Posof Gürarmut  Köyü

Posof Gürarmut Köyü

Gürarmut Köyü haberleri, Posof Gürarmut Köy köyü güncel son dakika gelişmeleri, Gürarmut köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Ardahan Köyleri Arasında yer alan Gürarmut Köyünde vefat edenler köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Posof Gürarmut köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Gürarmut köyü son dakika gelişmeleri, Gürarmut köyüne özgü yemekler, Posof Gürarmut köyünün tarihi, Gürarmut köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Gürarmut köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Gürarmut , Ardahan ilinin Posof ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Doğu Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Gürarmut  Köyü Resimleri ve Gürarmut  köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Posof Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Posof Ardahan Arası Kaç Km? Posof Hava Durumu? Ardahan Köyleri ve Posof Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Ardahanlı iseniz Ardahan Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Ardahanlı Ünlüler arasında Çıldır Gürarmut  Köyünde doğan biri var mı? Posof Doğumlu Ünlüler Kimler?

Gürarmut , Ardahan ilinin Posof ilçesine bağlı bir köydür. 

Köyün eski adı olan Koliskal kelimesinin anlamı bilinmemektedir. Yeni adı ise; köyde bol ve iyi armut yetişmesinden dolayı verilmiştir.

Bu köy çok eskiden beri yerleşim yeridir ancak bugünkü köyü oluşturan sülaleler 1700'lü yıllarda Gürcistan'ın Ahıska şehrinden, Posof'a bağlı Kırköy ve Arılı köylerinden, bir sülale de Göle'ye bağlı Senemoğlu köyünden İncedere (Cuvantel) köyüne oradan da bu köye gelenler tarafından kurulmuştur.Gürarmut köyünden, arazisinin çoğunluğu bu mevkide olduğu için, 1850 yılında buraya gelerek ev yapan Kokol Oğulları adlı sülaleden Durak adlı kişi ilk olarak buraya yerleşmiş daha sonra Gürcistan'ın Ahıska ili Şirvan köyünden gelen Bebelezeler adlı sülale, onu takiben de yine Gürarmut köyünden Odabaş Oğulları sülalesi buraya gelerek bu mahalleyi oluşturmuşlar.Mahallenin adı Kapan; Kıpçak Türkçe'sine ait olup, "dik yamaç" anlamına gelmektedir.GELENEK VE GÖRENEK Her yörede oldugu gibi güzel Posof'umuzun da bizlere has gelenek örf ve adetleri var. Bunlardan özet olarak sizlere evlenme, söz yüzügü, Nişan, kına gecesi, dügün, ayak dönümü, çocuk görme, sünnet, seyran, yılbaşı, elfene, Imece, cenaze, oyunlar, çalgı türleri ( Müzik), kepce hatun, çift çıkarma, koc takimi, Ziyaretler...

Yemekleri hamur işi çok meşhurdur bunlardan başlıcası: Kete (börek), katmer(borek), khinkal (yöreye özel etli mantı ama bunun tuluk peynirliside yapılır), bişi (kizartma), lokum (kizartma), belibağı (patatesli yufka), cadi (mısır unundan yapılan ekmek mısır ekmeği isteğe bağlı sade veya kaymaklı yapılabilir), sac ekmeği (dürüm ekmegi), yoğurtlu mantı (ama bu bildiklerimizden değil sade sarımsaklı yoğurtlu), kazma pağaça (bu tepside yapılır daha sonra üzeri rendeyle kazınır), gevrek (kaymakla yapılır ister yufka gibi ister ekmek gibi) feselli, mafiş, yufka, erişte, saç gevreği, kuymak, lokma(lokum) ...

ÇORBALARIMIZ: çinçar çorbasi (ısırgan çorbası), puşruk çorbası (bu bizim yöreye ait tuluk peynirinden yapılır), kesme çorbası, ayran çorbası, yarma çorbası, patates çorbası, tavuklu çorba

TATLILARIMIZ: Un Helvası ve Hasuta ve diğer yiyecekler Gımı turşusu, erik , elma pestili ...Ardahan iline 91 km, Posof ilçesine 10 km uzaklıktadır. Batısında, Kurşunçavuş Çayı’nın doğusunda kurulmuştur. Köyün kuzeyinde, Morkan dedikleri kızıl ağaçlarla kaplı alüvyonlu bir vadi vardır. Batı yamaçlarında ise karışık ağaçlardan oluşan bir koru vardır. Komşu köyleri ise Kurşunçavuş, Yolağzı, Kopuzlu, Arılı ve Günlüce köyleridir. Köyün doğusunda Öküz Gölü vardır.Köyün ekonomisi tarım, arıcılık ve hayvancılığa dayalıdır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol toprak yol olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.