Posof Süngülü Köyü

Posof Süngülü Köyü

Süngülü Köyü haberleri, Posof Süngülü Köy köyü güncel son dakika gelişmeleri, Süngülü köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Ardahan Köyleri Arasında yer alan Süngülü Köyünde vefat edenler köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Posof Süngülü köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Süngülü köyü son dakika gelişmeleri, Süngülü köyüne özgü yemekler, Posof Süngülü köyünün tarihi, Süngülü köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Süngülü köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Süngülü , Ardahan ilinin Posof ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Doğu Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Süngülü  Köyü Resimleri ve Süngülü  köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Posof Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Posof Ardahan Arası Kaç Km? Posof Hava Durumu? Ardahan Köyleri ve Posof Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Ardahanlı iseniz Ardahan Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Ardahanlı Ünlüler arasında Çıldır Süngülü  Köyünde doğan biri var mı? Posof Doğumlu Ünlüler Kimler?

Süngülü , Ardahan ilinin Posof ilçesine bağlı bir köydür. 

Köy etrafındaki kaleler, köy harabeleri, kilise kalıntıları, gorhana, mağara, eski değirmen kalıntılarına bakıldığında, burasının çok eski bir yerleşim yeri olduğu anlaşılıyor. 1720 yılında Artvin'in Şavşat ilçesinden avlanmak için Süngülü Köyüne gelen Ayvazlar Sülalesi'nden "Tosi" adlı bir kişi, köyün altındaki ırmaktan devam ederek Süngülü köyü içerisine kadar gelir ve bu köyde o zaman ormanlık olması dolayısyla bir açıklık bularak buraya evini yapar ve yerleşir daha sonra çevre il ve ilçelerden aileler gelerek bugünkü köyü oluştururlar.

Köyün eski adı Arile'dir. Kesin olarak ne anlama geldiği bilinmiyor.
Yeni ismi Süngülü ise Gürcistan topraklarına bir girinti görünümünde oluşuna izafen verilmiştir.Ahıska Türkleri kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

Köyün yemekleri genelde hamur işleri ağırlıklıdır. Khinkal, kete, katmer, gevrek, pişi, mafiş, karnı cırık, cadi, el makarnası, kesme çorbası, puşruk çorbası, helle çorbası başlıca yemekleridir. Köyde elfene, sivisivi, deve oyunu, kafkas gibi yerel oyunlar oynanır. Köydeki düğünler üç gün sürer. İlk gün yenge kız evine gelir. O gece kına merasimi yapılır. Ertesi gün gelin baba evinden alınır davulla zurnayla köyün altında bulunan binek taşı denilen yere indirilir. Düğün alayı sonra oğlan evine gelir. Gelinin başından damat ve sadıç çerez ve para saçar. O akşam oğlan evinde davetlilere yemek verilir. Ertesi sabah düğün gelinin yüz açma merasimi, çeyizinin gösterimi ile sona erer. Köyde okuma-yazma oranı ise %100'e yaklaşmıştır.Ardahan iline 102 km. Posof ilçesine 21 km. uzaklıktadır. İlçe Merkezinin güney doğusunda, Şabanıbel Dağı'nın Batı yamaçlarında , Güney batıya eğimli avuç içini andıran bir plato da kurulmuştur. Şabanıbel, Karadağ, Ulgar yükseltileri ile rüzgarlara kapalı, Güney yamaçta yer almaktadır. Köy hudutları içinden geçen akarsular ve bunların birleştiği Arile (Süngülü) Çayı, Güneyindeki koruluğu ve köy etrafındaki meralar, çayırları ile doyumsuz bir güzellik sergilemektedir. İklim ve arazi yapısı hayvancılığa, arıcılığa ve de tarla balıkçılığına çok müsaittir. Derelerinden başka, Mantahev pınarında dahi Dağ alası Alabalık bulunmaktadır. Köyün ortasındaki yüksekçe Kayatepe, köyün bir simgesi gibidir. Balgöze, Damal ilçesi, Savaşır köyleri ve Gürcistan Devleti ile sınırlıdır.

Şu an Posof'un en büyük ve en kalabalık köyüdür. Köyün genel nüfusu 2006'da çıkan Dededen Toruna Süngülü kitabına göre 13.183 olup, hane sayısı ise 2494'tür. Bu rakamlar köyün ne kadar fazla göç verdiğini gösterir. Göç eden aileler yurt içinde Bursa (200 haneye yakın), İstanbul, Zonguldak, Sivas, İzmir, Erzurum, Samsun, Balıkesir, Kocaeli, Çorum, Muş, Kars ve Ardahan olmak üzere, Yurt dışında Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, KKTC, Kazakistan ve Rusya başta olmak üzere Kuveyt, Danimarka, Türkmenistan, Azerbaycan, Suudi Arabistan, İtalya, Meksika, Avusturya, ABD ve İngiltere'de çok sayıda Süngülü'lü bulunmaktadır.Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır, kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık Ocağı vardır ancak Sağlık Evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt değildir köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köyün içi parke taş ile döşelidir.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum