Posof Çamyazı Köyü

Posof Çamyazı Köyü

Çamyazı Köyü haberleri, Posof Çamyazı Köy köyü güncel son dakika gelişmeleri, Çamyazı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Ardahan Köyleri Arasında yer alan Çamyazı Köyünde vefat edenler köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Posof Çamyazı köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Çamyazı köyü son dakika gelişmeleri, Çamyazı köyüne özgü yemekler, Posof Çamyazı köyünün tarihi, Çamyazı köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Çamyazı köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Çamyazı , Ardahan ilinin Posof ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Doğu Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çamyazı  Köyü Resimleri ve Çamyazı  köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Posof Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Posof Ardahan Arası Kaç Km? Posof Hava Durumu? Ardahan Köyleri ve Posof Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Ardahanlı iseniz Ardahan Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Ardahanlı Ünlüler arasında Çıldır Çamyazı  Köyünde doğan biri var mı? Posof Doğumlu Ünlüler Kimler?

Çamyazı , Ardahan ilinin Posof ilçesine bağlı bir köydür.  

Köydeki tarihi yapıtlara bakılırsa, köy eski bir yerleşim yeridir. Köydeki tarihi tek yazılı kayıt kilisenin kitabeleriydi ve bunlar kırılıp cami inşaatında kullanılınca köyün yazılı tek kaydı da yok olmuştur. Köyde daha önceleri yaşayan aileler göç etmiş, sadece iki aile kalmıştır. Bunlar Bekirgil yani Çankaya ve Kutgil denen Yıldırım soyadlı ailelerdir. Diğerleri sonradan gelmiştir, eski tarihlerde küçük bir şehir olduğu rivayetleri vardır. Acara'dan gelen Yusufoğulları, Ahıska'nın Apiyet köyünden gelen Ömeroğulları yani köyde tanınan kabile ismi Ömergiller diye tanınır, ayrıca Ömer Ağa'nın babasının adı Işık Dede'dir. İki kardeşi vardır; biri Badele'de, diğeri ise Al köyünde idiler ancak daha sonra Kars'a taşındılar; yine Ahıska'nın Entel köyünden gelen Taşçılar olduğu söylenmektedir. Köyde Hocagiller, Pamaşlıgiller gibi kabileler vardır. 1878'den 1921'e kadar Rus ve Gürcü işgalinde kalan köy pek çok ölü ve gazi vermiştir. Ama özellikle 1878 tarihli 93 Harbi'nde Osmanlı topraklarına göç olmuştur. Bunlardan bilinen göçler ise:

Latifler Sülalesi: Muş'un Bulanık ilçesine göçmüş.
Seyfidarlar Sülalesi: Ardahan ili Merkez'e bağlı Sulakyurt(Sarzep) köyüne gitmişler.
Aşıkgil Sülalesi: Ardahan ili Merkez'e bağlı Sulakyurt(Sarzep) köyüne gitmişler.
Mollaoğuları: 1800'lü yıllarda Mollaoğlu Timur Şavşat'ın Pınarlı (Suloban) köyünün Tulezeler Mahallesine göç etmiştir. O köyde Okteloğulları olarak bilinen sülale Aktel soyadını almıştır.Köyün eski adı Ohtel idi, Türkçede dağlık yer anlamındadır. Yeni adı ise, köyün güneyindeki düzlük yamacın çam ormanlarıyla kaplı oluşundan dolayı uygun görülmüştür.
Köyün gelenek, ve görenekleri çok anlamlıdır kısaca Büyüklerin yanında gerekmedikçe gelişigüzel konuşulmaz, yeni gelinler bir zaman kayın babasının yanında yüksek sesle konuşmaz, köyde özellikle düğünlerde at yarışları olur gençler arasında karakucak güreşler yapılır. Eskiden komşuluk ilişkileri çok güzeldi herkes imece usulu ile işlerini yaparlardı tabii şimdi çok farklı gemisini kurtaran kaptan olmuş.yemekleri hakkında hemen hemen her köyde olduğu gibi kete, bişi, kuymak, hasuta, içli kete, puşruk çorbası meşhurdur. Olmazsa olmazlardan khinkalsız Posoflu düşünülemez.
Bugüne kadar hızla devam eden göçün sonucunda köy nüfusu epeyce azalmıştır. Göç eden aileler başta Bursa, İstanbul, Kocaeli, İzmir, Niğde, Ankara, Konya, Muş, Aydın ve Ardahan illeri olmak üzere Türkiye'nin her noktasında Çamyazılılar bulunmaktadır. 1960'lardan sonra Avrupa'ya yönelerek Belçika, Almanya, Hollanda ve Fransa gibi sanayisi gelişmiş ülkelere göç etmişlerdir.
Köyün ekonomisi tarım,arıcılık ve hayvancılığa dayalıdır. köy gerçekten tabiat güzelliğine sahip köydür, ilçe merkezine, kuzeydeki ve kuzeybatıdaki köylere kuş bakışı bakar etrafı yeşil olmakla beraber çam ormanlarıyla çevrilidir. Yazın Haziran ayı itibarıyla Ilgar Dağının eteğinde bulunan köy yaylasına çıkılır, genellikle hayvancılıkta büyük baş hayvan beslenir. Süt, yağ, peynir ve özellikle çeçil peyniri çok meşhurdur. Karabayır'ın fındığını da unutmamak gerekir.
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt değildir. Köye elektrik 1983'te, sabit telefon ise 1986'da geldi. İlk cami 1950'den sonra yapıldı ancak 1994-1995 yıllarında İmam Ali İhsan Cin ve köyden İznullah Bilican önderliğinde Avrupa'daki Çamyazılıların yardımlarıyla yıkılarak yeniden yapıldı, yanına da minaresi 1996 yılında yapıldı.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.