Dereli Çalca Köyü

Dereli Çalca Köyü

Çalca Köyü haberleri, Dereli Çalca köyü güncel son dakika gelişmeleri, Çalca köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Giresun Köyleri Arasında yer alan Çalca köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Çamoluk Çalca  Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Çalca  Köyü son dakika gelişmeleri, Çalca  Köyü ne özgü yemekler, Çamoluk Çalca  Köyü nün tarihi, Çalca  Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Çalca  Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Çalca  Köyü, Giresun ilinin Çamoluk ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çalca Köyü Resimleri ve Çalca Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Çamoluk Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Çamoluk Giresun Arası Kaç Km? Çamoluk Hava Durumu? Giresun Köyleri ve Çamoluk Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Giresunlı iseniz Giresun Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Giresunlı Ünlüler arasında Çamoluk Çalca  Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Çamoluk Doğumlu Ünlüler Kimler?

Çalca , Giresun ilinin Çamoluk ilçesine bağlı bir köydür.

Köyün tarihi çok eski yıllara dayanmaktadır. Eski adı; 1400 lü yıllarda imar edilmiş olan tarihi kervan yolu üzerinde bulunan han dan dolayı HANYANI olarak isimlendirilmiştir. Çepnilerin bütün obalarının Anadolu’ya geldiğini ve Hazar Denizi ötesi Türkmenleri arasında hiçbir Çepni obası kalmadığını söyleyen Sümer (TDTD/LX:16), XVI. yüzyılda 43 yerleşim yeri ismiyle 24 Oğuz boyu arasında 9’uncu sırada olan Çepnilerin İçişleri Bakanlığı’nın Türkiye’de Meskûn Yerler Kılavuzu adlı kitabına göre XX. yüzyılda kendi adıyla isimlenen yer sayısını 36 olarak tespit etmektedir ki bu da toplamda Afşar ve Kınık’tan sonra üçüncü sırada olduğunu göstermektedir (Sümer, 1999:427). Aynı yüzyıla (XVI) ait defterlerde Vilâyet-i Çepni ile Vilâyet-i Kürtün adlı kazaların köy dökümleri de yer almıştır. Çepni Vilâyetine bağlı köyün isimleri ÇALCA olarak değiştirilmiştir. Köy 1943 yılında Giresun'a bağlı Tekke köyünden ayrılarak kurulmuştur. Köye ilk yerleşenler Hekimoğulları, Dadaşoğulları, İmamoğulları, Karacaoğulları, Süleymanustaoğulları'dır. Köyün eski merkezi kavrazlı mahallesidir. Bu mahallenin çalca için önemi aslen Oğuzların batılı kaynaklara göre 16. Doğu kaynaklarında 21. kolu olan Cebni(Düşmanı görünce saldıran)lerin bu mahallede yerleşik olması ve Devlet-i Ali Osman zamanından kalma Camisinin bulunması ve kültürel özelliklerini korumasıdır. Köy, ilçenin en yüksek nüfuslu köyüdür. Daha fazla bilgiye ulaşmak isteyenler Kutalmışoğlu Cebni,Kaşgarlı Mahmut(Divanü Lûgati’t Türk)vb eserleri inceleyebilirler.

Her ne kadar son zamanlarda bazı bozulmalar olsa da yöre halkı Türk-İslam kültürünü yaşamakta ve yaşatmaktadır.

Kullanılan dil hala özünü korumaktadır. Birçok kelime Öztürkçedir (bıldır, toynak, güz...). Köyde yaylacılık kültürü yerini korumaktadır. Her yıl Temmuz ayında Kuzugölü Yaylası'nda Otçugöçü Yayla Şenliği düzenlenmektedir. Şenliğe katılım oldukça yoğundur. Şenlikte yöresel sanatçılar sahne almakta ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. 6 Mayıs’ta Hıdırellez tutulur. Hıdırellez Hızır ve İlyas'ın bir araya geldiğine ve kış ayının bitip güzel günlerin geleceğine inanılır. Hıdırellez günü yeşil bitkilerin koparılmasının uğursuzluk olacağına inanılır.

Giresun iline 21 km, Dereli ilçesine 10.8 km yakındadır. Köy Dereli Aksu Çayı ve Çalca Deresi birleşim noktasında kurulmuştur. Kavrazlı, Hanyanı, Tepe Harman, Pelit Bayırı, Gökseki, Yukari Köy Harmanın Başı, Çağlan,Güney, Karakışla, Ustalı, Dere Göözü, Kıran Mahallesi (Poyraz) olmak üzere 10 mahalleden oluşur. Nüfus, özellikle yaz aylarında ve özel günlerde 3.000 civarına çıkar. Köy arazisi dağlıktır.

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Konum itibarı ile çok fazla yağış alır.Köyün ekonomisi, başta fındık olmak üzere tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Arıcılık ve kivi yetiştiriciliği son zamanlarda artış göstermiştir.

Köye ulaşımı sağlayan yol asfalttır ve bu sebeple ulaşım kolaydır. Ancak mahallelere ulaşım sağlayan yol stabilize yoldur ve ulaşım zordur.

 

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.