Hanak Sulakçayır Köyü

Hanak Sulakçayır Köyü

Sulakçayır Köyü haberleri, Hanak Sulakçayır Köy köyü güncel son dakika gelişmeleri, Sulakçayır köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Ardahan Köyleri Arasında yer alan Sulakçayır Köyünde vefat edenler köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Hanak Sulakçayır köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Sulakçayır köyü son dakika gelişmeleri, Sulakçayır köyüne özgü yemekler, Hanak Sulakçayır köyünün tarihi, Sulakçayır köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Sulakçayır köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Sulakçayır , Ardahan ilinin Hanak ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Doğu Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Sulakçayır  Köyü Resimleri ve Sulakçayır  köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Hanak Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Hanak Ardahan Arası Kaç Km? Hanak Hava Durumu? Ardahan Köyleri ve Hanak Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Ardahanlı iseniz Ardahan Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Ardahanlı Ünlüler arasında Çıldır Sulakçayır  Köyünde doğan biri var mı? Hanak Doğumlu Ünlüler Kimler?

Sulakçayır , Ardahan ilinin Hanak ilçesine bağlı bir köydür.  

Eski adı Carısghev dir. Bu isim köye Gürcüler tarafından verilmiş olup Gürcücedir. Gürcüce orijinali Chari(s)khevi dir. "Chari" Gürcüce "çayır sulak yer" anlamındadır. khevi ise "dere anlamına" gelmektedir. Cumhuriyet döneminde neredeyse birebir bir çeviri yapılarak köy şimdiki adını almıştır. Köy çevresinde yer alan yıkıntılarda bu bölgede çok eski bir yerleşimin olduğu görülmektedir. Köye ilk gelenler Ahıska Türkleri kökenli olup Salahhocalar diye bilinmektedir. Bunlar 1800'lü yılların başında yöreye gelmişler ve yerleşmişlerdir. Salah Hocanın babası Ahmet'in Ahıskada yaşadığı ve ayakkabıcılıktan kazandığı parayla Ahmediye Camiisini yaptırdığı (veya restore ettirdiği) rivayet edilmektedir. Daha sonra Erzurum ve Kars'tan gelen ailelerle (bunların da bir kısmının Ahıska kökenli olduğu düşünülmektedir) köy büyümeye başlamıştır. Erzurum'dan gelen Deli Sülü Salahhocanın kızı Mahpup'la evlenmiş ve bu iki sülale arasında akrabalık bağı kurulmuştur. Aynı yıllarda Ahıska Oral köyünden 2 kardeşiyle birlikte sürüsünü otlatmak için gelen Muharrem'de aynı sülaleden (Salahhocagilden) bir kızla evlenerek köye yerleşmiştir. Köy Cumhuriyet sonrası dönemde Sulakçayır adını almıştır.Bundan sonra Köyün büyüme süreci 1980'lere kadar devam etmiştir. 1980'lerin başından itibaren başlayan yoğun göç dalgası 2000'lere kadar devam etmiş ve bugün Köyde sadece 35-40 aile kalmıştır. AHISKA KIPÇAK TÜRKLERİ kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

Köyün kültürü büyük ölçüde Ahıska TürkӀerinin kültürüne dayanmaktadır. Özellikle kullanılan Türkçe, Ahıska ağzının çok az değişmiş halidir.Akrabalık bağları OLDUKÇA güçlüdür. Köyün on yıllardır süregelen geleneklerinden bir kısmı hâӀâ devam etmektedir.Geleneklerine sahiptirler. Müziğe ve şiire karşı neredeyse bütün ailelerin ilgisi vardır.

1980'lerdeki göç dalgası ile birlikte keçe dövme, halı örme gibi geleneksel faaliyetler sona ermiştir. Ama düğünlerde oynanan halaylar, cenazelerdeki törenler(yeni ölenin mezarında 3 gün süreyle ateş yakılması), kaz kesimi gibi gelenekler hâӀâ devam etmektedir. Köyün en meşhur yemekleri kaz mantısı, karnıcırıh, kete, katmer, mafiş, bişi, harşo ve lobiyeli kesme aşı (kırmızı fasulye ve erişteden yapılır)dır.

Köyde nesillerdir devam eden yayla geleneği de sona ermiştir. Bunun başlıca sebepleri hayvanlara bakacak morbet denilen genç nüfusun azalması, koyun sahipliğinin sona ermesi ve köydeki otlakların mevcut hayvanlar için yeterli hale gelmesidir. Yayla geleneğinin bitmesi önemli bir sosyal ve kültürel zenginliğinde bitmesi anlamına gelmektedir.Köyde okuma yazma oranı çok yüksektir. 1930'lu yılların sonunda başlatılan eğitmen yetiştirme kurslarından mezun olan Hüseyin Bayraktar (Karslıların Hüseyin Çavuş) köyde yeni yazı ile eğitim öğretimi başlatan önemli eğitimcilerden biridir. Muteakiben köy enstitüsü çıkışlı öğretmenlerin de önemli hizmetleri olmuştur. Bu sayede köyden yetişen çok sayıda öğretmen, iş adamı ve burokrat bulunmaktadır.Ardahan iline 40 km, Hanak ilçesine 14 km uzaklıktadır. İklimi oldukça soğuk, yüksekçe bir yaylada bulunmaktadır. Etrafında Yalnızçam Dağlarının sinsilesi ile Keldağ ,Ilgar dağı, Posof , Hanak, Çıldır yer almaktadır. Kars,Ardahan, Gürcistan transit yolu üzerinde Ilgar dağının eteklerinde kurulmuştur. Eskiler Köyümüz iklimi için şöyle derler; "Altı ay kış, üç ay ayaz, üç ay da yaz"Yörenin yüksek olması ve yüzey şekillerinin değişiklik göstermesi dolayısıyla ilçe genelinde karasal iklim hakim olduğundan, kışlar uzun , sert ve kar yağışlıdır. Yıllık ortalama sıcaklığı 5 c nin altındadır.Ve kışın -30 C nin altına iner.Yılda ortalama 500 mm yağış düşer.Yaz mevsimi adeta bir ilkbahar serinliğindedir.Her yer yazın renk renk çiçekler ve yeşillik alanlarıdır Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Uzun kışlar hayatı son derece zorlaştırır. Eskilerin "Martta merek yarı gerek" sözünden de anlaşılacağı üzere Mart ayında merek yarıyı geçmişse alaf (ot,saman) kışı geçirmeye yetmeyebilir. Mart ayındaki görece sıcak havaya aldanarak yaylaya gitmeye çalışan Nenenin keçileriyle birlikte dağda tipide donarak ölme hikâyeleri çocoukluğu köyde geçenlerin hala akıllarındadır. Ama gerçekten de Köyün yaylalarında Temmuz ayının başlarında bile kar fırtınasına rastlanmıştır. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarımsal üretim buğday arpa yulaf ve yem bitkilerinden oluşur. Köydeki geniş çayırlar yaz aylarında hayvanların otlaması için son derece elverişlidir. Buradaki otlar biçin döneminde biçilip kurutulduktan sonra köye taşınarak büyük otluklarda biriktirilir. 6 ay süren uzun kış boyunca bu ot hayvanlara yedirilir. Köye nakit girişi genellikle kurban bayramı sırasında hayvanların satışı ile olur.

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır; ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır; ancak kullanım dışıdır. Köyün Hanak ile ulaşımı stabilize yol ile sağlanmaktadır. Ancak yolun ciddi anlamda bakıma ihtiyacı vardır. Köyde elektrik ve sabit telefonvardır. GSM şebekeleri de hizmet vermektedir.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum