Tirebolu Yukarıboğalı Köyü

Tirebolu Yukarıboğalı Köyü

Yukarıboğalı Köyü haberleri, Tirebolu Yukarıboğalı köyü güncel son dakika gelişmeleri, Yukarıboğalı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Giresun Köyleri Arasında yer alan Yukarıboğalı köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimiz

Tirebolu Yukarıboğalı  Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yukarıboğalı  Köyü son dakika gelişmeleri, Yukarıboğalı  Köyü ne özgü yemekler, Tirebolu Yukarıboğalı  Köyü nün tarihi, Yukarıboğalı  Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yukarıboğalı  Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yukarıboğalı  Köyü, Giresun ilinin Tirebolu ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yukarıboğalı Köyü Resimleri ve Yukarıboğalı Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Tirebolu Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Tirebolu Giresun Arası Kaç Km? Tirebolu Hava Durumu? Giresun Köyleri ve Tirebolu Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Giresunlı iseniz Giresun Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Giresunlı Ünlüler arasında Tirebolu Yukarıboğalı  Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Tirebolu Doğumlu Ünlüler Kimler?

Yukarıboğalı , Giresun ilinin Tirebolu ilçesine bağlı bir köydür.

Köyün kuruluşu ve tarihiyle ilgili yazılı ve sözlü yeterince bilgi bulunmamakla birlikte 1515 yılına ait Osmanlı salnamelerinde adına rastlanmaktadır.

Tirebolu Kültür Ve Yardımlaşma Derneği’nce 1992 yılında Prof. Dr. Faruk Sümer’e hazırlatılarak yayımlanan Tirebolu Tarihi adlı kaynak kitapta Trabzon Sancağı’na bağlı Vilayet-i Çepni Nahiyelerinden Üreğir’e (Yüreğir) sınırları içerisinde yer almaktadır.

Üreğir Nahiyesi ; Karaburun ile İsmail Beyli’nin güneyindeki Boğalı Köyünden güney batıdaki Boynu Yoğun’a kadar giden dar ve uzun bir nahiye olup 13 köyden teşekkületmiştir.

Yine aynı kaynak eserde; Bedrama Kalesi Dizdarı Şir Merd Oğlu Hamza’nın Tımarı bölümünde 1515 tarihi itibarıyla durumu açıklanan Boğalı ile ilgili şu bilgilere ulaşılmaktadır. Hane 7, Caba 1 ve Hasıl akça 292.

Prof. Dr. Faruk Sümer’in Tirebolu Tarihi kaynak gösterilmek suretiyle yazılan bazı kitaplarda yukarıdaki bilgilerin tekrarına yer verilmektedir. Bu kitaplardan Giresun Tarihi adlı örnek olarak gösterebiliriz.

Aynı kaynak eserin 1876 yılını gösteren 1 numaralı cetvelde Boğalı’nın hayvan varlığı şöyle yer almaktadır: Koyun 434, keçi 123, at 10, kısrak 10, inek 50 ve öküz 10.

Köye dair halk hikâyesi özetle şöyledir: Yerleşmek ve köy kurmak için aramadık ve dolaşmadık yer bırakmayan yaşlı birisi köyün kurulduğu yere geldiğinde yorgun ve bitkin düşer. Başka yere gidecek gücü kalmadığından “Coscobul oldum,” diyerek çok terlediğini ve yorgunluğunu ifade edip oraya yerleşmeye karar verir. Cobul isimli yaşlı adamın birisi köse, diğeri altı parmağı olan iki oğlu vardır. Bunları da köyün iki tarafına yerleştirerek oraları da yaşanabilecek hale getirir. Altı parmaklı oğlunun yaşadığı mahalleye Altıparmak, köse olan oğlunun yaşadığı mahalleye ise Köseli denmektedir.

Gerçekten de köyün bugün Altıparmak adıyla bir mahallesi ve şimdi komşu köyün sınırları içinde kalan bir Köseli mahallesi vardır.Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.

Giresun iline 65 km, Tirebolu ilçesine 20 km uzaklıktadır. Görele ilçesine 9 km uzaklıktadır ama Tirebolu'ya bağlı bir ilçedir.Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol stabilize olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.