Yahşihan Hisarköy Köyü

Yahşihan Hisarköy Köyü

Hisarköy Köyü haberleri, Yahşihan Hisarköy köyü güncel son dakika gelişmeleri, Hisarköy köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kırıkkale Köyleri Arasında yer alan Hisarköy köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Yahşihan Hisarköy köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Hisarköy köyü son dakika gelişmeleri, Hisarköy köyüne özgü yemekler, Yahşihan Hisarköy köyünün tarihi, Hisarköy köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Hisarköy köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Hisarköy, Kırıkkale ilinin Yahşihan ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Hisarköy Köyü Resimleri ve Hisarköy köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Yahşihan Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Yahşihan Kırıkkale Arası Kaç Km? Yahşihan Hava Durumu? Kırıkkale Köyleri ve Yahşihan Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kırıkkaleli iseniz Kırıkkale Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Kırıkkaleli Ünlüler arasında Yahşihan Hisarköy Köyünde doğan biri var mı? Yahşihan Doğumlu Ünlüler Kimler?

Hisarköy,Kırıkkale ilinin Yahşihan ilçesine bağlı bir köydür.

köyün tarihi net olarak bilinmemekle birlikte köyün bulunduğu konum, yer aldığı coğrafi yapı ve çevresinde yer alan bazı kalıntılar bize köy tarihi hakkında bilgiler vermektedir. Eski köy diye anılan ve Arpalık – Kadı bağı mevkileri arasında yer alan bölgede bulunan ve köye adını veren Hisar Kalesinin Osmanlı İmparatorluğu zamanında dönemin emekli kadısı tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Bölgeye Arpalık denilmesinin sebebi ise imparatorluk zamanında devletin önemli makamlarında çalışmış ve emekliye ayrılmış devlet adamlarına verilen arazi olmasıdır. Eskiden kervanların Erzurum ve Sivas’tan başlayarak Kızılırmak deltası boyunca yer alan, yeni ve eski köy merkezlerinden geçerek Bala üzerinden Bursa ya kadar uzanan yolu güzergah olarak kullandıkları bilinmektedir. Ayrıca köyün içinden geçen Balaban Çayı da köyün tarım alanında önemli bir yer almasını sağlamıştır. Balaban vadisi boyunca uzanan topraklarda alüvyon toprakların en düz ve tarıma elverişli olduğu alan Kuşçuali Köyünden başlayıp Hisar Köyü de içine alan ve Kılıçlara kadar uzanan alandır

Hisar Köy İsmi Nereden Gelir köyün isminin tam olarak nereden geldiği bilinmemekle birlikte halk arasında dolaşan yaygın rivayet şudur. Osmanlı İmparatorluğu zamanında ordudan kaçan 3 devşirme asker Anadolu da halkı korkutup mallarını gasp ediyor, bölgede eşkıyalık yapıyordu. O zamanlarda köy, yaygın ticaret yoluna sahip olduğu için bu eşkıyalar kervanların arkasına takılarak köye kadar gelmişlerdi. Birkaç köylünün parasını ve mallarını gasp ettikten sonra eğlence olsun diye buğday tarlalarını yakarak yollarına devam ettiler. Fakat bunların peşini bırakmayan köy halkı 1 kaç saatlik seferden sonra bu 3 eşkıyayı şimdiki Tavşan Pınarı denilen yerde çaldıkları kuzunun etini yerken yakaladılar ve ellerini bağlayıp, atların peşine takarak Eski köy’ün meydanına kadar getirdiler. Kısa süren bir sorgunun arkasından eşkıyaların asılmasına karar verildi ve bu 3 serseri köy meydanında asılarak öldürüldü. Bu sebepten dolayı da civar köy ve kasabalarda yaşayanlar köye Asar Köy demeye başladı. 29 Ekim 1923'te Cumhuriyetin ilanıyla birlikte T.B.M.M. aldığı bir kararla, ülke genelinde ismi uygun olmayan il, ilçe, belde ve köylerin isimleri değiştirildi. köye de hemen yanı başında bulunan Hisar Kalesinden dolayı Hisar Köy adı verildi. Fakat buna rağmen köyün adı çevre il, ilçe ve köylerde yaygın ismiyle Asar Köy olarak bilinmektedir.Köyde tandır ekmeği ve etle yapılan tirit yemeği çok meşhur ve güzeldir.Kırıkkale iline 27 km, Yahşihan ilçesine 20 km uzaklıktadır. Kuzeyinde Elmadağ, Güneyinde İkiztepe bulunur. Ankara'dan doğup Kızılırmak'a dökülen Balaban Çayı üzerine kurulmuştur.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Balaban Vadisi içinde kurulduğu için çevreye nispeten daha ılımandır.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Hisar Köy Süt Kooperatifi ile merkez ve çevre köylerden süt toplanmaktadır. Köyün çevresinde AB Hibe Programları ile yapılmış irili ufaklı besi çiftlikleri mevcuttur. Ayırca ormancılığa dayalı fidan yetiştirme alanlarına sahiptir. ODTÜ tarafından Organik Tarım ürünleri yetiştirme amaçlı kurulan Türkiye'nin ilk Günse'sı vardır. Günsera'da yetiştirilen ürünler Güneş Köy Kooperatifi tarafından Ankara pazarlarına sunulmaktadır.Köyde ilkokul vardır. Ortaokul ise Kırıkkale Hüseyin Kahya YBO'da yatılı olarak devam etmektedir. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır, Fakat içme suyu her gün yarım saat kadar akmaktadır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan 4 kapı vardır. Ankara - Gölbaşı - Bala yolu, Ankara - Elmadağ Yolu, Kırıkkale - Irmak - Kılıçlar Yolu, Kırıkkale - Yahşihan - hisarköy Yolu. İnşaatı süren Sivas- Ankara hızlı treninin Ankara girişi köyden geçmektedir.

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.