Ardahan Dedegül Köyü

Ardahan Dedegül Köyü

Dedegül Köyü haberleri, Ardahan Dedegül köyü güncel son dakika gelişmeleri, Dedegül köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Ardahan Köyleri Arasında yer alan Dedegül Köyünde vefat edenler köyün eski adı ve dahası haberimizde.

 

Ardahan Dedegül köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Dedegül köyü son dakika gelişmeleri, Dedegül köyüne özgü yemekler, Ardahan Dedegül köyünün tarihi, Dedegül köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Dedegül köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Dedegül, Ardahan ilinin merkezine bir köydür. Yolunuz Doğu Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Dedegül Köyü Resimleri ve Dedegül köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Ardahan Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Ardahan Ardahan Arası Kaç Km? Ardahan Hava Durumu? Ardahan Köyleri ve Ardahan Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Ardahanlü iseniz Ardahan Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Ardahanlı Ünlüler arasında Ardahan Dedegül Köyünde doğan biri var mı? Ardahan Doğumlu Ünlüler Kimler?

Dedegül, Ardahan il merkezine bağlı bir köydür. 

Dedegül Köyünün ne zaman kurulduğu belli değildir. Ancak Osmanlı Döneminden beri zaman zaman kısmi göç vermesine rağmen hiç bozulmamış bir Türk İslam köyüdür. Ardahan’ın Osmanlı ve Ruslar arasında alınıp verilmesinde bazen Ruslar'ın eline geçtiği ve Ardahan’ın Osmanlılar'ın eline geçmesi ile tekrar Osmanlı'ya bağlanmıştır.

Osmanlı Tarihi ve Ardahan için çok önemli olan 1877-1878 yılları arsındaki 93 Harbi, I. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı sırasında 43 yıllık işgale rağmen bozulmamış yabancının yerleşemediği köylerden birisidir. Köy halkının çeşitli yerlerden göç edenlerle yüzyıllar öncesi doldurulduğu söylendiği halde giderek yüksek bir Dedegüllülük ruhu oluşmuş hiç kimsenin geldiği yerle ilgili ne bir beklentisi ne de bir nostaljisi olmamıştır.

Çevre köylerin birçoğu Rum, Ermeni ve Malakan'lar tarafından doldurulduğu halde Dedegül’e hiçbir yabancı unsur sızmamıştır ve sızdırılmamıştır. 1915'teki Dedegülde Rus birliklerince yapılan kırım(katliam) bu direnişin bir örneğidir. Bütün zorluklara Rus, Gürcü ve Ermeni saldırılarına karşın Dedegül Köyü benliğini ve toprağını korumuş ve sade bir Türk ve Sünni köyü olarak kalmıştır.

Serhat kenti Ardahan ve çevresinin Osmanlı sınırları içerisine alınması sırasında sınır çizimi için gerek Osmanlı gerek Rusya tarafından hakem tayin edilmiş olanlardan Ardahan’ı temsilen Kara Kadı namı ile anılan Dedegüllü bir zat Türk hakemi olarak görevlendirilmiştir.TÜRK kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Geleneklerine sahiptirler.Akrabalık bağları güçlüdür.

Dedegül köyü Ardahan İline 12 km. uzaklıkta Ardahan’ın batısında ve Kura Nehri'ni kuzeyinde yer almaktadır. Yaklaşık 1800 m. rakımlıdır. Doğuda Edegül, kuzeydoğuda Kıraç ve Kazlı köyleri, kuzeyde Derindere ve Çetinsu, batıda Çeğilli, güneyde Akyaka ve Ağzıpek köyleri ile komşudur. Dedegül köyünün yaylası doğuda Derindere, kuzeyde Şavşat-Kocabey ve Yavuzköy, batıda Çeğilli ,güney de Çetinsu yaylaları ile sınırdaşdır

İklim'e bağlı olarak ekonomi tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. Genelde tarla tarımı yapılır. 1960'lı yıllara kadar karasaban(çift, çılga)ile öküz gücüyle tarım yapılırdı. 1960' lı yıllardan sonra traktör ve diğer modern araçların girmesiyle tarımda makine devri başlamış oldu. Dedegül’de büyükbaş(öküz, inek, manda) ağırlıklı olmak üzere küçükbaş ve kümes hayvancılığı da yapılmaktadır. Tarla ürünlerinden patates, lahana, buğday, arpa yetiştirilmektedir. Tarla ürünleri ve kümes hayvancılığı ailelerin kendilerine yetecek kadar yapılmaktadır. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık üzerinden ticaret yapılabilmektedir.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.