Susurluk Demirkapı Köyü

Susurluk Demirkapı Köyü

Demirkapı Köyü haberleri, Susurluk Demirkapı köyü güncel son dakika gelişmeleri, Demirkapı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Balıkesir Köyleri Arasında yer alan Demirkapı köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Susurluk  Demirkapı Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Demirkapı Köyü son dakika gelişmeleri, Demirkapı Köyü ne özgü yemekler, Susurluk Demirkapı Köyü nün tarihi, Demirkapı Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Demirkapı Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Demirkapı Köyü, Balıkesir ilinin Susurluk ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz marmara bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Demirkapı Köyü Resimleri ve Demirkapı Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Susurluk Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Marmara yöresine özgü haber kanalı var mı? Susurluk Balıkesir Arası Kaç Km? Susurluk Hava Durumu? Balıkesir Köyleri ve Susurluk Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Balıkesirlı iseniz Balıkesir Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Balıkesirlı Ünlüler arasında Susurluk  Demirkapı Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Susurluk Doğumlu Ünlüler Kimler?

Susurluk ilçesine bağlı bir mahalledir.Demirkapı mahallesi nüfusunun büyük çoğunluğu Çerkes (Adıge) kökenlidir.1864'te Kafkasya'dan sürülüp önce Balkanlar'a yerleştirilen,oradan da sürülüp gelen Abzah (Абдзах) ve Şapsığlardan (Шапсыгъ) oluşmuş bu Çerkesler, 1878'de çevredeki Manav köylerine (Atanaz,Karamanköy,Köylüköy,Ayşebacı,Üçpınar,vb.) 15-20 hane biçiminde devletçe dağıtılmışlardır.Daha sonra Kafkasya'dan Mısır'a gidip oradaki El Ezher'de dini eğitim almış 4 Abzah önderliğinde (Bersbi Hace,Hacı Ahmet Efendi,Hafız Tahir Efendi,Hacı Ömer Efendi)o dönemde Ömerköy'e ait bir mera olan şimdiki yerlerinde toplanarak Demirkapı'yı oluşturmuşlardır.İlk kurulduğunda köy 500 hane ve 2000 nüfuslu olup Abzah ve Şapsığ boylarından oluşmaktaydı.Abzah ve Şapsığ mahallerinden sonra büyüyen mahallede İhsaniye ve Nurettin mahalleleri doğmuştur.Daha sonra Muhacirlerinde yerleşmesiyle köy hızla büyümüştür.Çerkesler yerel kültüre uyum sağlayarak Türkçe konuşmaktadır.Dışarıya göçler nedeniyle Demirkapı nüfusu şimdilerde 150 haneye düşmüştür.İlk adı Çınarlı olan köy söylentilere göre, köye giriş çıkışları denetleyen demirden kapılar yapılmış olması nedeniyle DEMİRKAPI adını almıştır.O dönemlerde nüfusu 2000'e ulaşmış olan, kervan yolu üzerinde yer alan, pazar kurulan ve kumaş dükkânları da bulunan Demirkapı günümüzde dışarıya göç veriyor olmasına karşın İstanbul-İzmir karayolu üzerinde bulunması,Ömerköy demiryoluna, Balıkesir merkeze ve Susurluk ilçesine yakınlığı nedeniyle önem taşıyan bir yerleşim yeridir.
Çerkes kültürünün yaşandığı mahallede düğünler çerkes geleneklerine göre devam etmektedir.Dil unutulmuştur.Sadece yemek ve danslarda kültür devam eder. Çerkeslerde yemek kültürüde devam etmektedir.Çerkes peyniri,kaçamak(pasta)çerkes tavuğu,şapsı,haluj,psıhaluv(psıjohaluj-metaz) ile vazgeçilmez mutfağı vardır.
Balıkesir il merkezine 28 km, Susurluk ilçesine 16 km uzaklıktadır. Köy, Bursa-İzmir karayolu üzerindedir.Mahallenin iklimi, Marmara iklimi etki alanı içerisindedir.
Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyiçi yollarda parke taş uygulaması başlatılmıştır.Mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
1
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.