P ile başlayan çiçek isimleri

P ile başlayan çiçek isimleri

P harfi ile başlayan çiçekler nelerdir, P ile başlayan çiçekler hakkında kısa bilgiler haberimizde.

Doğa, orman, bitkiler ve çiçeklerden bahsedilince sizinde yüzünüzde gülümsemeler meydana geldiğini düşünüyoruz. Acaba bu gülümseyenlerden kaç kişi "p ile başlayan çiçek isimleri" hakkında bilgi sahibidir? Bu yazımızda hafızanızı tazelemek için "p harfi ile başlayan çiçekler" hakkında yazı hazırladık. "p ile başlayan çiçekler" hakkında bilgi sahibi olmadan önce çiçekler hakkında da kısa bir bilgi hazırladık. Detaylar haberimizde...

Çiçek Nedir?

Çiçek bitkilerde üremeyi sağlayan organları taşıyan yapı. Bir çiçek, 4 kısımdan oluşur.

Üreme organlarını dıştan sararak onları dış etkilerden korur. Doğrudan üremeye katılmadığı için 'verimsiz kısım' olarak da adlandırılır.

Dikotil bitkilerde çiçek örtüsü 2 kısımdan oluşur: Çanak yapraklar (sepal) ve taç yapraklar (petal). Tohumlu bitkilerin en önemli özelliği, çiçek denen üreme organıyla tohum meydana getirmeleridir. Eşeyli üremeye yarayan ve buna uygun şekilde değişikliğe uğramış yapraklar taşıyan sürgün veya sürgün kısımları çiçek adını alır. Bu kısım sınırlı büyüme gösterir ve çoğunlukla diğer sürgünlerden kesin olarak ayrılır. Döllenme ve ekseriya yavru bitkinin ilk gelişmesi burada olur.

P ile Başlayan Çiçek İsimleri

P ile başlayan çiçek isimlerinin listesini aşağıdan görebilirsiniz, ayrıca p harfi ile başlayan çiçekler hakkında kısa bilgileri yazımızın devamında.

  • Papatya
  • Pentas Çiçeği
  • Peru Zakkumu
  • Petunya
  • Peygamber Çiçeği
  • Pittosporum
  • Porsuk (Taxus)
  • Portakal Çiçeği
  • Pelin otu çiçeği

P harfiyle başlayan çiçekler hakkında bilgi

Papatya: Papatya, papatyagiller familyasında sınıflandırılan Anthemis, Matricaria, Bellis, Leucanthemum ve Tripleurospermum gibi farklı cinslerden bitki türlerine verilen, Nisan-Eylül aylarında çiçek açan, 25 cm kadar boyunda, bir yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları ince parçalı olup, sapsızdır. Çiçeğinin orta kısmı sarıdır. Kenarlarında 12-20 tane dil biçiminde beyaz renkli çiçek vardır. Çiçeklerin içeriğinde acı madde, tanen ve glikozitler vardır. Meyvesi sarımtırak esmer renkli bir uçucu yağ taşır. Yaz aylarında toplanıp, kurutulur.

Peygamber çiçeği: Bileşikgiller familyasından; özellikle ılık bölgelerdeki tahıl tarlalarında yetişen bir bitkidir. Çiçekleri mavi veya menekşe rengindedir. Boyları 1 metreye kadar ulaşabilir. Peygamber çiçekleri otsu gövdeye sahiptir. Ülkemizde genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde 1000 metre yüksekliğe kadar rahatlıkla yetişebilir ancak süs bitkisi olarak yetiştirilirse Türkiye”nin her yerinde yetişebilir. Bitkinin mavi yaprakları oldukça sağlıklıdır. Bu yüzden bitki yaz aylarında çiçek açtıktan sonra bu yapraklar toplanır ve kurutulur.

Pelin otu çiçeği: Bileşikgiller familyasındandır. Çok yıllık bir bitki olup takriben 3-10 yıl yaşar. 50-120 cm boyunda, oldukça çok çatallaşan ve grimsi beyaz renkte bir bitkidir. İnce tüylerle kaplı gövdesi kokulu, kabarık çizgili ve gri-yeşil renklidir. Çok ince tüylerle kaplı grimsi ya da beyazımsı yeşil, altı gri renkli ve kokulu olan yaprakları çok parçalı ve almaşık dizilidir. Açık sar renkli küçük çiçekleri salkımlar oluşturur. Silindirik yapılı yassı, küçük ve gri renkli meyvelerinin içinde kahverengimsi gri minik tohumları bulunur. Pelin döktüğü tohumlarıyla çoğalır ya da sonbaharda alınan gövde kalemleriyle çoğaltılır. Pelinin küçük yapraklı dalları özel kokulu ve çok acı lezzetlidir.

Pentas Çiçeği: Pentas (Beşiz yıldız çiçeği), birçoğu bir arada küçük yıldızlar şeklinde açan çiçekleriyle şık bir bitkidir. Akdeniz iklimine, sıcağa ve kuraklığa uyumludur. Evde de (güneşli pencere kenarında) yetiştirilebilir. Rubiaceae (kökboyasıgiller) familyasının Pentas cinsinin Pentas lanceonata türünün ABD’de en yaygın adları Egyptian star (Mısır yıldızı) ve star cluster (yıldız kümesi).. Bizde beşiz çiçeği denmiş. Anavatanı Afrika’nın doğusu ve Yemen civarlarıdır.

Peru Zakkumu: Peru Zakkumu (Hint Mabet Ağacı), Her dem yeşil bir bitkidir. Çalı formundadır. Yaklaşık 3-4 m boylanabilir. Yaprakları ince uzun, sarmal dizilişli, çiçekleri parlak sarı ve boru şeklindedir. Meyvesi yeşil renkli, yuvarlağımsı ve üç lobludur. Bitkinin süt rengi özsuyu vardır. Akdeniz bölgesinde rahatlıkla yetiştirilebilir. Açan turuncu çiçekleri uzun süre bitki üzerinde kalır. Geçirgenliği iyi, besince zengin topraklarda sağlıklı gelişir. Peru Zakkumu Çiçeği; çok su istemez. Toprağı kurudukça sulamak yeterlidir. Bahçenin güneş alan ya da yarı gölge bir bölümü onun için idealdir. Saksıda yetiştirmeye de elverişlidir. Yaz sonundan sonbahara kadar budama yapılabilir. Soğuğa dayanıksızdır, korunma ister.

Petunya: Petunya, patlıcangiller familyasından Petunia cinsini oluşturan kültür ortamında çokça yetiştirilen bitki türlerinin ortak adı. Popüler çiçek ismini Fransızcadan almaktadır. Fransızcada, “petun” kelimesi eskiden “tütün” anlamına gelmektedir. Dünyanın birçok yerinde süs bitkisi olarak yetiştirilen petunyoların ana yurdu Güney Amerika’dır. Petunyalar ortalama 30 cm.ye kadar boylanabilen, oldukça küçük yapraklı bitkilerdir. Bazıları baştan başa yapışkan tüylerle kaplı olan 12 değişik türü vardır. Dalların ucundan tek tek açan mor, pembe, beyaz, kırmızı ya da alacalı renkli iri çiçekleri son derece alımlıdır. Çiçeklerin huni biçimli taç yaprakları tabanda birbiriyle kaynaşmış olmakla birlikte kenarlarda toplara ayrılmıştır.

Pittosporum: Herdemyeşil, küçük ve yuvarlak grimsi-yeşil yaprakları vardır. Çiçekleri güzel kokulu olup beyaz renkte tek tek bulunurlar. Nemli iklimleri sever rüzgârlardan çabuk etkilenirler. Tam güneşli ortamda iyi gelişir.Kolay yetiştirilmesi, özellikle de denize olan dayanıklılığından dolayı Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde rahat yetişen bitkilerdir.

Porsuk çiçeği: Anavatanı Avrupa, Kuzey Afrika ve Güneybatı Asya olan porsuğun tohumları yumuşak, kırmızı ve üzümsü bir kabukla kaplıdır. Bu kabuk kısmının, bitkinin zehirli olmayan tek kısmı olması, meyvenin kuşlar tarafından yenmesi halinde zehirlenmeksizin tohumları farklı yerlere taşıyabilmelerine olanak sağlamaktadır. Yaklaşık 50g dozda insan için ölümcül olup, semptompları arasında nefes darlığı, titreme, kasılma ve son olarak kalp durması görülmektedir.

Portakal Çiçeği: Portakal Çiçeği, Turunçgiller familyasından olan bir ağaç türüdür. Boyu 2 ile 10 metre arasında değişmektedir. Yaprakları sert dayanıklı ve düz kenarlı olan bu bitkinin meyvesi C vitamini bakımından zengin bulunmaktadır. Meyvesi kışın bolca bulunan ve tüketilen portakaldır. Ülkemizde Akdeniz, Ege, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgesinde yetişmekte olup, Portekiz den Türkiye’ye geldiği tahmin edilmektedir. Portakal sadece C vitamini bakımından değil ayrıca içerisinde bulunan B vitamini, kalsiyum, potasyum, magnezyum da içeriyor. Lifler, organik asitler ve şeker açısından da oldukça zengin olan meyveler arasında gelmektedir. Kabuğunun altında sarımtırak, kimilerinde ise kırmızı renkte sulu ve dilimli bir öz bulunmaktadır. Kabuklarından portakal esansı elde edilen bu ağaç türü, eczacılıkta ve gıda sanayinde kullanılmaktadır. Çiçeklerinden de portakal çiçeği esansı yapılır. Portakal ağacı, 23 ila -3°C arasında sıcaklıkta olan yerlerde yetişen ağaç türüdür.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
1
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.