Giresun Sayca Köyü

Giresun Sayca Köyü

Sayca Köyü Haberleri, Giresun Sayca Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Giresun Sayca Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Giresun Köyleri Arasında Yer Alan Sayca Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Giresun Sayca  köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Sayca  köyü son dakika gelişmeleri, Sayca  köyüne özgü yemekler, Giresun Sayca  köyünün tarihi, Sayca  köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Sayca  köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Sayca  , Giresun ilinin Merkezine bağlı bir köydür. Yolunuz Karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Sayca   Köyü Resimleri ve Sayca   Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Giresun Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Giresun Hava Durumu? Giresun Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Giresun li iseniz  Giresun Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Giresun li Ünlüler arasında Giresun Sayca  Köyünde doğan biri var mı? Giresun Doğumlu Ünlüler Kimler?

Sayca ,Giresun ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Karye-i Sayca: 1455 tarihli tahrirde burası “tabi-i Meliklü “ kaydedilmiş 7 hanelik küçük bir yerleşim alanıdır.Rasül Paşa oğlu Abdülkadir adında bir Tımarlı Sipahisi olan bu yerde ekinlü bennak kaydedilmiş çift hanesi olanlardır. Murat oğlu Yusuf adlı şahıs ise babası yanında yaşayan mücerrid’dir. Köyün halkı arpa, buğday,ceviz tarımı ve hayvancılık yapmaktadır. 1530 tarihli Muhasebe-i Vilayet-i Karaman ve Rum Defteri’nde bu köyden Saycalu şeklinde söz edilmektedir.Sayca köyü merkez Boztekke köyünden ayrılmıştır. Köy, adını toprağın altının say (taş)olduğundan bu adı almıştır.

Gelenek ve görenekleri hakkında pek fazla bilgi yoktur. Düğünlerde kız evinde lokma dökülür.Damat arabasının önü kesilir, damat para vermezse dövülür.Ayrıca damadın ayakkabısı saklanır bulursa dövülür bulamazsa parasını verir.

Yöresel yemekleri; Karadeniz'e has olan merevcan, dible, pancar çorbası,fasulye kızartması, fasulye buğlama, fasulye turşu ve tuzlusu, galdirik turşusu ve kızartması, taflan (karayemiş) kavurması, süt mısırı,kiraz turşusu, sakarca,erik dolması,armut pekmezi,elma balı,hamsi tava,gözleme,patlıcan buğlama,ayıboğan sirkesi,çekiç kızartması vb...

Giresun merkezine 18 km uzaklıktadır. Köyün yazın hayvanlarını otlatmak ve dinlenmek için gittikleri yaylaları; Bektaş, Kümbet ve Kulakkaya yaylalarıdır.Ancak bu yaylara olan göç ve ziyaretler son 5-6 yılda bayağı azalmıştır.Arazi engebelidir.

Köyde klasik karadeniz iklimi hakimdir. Her mevsim yağışlıdır. Fındık tarımı için oldukça uygun bir iklime sahiptir.TÜİK'in 2008 yılı verilerine göre köyün 442'si erkek 452'si kadın olmak üzere toplam 894 nüfusu bulunmaktadır.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Fındık üretimi başlıca tarımsal faaliyettir.Çok verimli toprakları vardır.

Köyde ilköğretim okulu vardır. Ancak taşımalı eğitim yapılmaktadır. Köyün mahallelerine has yerel su şebekeleri yoktur. Köyün büyük bölümünde arazi yapısından ve yerleşimde konutlar arası mesafenin fazla olmasından dolayı kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır.

Köyün 4 camisi bulunmaktadır. Tarihi eser olarak 215 yıllık cami ve 230 yıllık mağara bulunmaktadır.2012 yılının başında Velioğlu mahallesinde olan eski bir okul köylülerin katkılarıyla yepyeni bir camiye dönüştürülmüştür. Sayın vali gelip açılışını yapmıştır.

 

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.