Yahşihan Bedesten Köyü

Yahşihan Bedesten Köyü

Bedesten Köyü haberleri, Yahşihan Bedesten köyü güncel son dakika gelişmeleri, Bedesten köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kırıkkale Köyleri Arasında yer alan Bedesten köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Yahşihan Bedesten köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Bedesten köyü son dakika gelişmeleri, Bedesten köyüne özgü yemekler, Yahşihan Bedesten köyünün tarihi, Bedesten köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Bedesten köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Bedesten, Kırıkkale ilinin Yahşihan ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Bedesten Köyü Resimleri ve Bedesten köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Yahşihan Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Yahşihan Kırıkkale Arası Kaç Km? Yahşihan Hava Durumu? Kırıkkale Köyleri ve Yahşihan Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kırıkkaleli iseniz Kırıkkale Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Kırıkkaleli Ünlüler arasında Yahşihan Bedesten Köyünde doğan biri var mı? Yahşihan Doğumlu Ünlüler Kimler?

Bedesten,Kırıkkale ilinin Yahşihan ilçesine bağlı bir köydür.

Köyün geçmişi Erzurum'un Horasan ilçesine dayanmaktadır. 1840-1850 yılları arasında Mığırdıç Hrimyan'ın Ermenileri devlete karşı kışkırtması sonucu Ermeniler ayaklanır ve bölgedeki halka baskı yaparlar. Oğullarını askere gönderen ailelere zulüm ederler. Ermenilerin Doğu Anadolu'da yaptıkları katliamlardan dolayı halkın büyük çoğunluğu göç etmek zorunda kalır. İlk göç edenlerden olan köy halkı, bugünkü Irmak kasabasına göç ederler. Halk sıtma nedeniyle bölgeden ayrılmak zorunda kalır ve Kılıçlar kasabasının o günkü yetkilisinden yurt edinmek için yer isterler. Bugünkü yerleşim yeri olan, Kılıçlar'ın Camız Ahracı yerini vermişler. Bedel olarak da bir tay bir de delikli altın almışlar. Bugünkü yerlerinde, yani Hisar köy Çamlıca köylerinin arasında Camız Ahracı denilen bir yerde yaşamaya devam ederler.

Köy zamanla bazı örf ve adetlerini kaybetmesine rağmen yine de günümüze kadar ulaşmıştır. Kız isteme, düğünlerdeki şenlikler ve akraba ziyaretlerı ilk akla gelen kültürlerindendir.

Yemek kültürü Bedesten mutfağı, klasik Orta Anadolu mutfağıdır. Bölge tarım, sebzecilik ve hayvancılık ile uğraştığı için yemek çeşitleri de bu yönde gelişmiştir.Kırsal kesimin tamamında ekmek olarak "mayalı çörek" yapılır. Ayrıca, buna bağlı olarak; Bazlama, Gözleme, Katmer gibi türler yaygındır.Yemekler için, sebze yemeklerinin her çeşidine rastlanır. Fasulye, patlıcan, patates, kabak... gibi sebzelerin kızartma, haşlama ve sulu yemeği yapılmaktadır.Et kendi başına yemek türleri de oluşturur. Külleme, Haşlama, kızartma, kavurma en yaygınlarıdır.Hayvansal ürünlerden süt ile yoğurt, peynir her türlü yemeğe katkı maddesi olarak kullanılabiliyor. Ayrıca ; sütlü (sütlaç)gibi tatlı ve yemeklerde de kullanılmaktadır.Yöresel yemeklerimizden bazıları şunlardır:

Ekmek Aşı (Guymak) : mayalı çörek ufalanarak yağda kavrulur. İçine su ile birlikte salça, sızgıt(iç yağı) ve biber ilave edilerek hazırlanır.

Madımak : Toplanan madımaklar bulgur, salça ve etle birlikte pişirilir. Üzerine tereyağı eritilerek, sarımsaklı yoğurt ile birlikte dökülerek hazırlanır.

Pekmez : Üzümler bağbozumu denilen zamanda toplanır. Toplanan üzümlerbüyük bir teştin içine dökülür.Üzümler ayakla çiğnenerek şıra haline getirilir. Bu şıra başka bir teşte akıtılır. Buradan alınan şıra da kazanlar içinde ocaklara konulur. Üzüm çiğnenirken içine beyaz toprak konulur. Bu şırayı kestirmek içindir. Ayrıca şıra kestirildikten sonra tekrar kaynatmak için ocaklara konan şıra içerisine yoğurt da ilave edilir. Kıvama gelene kadar karıştırılarak pişirilir.

Müzik kültürü

Yöremiz, müzik türlerinde halk müziğine büyük bir eğilim gösterir. Düğünlerde bile davul zurnanın yanı sıra halk müziği söylenmektedir. Her düğüne mutlaka bir saz ekibi getirilir. Yörenin belli başlı çalgıları ise; bağlama türleri, kaval, davul-zurnadır. Yörede en çok uzun hava, halay çalınıp söylenir.

Bedesten köyü, Kırıkkale ilinin Yahşihan ilçesine bağlı bir köydür. Köy, Yahşihan’ın batısında yer almaktadır. Güneyinde Çamlıca köyü, kuzeyinde Hisar köyü, batısında Kuşçuali köyü bulunmaktadır. Kırıkkale iline 20 km, Yahşihan ilçesine 9 km uzaklıktadır.

FİZİKİ ÖZELLİKLERİ

Rakımı 1000 m olan Bedesten köyü, dağlık bir alanda kuruludur. Köyün güneybatısında İkiz Dağı, güneyinde Küre Dağı bulunmaktadır. Dağlık alan olduğu gibi düz alanlar da mevcuttur.

İklim Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Kışlar soğuk ve kar yağışlı, yazlar sıcak ve kurak geçer. En fazla yağışı kış aylarında alır. Yapılan gözlemlere göre en sıcak ay ağustos, en soğuk ay aralıktır.

Bitki Örtüsü Bölgede karasal iklim hakim olduğundan daha çok step yaygındır.Bölgedeki bitkilerin büyük bölümü kurakçıl ve tozcul özelliktedir. Ağaç olarak meşe ve ardıç yaygındır.Bazı bölgeler ağaçlandırılarak orman haline getirilmiştir. Karamuk, nane, böğürtlen, kuşburnu, madımak, ebe gümeci, hardal ve kekik kendiliğinden yetişen bitkilerin başlıcalarıdır.

Hidrografyası Bölge su bakımından zengindir. Pınar ve çeşmeleri ile zengin su kaynakları mevcuttur. Kışın yağan karlar ile beslenen Bedesten Deresi, Yahşihan’dan Kızılırmak’a dökülür.Bahçe sulamak için Bedesten Deresi’nden faydalanılır.

Meskenleri Köyde evler genellikle kerpiçten yapılmıştır. Eski kullanılmayan evlerin çatısı yoktur. Evler genelde iki katlı olup alt katlar ahır ve tandırlık olarak kullanılmaktadır. Odalar gayet geniş bir şekilde yapılmış ve balkonludur. Her evin kendine ait bir bahçesi vardır.

Sosyo-Ekonomik Yapısı Köyde ilkokul bulunmakta ama kullanılmamaktadır. taşımalı eğitim yapılmaktadır. Sağlık ocağı yoktur.Köyde cami ve çeşme bulunmaktadır. Telefon ve elektrik vardır. Kanalizasyon sistemi mevcuttur.

Eğitim Köyde okuma yazma bilmeyenler çok azdır ve çoğu kadındır. İlkokul mezunu daha çoktur. Okula giden çocuk sayısı az olduğundan köyde bulunan ilkokul kullanılmamaktadır; taşımalı eğitim yapılmaktadır.

Köy Arazisinin Genel Kullanımı Sürülebilen tarım alanı 3500 dönümdür. Bölge dağlık olduğu için mera alanı çok geniştir. Üzüm bağları eğimli araziler üzerindedir.

Tarım ve Hayvancılık Hayvancılıkta küçükbaş (koyun, keçi), büyükbaş (inek) ve kümes hayvanları bakılmaktadır. Hayvan sahipleri koruma amacı ile çoban köpeği beslemektedirler. Tarımda buğday, ayçiçeği, arpa, nohut gibi tarla bitkileri yetiştirilmektedir. Bahçelerde yetiştirilen domates, biber, patlıcan, fasulye, kabak; bağlarda yetiştirilen üzüm; kıraçlarda yetiştirilen karpuz, kavun ile köy halkı hem geçimini sağlamakta hem de turşusunu, pekmezini, kışlığını çıkartmaktadır.

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.Telefon ve elektrik vardır. Kanalizasyon sistemi mevcuttur. Yolu asfaltlıdır.

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.