Evde Kefir Yapımı

Evde Kefir Yapımı

Son zamanların en çok merak edilen konulardan bir tanesi de evde kefir yapımı. Ama kaygılar da var ya kefir tutmazsa, nasıl mayalayacağım gibi kaygılar. İşte kaygılarınıza son verecek Evde kefir yapımı tarifi...

Evde kefir yapmak istiyorsanız tazecik, çiğ sütleri tercih etmenizi öneriyoruz. Çiğ sütler sayesinde dilediğiniz sonuçlara rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Pastörize sütlerle bu işlemleri gerçekleştirirken hayal kırıklığına uğrayabilir ve marketten kefir almaya devam edebilirsiniz.

Evde kefir yapımı, kefir kaç saatte mayalanır, Kefir kaç derecede mayalanır, kefir mayası nasıl saklanır, kefirin faydaları nelerdir, kefir mayalamanın püf noktaları...

Evde kefir yaparken en çok sorulan sorulardan biri ''Pastörize süt mü, çiğ süt mü?'' oluyor. Bizim tercihimiz çiğ süt kullanmanızdan yana. Zira çiğ süt, kefir yapımı için yapısal olarak daha uygun. Pastörize edilmiş sütler tüm mikroplarından arındırılmış, daha uzun ömürlü sütler, ancak birçok işlemden geçip, yapısal olarak belli başlı değişimlere uğruyorlar. Bu nedenle mayanın tutması bir tık daha zor hale geliyor.

Marketlerde satılan pastorize sütleri de kullanabilirsiniz ancak çiftliklerden aldığınız süt ile yaptığınız kefir kadar lezzetli ve sağlıklı olmayacaktır.

Sütünüzü temin ettikten sonra evde kefir yapımı için ihtiyaç olan 2 şey vardır. 250 ml süt ve kefir mayası. 1 litre süt için kullanmamız gereken kefir taneciği oranı 1 ceviz tanesi kadar diyebiliriz.

Evde Kefir Yapımı

Malzemelerimiz;

Plastik süzgeç, tahta kaşık, cam kavanoz, süt ve kefir mayası. Metal malzeme kullanmıyoruz.

Yapılışı

  1. Sütü bir tencereye alıp oda sıcaklığı olan 25 dereceye kadar ısıtıyoruz. 25 derece, serçe parmağınızı süte soktuğunuzda tatlı bir ılıklık hissettirecek, parmağınız yanmayacak şeklinde sıcaklıktır. Derece ile de ölçebilirsiniz. Eğer çiğ sütten kefir yapıyorsanız 70 derece üzerinde 15-20 dk tuttuktan sonra 25 dereceye kadar soğutmalısınız. 38-40 dereceye kadar maya tutuyor ancak 43 dereceyi geçerseniz mayalar ölür ve kefiriniz tutmaz.
  2.  Isınan sütü kavanoza koyun ve mayayı ekleyin. Yaklaşık 1 çorba kaşığı kefir mayası yarım litre süte çok rahat yetiyor. 1 litre süt için kullanmamız gereken kefir taneciği oranı 1 ceviz tanesi kadar diyebiliriz. Tahta kaşık ile karıştırın. Unutmayın kavanozda bir parmak boşluk olmalı, kavanozun sütü soğutacağını düşünüyorsanız sütü 25 derecenin biraz üzerinde ısıtabilirsiniz.
  3. Kavanozumuzun kapağını kapatarak süt ve kefir taneciklerinin mayalanması için iki bezle ardarda sarıp oda sıcaklığında en az 1 tam gün bekletin. Altını da sıkıca sarınız, örtülü bile olsa rüzgar almayan bir yerde muhafaza edin. Kefirin mayalanma işlemi 8 ile 24 saat arasındadır. Eğer kefirinizi daha yoğun bir kıvamda istiyorsanız 48 saat beklemelisiniz. Kefirin hazır olup olmadığını anlamak için cam kavanozdan baktığınızda kesilmiş süt kıvamını görmelisiniz. İşte o zaman kefirimiz hazır demektir.
  4. Mayalanma işlemi tamamlandıktan sonra bir gece de buzdolabında bekletin. Böylelikle tadı daha güzel olacaktır.
  5. Bir gece buzdolabında bekledikten sonra metal süzgeç kullanmadan mayayı süzün, süzgeçte kalan mayayı diğer kefir mayalama maceralarınız için saklayın.

  6. Hazırlanan kefirin ideal tüketim süresi 3 gündür. Karanlık ve soğuk bir yerde muhafaza edebilirseniz 1 hafta dayanacaktır.

Kefir Kaç Saatte Mayalanır

Kefirin mayalanma işlemi 8 ile 24 saat arasındadır. Eğer kefirinizi daha yoğun bir kıvamda istiyorsanız 48 saat beklemelisiniz. Kefirin hazır olup olmadığını anlamak için cam kavanozdan baktığınızda kesilmiş süt kıvamını görmelisiniz. İşte o zaman kefirimiz hazır demektir.

Kefir Kaç Derecede Mayalanır

Kefir mayalarken ideal sıcaklık 25 derecedir. 25 derece, serçe parmağınızı süte soktuğunuzda tatlı bir ılıklık hissettirecek, parmağınız yanmayacak şekilde olmalı. 38-41 dereceye kadar da maya tutuyor.

Kefir Mayalamanın Püf Noktaları

Malzemelerimiz; Plastik süzgeç, tahta kaşık, cam kavanoz, süt ve kefir mayası. Metal malzeme kullanmıyoruz.

Kefir mayalarken ideal sıcaklık 25 derecedir. 38-40 dereceye kadar maya tutuyor ancak 43 dereceden sonra mayalar ölür ve kefiriniz tutmaz.

Eğer çiğ sütten kefir yapıyorsanız 70 derece üzerinde 15-20 dk tuttuktan sonra 25 dereceye kadar soğutmalısınız.

Yaklaşık 1 çorba kaşığı kefir mayası yarım litre süte çok rahat yetiyor. 1 litre süt için kullanmamız gereken kefir taneciği oranı 1 ceviz tanesi kadar diyebiliriz.

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.