Keskin Büyükceceli Köyü

Keskin Büyükceceli Köyü

Büyükceceli Köyü haberleri, Keskin Büyükceceli köyü güncel son dakika gelişmeleri, Büyükceceli köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kırıkkale Köyleri Arasında yer alan Büyükceceli köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Keskin Büyükceceli köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Büyükceceli köyü son dakika gelişmeleri, Büyükceceli köyüne özgü yemekler, Keskin Büyükceceli köyünün tarihi, Büyükceceli köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Büyükceceli köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Büyükceceli, Kırıkkale ilinin Keskin ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Büyükceceli Köyü Resimleri ve Büyükceceli köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Keskin Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Keskin Kırıkkale Arası Kaç Km? Keskin Hava Durumu? Kırıkkale Köyleri ve Keskin Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kırıkkaleli iseniz Kırıkkale Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Kırıkkaleli Ünlüler arasında Keskin Büyükceceli Köyünde doğan biri var mı? Keskin Doğumlu Ünlüler Kimler?

Büyükceceli,Kırıkkale ilinin Keskin ilçesine bağlı bir köydür.

Köyün adı, Cacabey aşiretinden gelmektedir. Büyük Ceceli kelimesinin ise isim ekleri ve kökleri bakımından düşünürsek "Büyük = Büyük", "Cec = Toprak Mahsulü yığıntısı", "El = Yurt" anlamına gelir. Bu da Büyükceceli'nin düzlüklerinden, zamanında büyük oranda tarım ürünü elde edilmesiyle ilişkilendirilebilir. Tarihinde pek çok ağalar barındırmış torunlarına iftiharla anlatılacak anılar kalmıştır.

Zaman içerisinde köyden göçen bazı aileler Köşker Köyünükurmuşlardır. Günümüzde şehir merkezlerine göçler nedeniyle Köşker büyük oranda boşalmıştır. Bir okulu ve camisi olmasına rağmen muhtarlığı yoktur.

Köyün gelenek ve görenekleri hakkındaki bilgilere evlilik konusuyla başlanmalıdır. Çünkü evlilik hayatın birlikteliğinin başlangıcıdır. Köyde Cuma gününden başlayıp pazar gününe kadar devam eden düğünler vardır. Cumartesi gecesi kına gecesi düzenlenerek gelin ve damada kına yakılır, düğünlerde genelde Ankara oyun havaları ve yerel uzun havalar önceliktedir. Düğünlerde yemekler genelde düğün çorbası (tarhana) sebze yemeği (kuru fasulye, yeşil fasulye, musakka, patlıcan) pirinç pilavı, meyve türü yiyecekler vardır. Düğünlerde alkollü içecekler içilir ve havaya silah atılır.

Kültür bakımından yüzde 80'i okumuş insanlardan oluşmaktadır. Köyden; komiser, avukat, doktor, biyolog, öğretmen, subay-astsubay, bilişimci, polis memuru, hemşire, veteriner, mühendis (inşaat,makine), infaz koruma memuru, gibi birçok mesleğin erbabı yetişmiştir. Ayrıca söz konusu köy, yazar da yetiştirmiştir.

Köyde bayramlaşma adeti hala devam etmektedir. Ramazan bayramında büyük küçük demeden herkes birbirini ziyaret eder. Kurban bayramında kurbanlar kesilir dışarda sacda kavurmalar yapılır. Komşular davet edilir. İmece ile komşular birbirine yardım ederler.Kırıkkale iline 54 Km., Keskin ilçesine 26 Km. uzaklıktadır. Köyün güneyinde Çakırlı olarak anılan küçük bir gölet vardır. Özellikle yağışlı mevsimlerde suyu bol olan Çakırlı köyün hayvanları için serinleme yeridir. Ayrıca göçmen kuşların da köye uğramasını sağlar. Köşker mahallesinin ortasından Kocayar Çay'ı geçmektedir. Çay küresel ısınmadan nasibini almış ve kurumaya yüz tutmuştur.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarımda en çok; buğday, arpa, ay çekirdeği, nohut ve mercimek ürünler yetiştirilir. Bal arısı yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Köy, büyük oranda şehirlere göç vermiştir. Kırıkkale ve Ankara başta olmak üzere civar illere göç vermiştir. Göçler sonunda özellikle Köşker mahallesi büyük oranda boşalmıştır. Köye bağlı olan Köşker mahallesi, kış aylarında büyük oranda boş olup yaz aylarında dolmaktadır. Köy projelere açık olup alternatif tarım için uygundur. Köyde derin su kuyuları açılması durumunda sebze meyve yetiştiriciliği ve ceviz yetiştiriciliği yapılabilir.Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köşker mahallesinde İlkokul vardır ancak eğitime kapalıdır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. Köyün camisi ve imamı vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır ancak hemşire ve doktor yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.