Kızıltepe Örencik Köyü

Kızıltepe Örencik Köyü

Örencik Köyü haberleri, Kızıltepe Örencik köyü güncel son dakika gelişmeleri, Örencik köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Mardin Köyleri Arasında yer alan Örencik köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Kızıltepe Örencik köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Örencik köyü son dakika gelişmeleri, Örencik köyüne özgü yemekler, Kızıltepe Örencik köyünün tarihi, Örencik köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Örencik köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Örencik , Mardin ilinin Kızıltepe ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz güneydoğu anadolu bölgesi bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Örencik köyü resimleri ve Örencik köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Kızıltepe Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. güneydoğu anadolu bölgesi yöresine özgü haber kanalı var mı? Kızıltepe Mardin Arası Kaç Km? Kızıltepe Hava Durumu? Kızıltepe Köyleri ve Mardin Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Mardinlı iseniz Mardin Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Mardinlı Ünlüler arasında Kızıltepe Örencik Köyünde doğan biri var mı? Kızıltepe Doğumlu Ünlüler Kimler?

Örencik, Mardin ilinin Kızıltepe ilçesine bağlı bir mahalledir.

Mahallenin adı köye ilk yerleşenlerin deyimiyle "Harabkurk"tür. Akçapınar mahallesinden göç eden köylülerin mahallesi kurduğu söylenmektedir. Mahallenin yaklaşık 180 yıllık bir geçmişi vardır.Mahallede düğünler büyük bir katılımla yapılır. yemekleri arasında işkembe dolması, içli köfte, hotik, türlü, saç tava ve hemis bulunmaktadır. Düğünlerde genelde pilav üstü kırmızı et ve son zamanlarda da hemis yapılmaktadır. Mahallede Çelik, Demir, Topçul, Çam, Akbaş, Erez ve Dilek aileleri yaşamaktadır ve bu aileler son tahlilde akrabadır.Mardin il merkezine 43 km., Kızıltepe ilçesine ise 13 km. uzaklıktadır.Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Ayrıca mahallenin yakınındaki dağın arkasında aşağı çimenlik mahallesi yakınında köylülerin bağları da bulunmaktadır. Köy halkının anlattığına göre, sonbaharda sürüler, kuzeylerinde bulunan -kendi deyimleriyle- (Gıre Şera) dağının arkasındaki geniş düzlüklerde otlatılır, haftada iki gün buradaki çobanlara yemek götürülür, çoğu zaman yoğun yağmur ve kardan dolayı aç kalan çobanlar doyurulurdu.

Mahallede, ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol mıcırlı olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

Mahallenin yaşlılarınca; vaktiyle, düğünlerde halk oyunları köy seyrilikleri oynandığı, insanların eşkıya, asker, komutan, doktor, öğretmen kılıklarına girip koydeki halkın uzun kış gecelerinde vakit geçirdiği anlatılmaktadır.

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.