Tirebolu Yalıköy Köyü

Tirebolu Yalıköy Köyü

Yalıköy Köyü haberleri, Tirebolu Yalıköy köyü güncel son dakika gelişmeleri, Yalıköy köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Giresun Köyleri Arasında yer alan Yalıköy köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Tirebolu Yalıköy  Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yalıköy  Köyü son dakika gelişmeleri, Yalıköy  Köyü ne özgü yemekler, Tirebolu Yalıköy  Köyü nün tarihi, Yalıköy  Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yalıköy  Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yalıköy  Köyü, Giresun ilinin Tirebolu ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yalıköy Köyü Resimleri ve Yalıköy Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Tirebolu Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Tirebolu Giresun Arası Kaç Km? Tirebolu Hava Durumu? Giresun Köyleri ve Tirebolu Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Giresunlı iseniz Giresun Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Giresunlı Ünlüler arasında Tirebolu Yalıköy  Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Tirebolu Doğumlu Ünlüler Kimler?

Yalıköy , Giresun ilinin Tirebolu ilçesine bağlı bir köydür.

MÖ 1500’lü yıllarda Saydaklar, MÖ 7. yüzyılda da İyon yalılar bu bölgede birçok ticaret kolonisi kurarlar. MÖ 750 yıllarında bölge Kimmerlerin istilasına uğrar. Daha sonra Asurlular ve Hititliler Görele dolaylarını ele geçirirler. MÖ 132’de Pontus’lular, MS 69’da Romalılar, 395'te Bizanslılar, 1204'te ise ll. Pontus’lular bölgeye yerleşirler. Selçuklular zamanında başlayan Türk akınları Anadolu Selçukları zamanında da devam eder. Çepni ve Türkmen boyları Görele çevresine yerleşmeye başlarlar. Bu akınlar Osmanlı İmparatorluğu zamanında da devam eder. Halkı Türklerden ve Hıristiyan Rumlardan oluşmaktadır. Halk; kıl keçisi, koyun, at, katır ve arı besleyerek; darı ve pirinç ekerek geçimini sağlamaktadır.Bölge hemen hemen her dönemde olduğu gibi Osmanlı İmparatorluğu zamanında da deniz korsanlarının saldırısına maruz kalır. Korsanlar sahildeki yerleşim birimlerine ani saldırılar düzenlemekte, halkı öldürüp, evleri yakıp yıkmakta ve zorla yiyecek, içecek temin etmektedir. Bu sebeple halk, denizden gelebilecek korsan saldırılarına karşı ve sıtma hastalığına karşı yerleşim birimlerini yüksek bölgelere taşır.

I. DÜNYA SAVAŞI SONRASI KÖY.

I. Dünya Savaşı yenilgisi sonrası Karadeniz Rusların payına düşer. Kısa bir süre sonra Ermeni ve Rum kuvvetleri Karadeniz’i işgale başlarlar. Ermeniler ve Rumlar Karadeniz Köylerini yakıp yıkarlar büyük işkencenceler yaparlar. Düşman Görele sınırına dayanır. Halk büyük bir korku içindedir. Kimileri kaçmayı kimileri ise kalıp savaşmayı düşünmektedir. Kaçanlar denizden ve karadan batıya doğru ilerler. Yolda birçoğu açlıktan, soğuktan ve hastalıktan ölür. Kalanlar ise düşman tarafından ya öldürülür ya da esir edilerek işkenceye maruz kalırlar. (Esir edilen halk Karaburun’da toplanarak kurşuna dizilir.) Halkın imdadına Topal Osman Ağa ve Çetesi yetişir. Topal Osman Ağa Harşit Çayı üzerinde düşmanı bozguna uğratır. Ermeniler ve Rumlar boylarının ölçüsünü bir kez daha alırlar. Köye Türk halkının yerleşmesi ise Fatih zamanında olmuştur. Anlatılana göre Fatih, Trabzon ve çevresini alınca bu bölgeye Türk boylarının yerleşmesini istemiştir. Bunun üzerine başta Çepniler olmak üzere birçok Türkmen boyu bu bölgeye akın etmiştir.

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.Giresun iline 54 km, Tirebolu ilçesine 9 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon internet bağlantısı vardır.

 

 

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.