Tirebolu Yukrıortacami Köyü

Tirebolu Yukrıortacami Köyü

Yukarıortacami Köyü haberleri, Tirebolu Yukarıortacami köyü güncel son dakika gelişmeleri, Yukarıortacami köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Giresun Köyleri Arasında yer alan Yukarıortacami köyünde vefat edenler, köyün eski adı h

Tirebolu Yukarıortacami  Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yukarıortacami  Köyü son dakika gelişmeleri, Yukarıortacami  Köyü ne özgü yemekler, Tirebolu Yukarıortacami  Köyü nün tarihi, Yukarıortacami  Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yukarıortacami  Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yukarıortacami  Köyü, Giresun ilinin Tirebolu ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yukarıortacami Köyü Resimleri ve Yukarıortacami Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Tirebolu Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Tirebolu Giresun Arası Kaç Km? Tirebolu Hava Durumu? Giresun Köyleri ve Tirebolu Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Giresunlı iseniz Giresun Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Giresunlı Ünlüler arasında Tirebolu Yukarıortacami  Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Tirebolu Doğumlu Ünlüler Kimler?

Yukarıortacami , Giresun ilinin Tirebolu ilçesine bağlı bir köydür.

Eski adı Karakaya'dır.

KARAKAYA NERESİDİR. NEREDEN GELMEKTEDİR.

Köyler topluluğuna adını veren Karakaya`nın çevrede bulunan bir "kaya"dan isim aldığı anlaşılmaktadır. Köyün kuruluş tarihi, Oğuz/Türkmen guruplarından Çepniler`in yurt tuttuğu yıllara dayanır. Köy adının Türkçe oluşu da buna bir işarettir.

Karakaya, 1486 ve 1515, 1530 yıllarında Kürtün kazasına bağlı Üregir nahiyesinin bir köyü idi. 1530 yılında Karakaya köyünde 3 cemaat vardı: Çiftçiler, Muaflar ve Hizmetliler. 33 hane olan köy yaklaşık 100-150 nüfuslu idi.

Karakaya Bölgesinin daha sonra nüfus olarak arttığı, yeni mahalleler ortaya çıktığı anlaşılıyor. Çünkü, 1845`te Karakaya`da Ortacamilik köyünün merkez bir köy haline geldiği, ibadet için yapılan caminin köye ad olduğu, bugün birer muhtarlık olan yerleşim yerlerinin de Ortacamilik köyünün mahalleleri olarak ortaya çıktığı anlaşılıyor. Merkez Ortacamilik köyü bu yıllarda 24 hane; Ortacamilik`in mahallesi Balçık Beleni 19 hane; Kayadibi mahallesi 20 hane; Celli mahallesi 17 hane; Köse Güveği mahallesi 37 hane; Avculu mahallesi 59 hane; Belenik mahallesi 21 hanedir. Bu sonuçlara göre Karakaya-Ortacamilik köyü 197 hanede yaklaşık 1000 kadar kadın-erkek nüfusu ihtiva eden büyük bir yerleşim yeridir.

Bu mahalleler topluluğu daha sonra birer köy statüsü almıştır. 1876`da Ortacamilik köyü 153 hane; Avculu köyü 67 hanedir. Ortacamilik köyünün Osmanlı döneminde başlıca gelir kaynağı hayvancılık çiftçiliktir. Kayıtlara göre önemli sayıda koyun, keçi beslenmektedir.

Ortcamilik köyünün çevre köylerden farklı bir yönü de eğitime verdiği önemdir. İlk eğitime 1904 yılında başlanmıştır. 1926-1927 yılında Ortacami mektebinde 32 talebe eğitim görmekteydi. Eğitime verilen bu önemin bir sonucu olarak Ortacami`ye 1936-1937 yılında Yatılı Bölge Okulu yapılmış, bu okul 1950`ye kadar pansiyon olarak hizmet vermiştir. 1950- 1958 yılları arasında da yetiştirme yurdu açılmış, daha sonra bu yurt, Giresun, Çıtlakkaleye taşınmıştır. Bu Okulun yapılmasında, faaliyetlerinde başarılı olmasında, hatta Halkovaladan yukarıya araba yolu açılmasında büyük katkıları olan Başöğretmen Arif Ünalı anmadan geçmemelidir. (Jandarma ile beraber köylüleri zorlayarak okul ve yol yapılmasını sağladığı için, bazılar tarafından sevilmezdi)Dolayısıyla, köyde doğup Tirebolu`nun ve ülkemizin ilmine ve sporuna katkıda bulunan birçok kişi de Karakaya yöresinden çıkmıştır. Bunlar arasında Vücut Geliştirme Şampiyonu Güzel Akgül, Milli Judocu Yard. Doç. Dr. Ali Demir, Prof. Dr. Orhan Duman, Din adamı Hekimoğlu Emin Efendi, Hıdıroğlu Molla Osman Hoca, eski milletvekili Zafer Hıdıroğlu, müftü Es-Seyyid Mehmed Efendi, '1816`da Tirebolu`yu kuşatarak voyvoda Kel Alioğlu`nun elinden almaya çalışan Molla Hasan,' şair-söz yazarı-bestekâr Aydın Osmanoğlu, Prof. Dr. Meltem Önder, Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Ali Karadeniz, milli futbol(eski)hakemi(Lisans No, Bölge: 2682, Milli: 791) ve Sayıştay (Emekli/16.03.2007) savcısı Ahmet Özdemir (Zendinoğlu), Ziraat Yük Müh. M. Ali Albayrak, Zir. Müh. H. İbrahim Yılmaz, DBDK Daire Başk. Ali Hıdıroğlu, Hv. Alb. Osman Karakaya, Hv. Alb. Mehmet Hıdıroğlu, Fabrik Müd ve Başmüdür Haydar Hıdıroğlu nu sayabiliriz.

Köye yerleşen sülaleler arasında da Hıdıroğulları, Abanozoğulları, Melikoğulları, For Osmanoğulları,Çakaloğuları,Mehtiğil sülalesi, Yahyaoğulları, Mahmudoğulları, İmamoğulları, Zendinoğulları, Ali Şeyhoğulları, Mehmedoğulları, Köse Ömeroğulları, Kara Mehmedoğulları, Reisoğulları, Candırlıoğulları, Hanoğulları, Hamzaoğulları, Hacıoğluları, Müdüroğluları, Hekimoğluları,Velioğulları, Uzunoğulları, Cellioğluları`nın ahfadları günümüze kadar gelmişlerdir.

köy milli konulara da duyarsız kalmamış, gerek 1897 Türk-Yunan Savaşında Redif Taburunda görevli olarak, gerekse Kurtuluş Savaşında Milli Kuvvetlerde yer almışlardır. köyden çıkan kurtuluş savaşı gazilerinden bazıları Mehdioğlu Bekir Ünal, İmamoğlu Ahmet Ali Demir, Mahmutoğlu Ali Bayrak, Cellioğlu Emin Karakaya, Keloğlu Mehmet Kuş, Emir Hasanoğlu Dursun Kaya, Sünnetçioğlu Yusuf Can, Hıdıroğlu Ali Semiz, Kara Mehmetoğlu Ali Büyüktürk, Kel Hasanoğlu Ahmet Kılıç, Purtuloğlu Mevlüt Purtul, Halepli Ali çavuş, Kurtuluş Savaşı gazisidirler. Yine, Kırım Harbi sırasında toplanan yardıma Karakayalı Ömer Yazıcı 500 kuruşla katılmıştır.

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi: Doğu Karadeniz özellikleri taşır. 1960’lı yılara kadar, Doğudaki ağalık ve töre sistemleri gibi gelenekleri varken, bu yıllardan sonra yoğun bir şekilde Avrupa ve Batı şehirlerine göç almış, adet ve görenekler medeniyete doğru kaymıştır.

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri köyün geleneksel yemekler arasında pancar çorbası ve lahana döşemesi başı ceker lahana sarma, diple ( pirinçli bir lahana yemegidir), unlama ( yine lahanadan yapılır ),kiraz kavurması , taflan kavurması , sırgan yemegi, pezük, pezük kavurmasu, merevcan kavurması ve yemegi, tirmit kavurması ve yemegi, orman mantarı yemegi, galdirik kavurması, fırın fasulyesi , sakarca, taş fırında kurutulmus mısır ve fasulye yemekleri, sakarca yemegi, kabak yaglacı, kızılcık serbeti ve reçelleri, dut pekmezi, yufka tatlısı, fındıklı yufka böregi, siron, çökelek, süzme...

Giresun iline 55 km, Tirebolu ilçesine 10 km uzaklıktadır. Dünya'nın en kaliteli fındığı bu köyde yetişmektedir.Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi fındık tarımı ve hayvancılığa dayalıdır.Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 

 

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.