Delice Tavaözü Köyü

Delice Tavaözü Köyü

Tavaözü Köyü haberleri, Delice Tavaözü köyü güncel son dakika gelişmeleri, Tavaözü köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kırıkkale Köyleri Arasında yer alan Tavaözü köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Delice Tavaözü köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Tavaözü köyü son dakika gelişmeleri, Tavaözü köyüne özgü yemekler, Delice Tavaözü köyünün tarihi, Tavaözü köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Tavaözü köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Tavaözü, Kırıkkale ilinin Delice ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Tavaözü Köyü Resimleri ve Tavaözü köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Delice Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Delice Kırıkkale Arası Kaç Km? Delice Hava Durumu? Kırıkkale Köyleri ve Delice Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kırıkkaleli iseniz Kırıkkale Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Kırıkkaleli Ünlüler arasında Delice Tavaözü Köyünde doğan biri var mı? Delice Doğumlu Ünlüler Kimler?

Tavaözü,Kırıkkale ilinin Delice ilçesine bağlı bir köydür.Kırıkkale ili Delice ilçesi Çerikli kasabasına bağlı olan köyün isminin etrafının dağ ve tepelerle çevrilmesi ve tava gibi bir görünüm arzetmesinden kaynaklandığı veya köyün içinden akan öz de (derede) tavaların yıkanmasından kaynaklandığı rivayet edilir.Daha önce Keskin ilçesine bağlı iken, Delice'nin (Karabekir) ilçe olmasından sonra buraya bağlanmıştır. Bu bölgede bulunan köyler genelde Oğuz Türklerinin boyları olan Türkmen ve Yörüklerden oluşmaktadır. Köyün yerli halkı ise Balkan Göçmeni olan bir Boşnak ailedir. Halen köyde oturan aileye boşnoğlu denilmektedir. Diğer köylüler ise Türklerin atası Oğuz Han’ın altı oğlundan biri olan Dağ-Han’ın torunu Salur Han'ın torunları olan Karakoyunlu Türkleridir. Yağlı uşağı olarak adlandırılan DOLU 'lar ise Reyhanlı cemaati taifelerinden Yağlı Ceridi Cemaati, Bayat boyuna mensuptur ve Sivas’ın Yeni-il Kazası ile Mukataa-i Reyhanlı’dan göçebedir. Yani köydeki Yağlı uşağı olan ''Dolu'' soyadlılar BAYAT Boyu; diğerleri ise SALUR Boyundandır. Türkmen Boyları gibi yaklaşık 150 yıl öncesine kadar (1850) yaz aylarında Sivas Kayseri arasında olan ve şimdilerde Kayseri'nin Pınarbaşı İlçesi hudutlarında bulunan Uzun Yayla'yı yaylak, köyü ise kışlak olarak kullanmışlardır. Padişahın iskan mecburiyeti getirmesi ve Uzun Yayla'nın Kafkaslardan göç eden Çerkezlere tahsisi ve Osmanlı Devletinin savaşlara asker olarak köyün yetişmiş erkeklerini alması sonucunda yaylaklara gidilememiş, köyde yazında kalınmaya başlanmıştır. Bu tarihlerden sonra artık arazıler ekilip biçilmeye başlanmış sadece deve, at, keçi, koyun vs. besleyen halk, ziraatla da uğraşmaya başlanmıştır. 1900 lü yılların başında çıkan savaşlarda köyün o zamanki yetişmiş erkeklerinin tamamına yakını askere alınmış olup büyük birçoğunluğunun akıbeti dahi bilinmemektedir. Köyün tarihi hakkında bilgi bulunmamakla birlikte yaklaşık dört yüz yıllık mezarların bulunduğu dikkate alındığında bu zamanlardan beri köyde iskan olunduğu tahmin edilmektedir. Ancak köyün etrafında çok eski medeniyetlere ait buluntular, mezarlar ve kalıntılar mevcuttur. Köy arazisinde taş bulunmaması nedeniyle ve yapıların kerpiçle yapılması sonucu fazlada da bir tarihi yapı ve belgede bulunamamaktadır. Ekonomik nedenlerle köyün tamamına yakını özellikle Ankara'ya göç etmiş halen köyde birkaç ihtiyar dışında sakin bulunmamaktadır.

Köy halkının Türkmen Bayat boyundan olması nedeniyle göçebe Türkmen kültürü son zammanlardaki büyük şehir göçlerine kadar korunmuştur. Tipik öztürkçe konuşan halk Türk halkının ve özellikle de halen orta asya Türmenistan türklerinin gelenek ve göreneklerini yaşatmıştır. Şamanizmden kalan batıl inançlar (ay tutulmasında teneke çalma, eşiğin kutsal olması,cin peri inanışı, muska,say gezme vs) ve dede korkut hikâyeleri yaşanılıp anlatıla gelmiştir.

Orta Anadolu türkmen Bayat Boyuna özgü kaynayan suya katılan undan yapılan hamurun özellikle yaban kuşlarının etinin suda haşlanarak elde edildiği suya batırılıp yutulması olan Arap Aşı en bilinen yemek kültürüdür.Kırıkkale iline 66 km, Delice ilçesine 21 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köyde, ilköğretim okulu vardır ama yıllardır kapalıdır. taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır, kanalizasyon şebekesi yoktur. Sağlık ocağı vardır fakat kapalıdır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.