Balışeyh Selamlı Köyü

Balışeyh Selamlı Köyü

Selamlı Köyü haberleri, Balışeyh Selamlı köyü güncel son dakika gelişmeleri, Selamlı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kırıkkale Köyleri Arasında yer alan Selamlı köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Balışeyh Selamlı köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Selamlı köyü son dakika gelişmeleri, Selamlı köyüne özgü yemekler, Balışeyh Selamlı köyünün tarihi, Selamlı köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Selamlı köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Selamlı, Kırıkkale ilinin Balışeyh ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Selamlı Köyü Resimleri ve Selamlı köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Balışeyh Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Balışeyh Kırıkkale Arası Kaç Km? Balışeyh Hava Durumu? Kırıkkale Köyleri ve Balışeyh Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kırıkkaleli iseniz Kırıkkale Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Kırıkkaleli Ünlüler arasında Balışeyh Selamlı Köyünde doğan biri var mı? Balışeyh Doğumlu Ünlüler Kimler?

Selamlı,Kırıkkale ilinin Balışeyh ilçesine bağlı bir köydür.

II.Mustafa’nın padişahlığı, Köprülü Fazıl Mustafa’nın sadrazamlığı, Mehmet Paşanın vezirliği zamanında, aşiretlerin iskânları için Tokat Voyvodası ve kadısına bir ferman gönderilir. Fermanı alan Tokat kadısı Mustafa Bey, Bozok kadısı başta olmak üzere, çevre sancak kadıları ve nahiye idarecilerinin derhal Bozok’ta toplanmasını emreder. Bunun üzerine Tokat beyi Abdullah Efendi, Bozok kadısı ve aynı zamanda iskân memuru tayin edilen Ebu Bekir Efendi, Sorgun kadısı Ömer Efendi, Budaközü kadısı Mehmet Efendi, Anadolu müfettişleri vezir Mehmet Paşa ve Yusuf Paşalar, dergâh-ı âli kapıcı-başlarından Mustafa bey, Bozok’un emlâk kazası nâibi Mustafa bey, TÜRKMEN oymaklarının beyleri, oymakların kethüdâları(muhtarları) ve vilayetin ahalisinden oluşan bir meclis oluşturularak gelen ferman okutulur.

Vilâyet halkı onların harabe yerlerde iskan edilmelerini istediklerini, eğer Rakka’ya iskân edilirlerse kendilerinin diğer kazalar gibi eşkiyaya tahammül edemeyip etrafa dağılıp perişan olacaklarını, bu yüzden onların iskânlarını kabul ettiklerini bildirirler ve her kaza buna dair ayrı ayrı birer hüccet tanzim ederler (MAD ts.nu. 8458, s.28-29). Kendilerinden bir şahsa zarar veren olursa, zararlarını tanzim edecekleri gibi, cezaları tertip olunup hazine-i âmire’ye teslim eylemek üzere 2500 kuruş nezr vermeyi kabul eyledikleri de ayrıca hüccet olunup hazine defterlerine kaydedilir.” (Kasım 1696 evahır-ı rebi-ülevvel 1108), ( mad.ts.nu. 8458, sh 34 )” (4). Gelen bu fermanla aşiretlerin iskânları o tarihte gerekli görülen uygun yerlere yapılır. Mamalı-Selamlı Oğuz TÜRKMEN oymağı en çok Çankırı, Yozgat ve Kırıkkale toprakları üzerinde yerleştiği görülmektedir.(5) Kayıtlarda adı geçen ve başında Bektaş beyin bulunduğu Mamalı-Selamlı oymağına bağlı obalar şunlardır. “Kâfir-kıran, Kızıllı, Sarılar, Karacalı, Alibeyli, Kırık, Elhac-Ali, Ömer, Mahmut, Turgut, Haydarlı, Yakublu, Beçilü, Keller, Nefesli, Arife Gazili, Çakallı Şarıklısı, Âl-i Ganem, ve Selman Fakılı perakende ve obaları (6).fakılar cavuşlar eski adları Çavdır Çavundur Oğuz boyu, yeni adları Çavuşlar şu an Kırıkkale'nin Yukarıkarakısık beldesindedirler.

Mamalı-Selamlı Türkmenlerinin kısa bir süre sonra, belki de Rakka’dan kaçan oymakların teşviki ile yerlerini terk ederek konar-göçer hale geçmişlerdir. Bunun üzerine böyle bir hal vaki olduğu zaman vermeği taahhüt ettikleri kefâlet paralarının tahsili için 1701-1702 yıllarında, mahalli idarecilere emirler verildi. Yerleştirilmelerinin üzerinden altı yıl geçmesine rağmen, yapılan bir tahkikât sonucunda Mamalı-Selamlı oymaklarından iki oymağın yerlerinde meskûn oldukları, diğer 14 oymağın ise yerlerini terk ederek göçmen hayatlarına tekrar devam etmeye başladıkları görülmüştür. Zorlada olsa iskân edilmeleri sağlanarak ceza-î müeyyideyi de ödediği kayıtlarda görülmektedir. Başka bir kaynakta ise şöyle bir bilgi verilmektedir.

“Mamalı-Selamlı BOZULUS TÜRKMEN oymağına bağlı olan grupların Akdağ, Sorgun, Süleymanlı-î Kebir kazalarında gösterilen yerlere yerleştirilmeleri iskân mübaşirinin idaresi altında, kadıların da yardımı ve ahalinin de rızası ile boş olan yerlere tatbik edildi. Tahsis edilen toprakların hudutları açıkça belirtilerek tımar, zeamet ve has topraklarından olduğu kaydedilerek Anadolu müfettişi vezir Mehmet Paşanın gayretiyle.Bozok kadısı iken aynı zamanda iskân memurluğu görevine tayin edilen Ebubekir efendiye verilen fermanla, buralara Kasım 1696 evahir-i Rebiülevvel 1108 de iskânları yapıldı“ diye yazmaktadır. ( Cengiz Orhonlu Osmanlı İmparatorluğu'nda Aşiretlerin İskânı sf.84 ).

OĞUZ TÜRKMEN kültür ve gelenekleri yaşanmaktadır.

Köyün gelenek, görenek,yemekleri, şehitleri gibi çeşitli ve detaylı bilgilere köyün web sitesi olan adresinden ulaşabilirsiniz. Geleneklerine oldukça bağlıdırlar.Kırıkkale iline 45 km, Balışeyh ilçesine 20 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köyde, ilköğretim okulu vardır ama kapalı oldugundan dolay taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır buna baglı olarakkanalizasyon şebekeside vardır PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum