Akçaabat Eskiköy Videosu

Trabzon Akçaabat Eskiköy Videosu sitemizde yerini almıştır. Eskiköy, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Köy halkı, Çepni Türkmenlerinden oluşmaktadır.

Eskiköy, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Köy halkı, Çepni Türkmenlerinden oluşmaktadır.

Doğu Karadeniz Türkmen,Çepnileri'nin Gümüşhane Kürtün’den sonra ikinci önemli merkezlerinden biri de Akçaabat’a bağlı Eskiköy'dür. Bu köy Çepniler ve özellikle Trabzon ve çevresinde Çepnilerin hemen tamamının Gümüşhane Kürtün’den yakın zamanda Trabzon ve çevresine yerleştikleri düşünülmektedir. Eskiköy yaklaşık 600 yıldır adı hiç değişmeden kalmış, bir köydür. Eskiköy bütün Trabzon içinde geleneklerine sıkı sıkıya bağlı olan bir köydür.

TRABZON HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Eskiköy, Trabzon-Akçaabat’ta bulunan; Taşlıtepe ve Karpınar köyleriyle aynı vadi içerisinde yer alan 600 senelik bir TÜRKMEN, ÇEPNİ mahallesidür. Eskiköy Çepni'lerinin makamı Kürtün'de bulunan Güvenç Abdal Ocagna bağlı olup farklı olarak yaşamakta, kendi kültürlerini olabildiğince kapalı olarak sürdürmeye, çevre köyler ve özellikle Akçaabat ve yöresi ile paylaşmamaya özen göstermektedirler. Eskiköy halkının kendiTürkmen kültürlerine ve yaşayış tarzlarına has bazı özellikleri bulunmaktadır. Bu özellikleri nişan, düğün törenleri, bayramlar, ölüm ve cenaze şeklindedir..

ÇEPNİ TÜRKMENLERİ kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Trabzon iline 33 km, Akçaabat ilçesine 20 km uzaklıktadır.

AKÇAABAT VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Mahallenin ekonomisi fındık, tarım1990 da yaşanan sele kadar tütün ve hayvancılığa dayalıdır. Fakat son yıllarda köydeki her evde en az bir kamuda çalışan kişi bulunur.

Trabzon genelinde araştırmalara göre en çok okuma yazma ve üniversite mezunu veren köydür , köy Türkmen(Çepni) kültürünün yoğun olarak yaşandığı bir köydür. Mahallenin kültür olarak Gümüşhane/Kürtün Güvenç Abdal Ocağına bağlı olduğu kabul edilmektedir.

Mahallede, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır.PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan stabilize yol ve telefon şebekesi vardır.

Trabzon Akçaabat Eskiköy ve diğer Alevi Çepni köylerinden olan Düzce Gölyaka Yunusefendi ve Kocaeli Kandıra Ballar gibi Alevi Çepni Köylerinin kuruluşu

TRABZON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

XIX. yüzyılın son çeyreğinde Kürtün - Harşit Vadisi yöresinden göç eden Güvenç Abdal Ocağı’na (Taşlıca) bağlı Çepniler buradan Ordu, Giresun, Samsun, Trabzon, Zonguldak, Düzce ve İzmit’e yerleşmişlerdir. Muhtemelen 93 Harbi (1877-1878) sırasında yapılan bu göçler sonrasında gidilen yerlerde Eskiköy, Yunusefendi, Ballar gibi Alevî orijinli köyler kurulmuştur (Kökel, HBVD/XXXV:7). On yıl sonrasında, 1889’da çıkan bir yazıya göre “Gümüşhane’nin Kürtün Nahiyesi ahalisinden oldukları halde önceden hane halkıyla Görele Kazasına nakil ve hicret ederek bir müddet yerleştikten sonra tekrar Kürtün’e dönme talebinde bulunanlar hakkında gereğinin icrası” istenmiş (BOA, 1598/79:DH.MKT.) ve Çepnilerin yöre içindeki yer değiştirmelerine bir yenisi daha eklenmiştir. 

VİDEOYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Benzer Videolar