü Resimleri ve Seksenuşağı köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Ortaköy Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Ortaköy Aksaray Arası Kaç Km? Ortaköy Hava Durumu? Aksaray Köyleri ve Ortaköy Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Aksaraylı iseniz Aksaray Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Aksaraylı Ünlüler arasında Ortaköy Seksenuşağı Köyünde doğan biri var mı? Ortaköy Doğumlu Ünlüler Kimler?

Seksenuşağı , Aksaray ilinin Ortaköy ilçesine bağlı bir köydür.Köyün halk arasında bilinen adı Hacılar'dır. Nüfus ve idari kayıtlar yapılırken çevredeki diğer köylerle birlikte koyun ilk kurucusu olan Hacı Seksen'e atıf yapılarak seksenuşağı olarak kaydedilmiştir. Bununla birlikte halen resmi olan "Seksenuşağı" adının, köyün kurucusu olduğu tespit edilen Hacı Seksen'in adından kaynaklandığı bilinmektedir. Koyun kökeni ile ilgili rivayetlerden birisine göre Kerbeladan kalkan kervan ile Anadoluya Mardin'den girdikleri, bir kısım akrabaların bu civarda konakladıkları, hatta "torunlar" lakabıyla anıldıkları söylenmektedir (hidayet emmi). Daha sonra devam edenler Toroslarda Gülek boğazında bir müddet kaldıktan sonra devam etmişler, Acıpınar'ın doğusundaki Abdurrahman deresindeki su kuyusu civarına yerleşmişler, o bölgedeki nadir tatlı su kuyusu olmasından dolayı çevreden su almaya gelenler olmaktadır. Bir süre sonra çevredeki kabilelerle yaşanan talihsiz bir olay sonrasında göçe devam ederek bugünkü köyün karşısındaki yaylak mevkiine yerleşmişlerdir. Halen ev kalıntıları bulunmaktadır. Daha sonra köyün içindeki pınarın çevresine yerleşerek hayatlarını sürdürmüşlerdir.Köyün kendine özgü kullandığı kelimeleri ve hatta bir alt lehçe denilebilecek kadar zengin bir kelime dağarcığı bulunmaktadır. Bazı kelimelerin günümüz alfabesiyle yazılması neredeyse mümkün değildir. Gocebe kültürünün etkilerini barindirmakla birlikte yerlesik hayatin özellikleri gunumuzde agir basmaktadır. Geleneksel olarak kadınlarda fes giyme, at üzerinde gelin olma gibi göçebe kültürünün etkileri devam etmemekle birlikte yazmaların süslenmesi halen devam etmektedir. Yemekler, kurtuluş savaşı döneminde fakirlikle birlikte biraz karın doyurmaya dönse bile kömbe, güveç, sac üzeri börek (gözleme), kesme mantı, erişte, kireçte kabak tatlısı, ekirli bulgur pilavı ilk akla gelenlerdir.

Aksaray iline 55 km, Ortaköy ilçesine 5 km uzaklıktadır. Köyün etrafı kuzeyden başlayarak batı yönüne doğru sıralanmış Beşparmak Tepeleri ile güneydoğuda Armutlu ve güneyde Mermerlik dağları ile çevrilidir. Köy, civar köylere göre nispeten yüksek bir rakıma sahip (1400m navigasyona göre) olup, 2100 metre rakımlı Ekecik dağının kuzey yamacını gören güzel bir manzaraya da sahiptir. Köyün bir kısmından geçerek Ortaköy'e doğru uzanmakta olan dere daha çok mevsimlik olup, yaz aylarında kuruduğu görülmektedir. Köyün daha önceki yerleşim yeri, köyün karşı tarafında yaylak adı verilen düz alandır. Köyün içerisinde iyi su debisine sahip kaynak suyu (pınar)vardır. Çeşitli müdahaleler yapılmasına rağmen suyu hâla akmaktadır. Köye yaklaşık 5 km uzaklıkta sürçek yaylası bulunmaktadır. Sulak araziler ve otlaklardan dolayı eskilerde yaz aylarında köy sakinleri yaylada kalırlarken, son dönemlerde hem hayvancılığın azalması hem de ekomonik nedenlerden dolayı köyde nüfusun azalmasından dolayı yaylada ikamet eden yoktur.

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Muhtarlık seçimleri her seferinde köyde yaşayan belli başlı aileler arasında geçmektedir.

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. Muhtarlık seçimleri her seferinde köyde yaşayan belli başlı aileler arasında geçmektedir.Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ama PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 

 

 

📷

Ortaköy Seksenuşağı Köyü Resimleri

Seksenuşağı , Aksaray ilinin Ortaköy ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Seksenuşağı Köyü Resimleri ve Seksenuşağı köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

1

Aksaray Haberleri