Peynir Kaç Saatte Mayalanır

Peynir Kaç Saatte Mayalanır

Kendi peynirimi evde kendim yaparım, çocuklarıma ev yapımı peynir yedirmek istiyorum, Evde peynir nasıl yaparım diyorsanız işte bilmeniz gereken püf noktalar...

Doktorların hemen hemen hepsi kendileri peynir ve yoğurdunu marketten alsalar bile tüketilmesi gereken peynir ve yoğurdun evde yapılması gerektiğini söylemektedirler. Ancak kadınlar bu konuda biraz tedirgindir. Evde peynir yapımı, Evde yoğurt yapımı nın zor olduğunu düşünürler ve kıvamı tutturamama endişesi taşırlar.

Ancak bu endişeleri çok yersizdir. İhtiyacı olan 2 şey vardır. 2.5 litre süt ve peynir mayası. Daha sonra peyniri nasıl mayalacağına karar vermesi gerekir. Önünde ev yapımı peynir yapımı için 3 alternatif vardır. Lor peyniri yapmak, beyaz peynir yapmak ve kaşar peyniri yapmak. Bu peynir çeşitlerinin nasıl yapılacağını ev peyniri yapımı yazımızda ayrıntıları ile anlattık.

Peynir Kaç Saatte Mayalanır

Beyaz peynir yapımında mayalama süresi 90 ile 120 dakika arasında değişir. Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur.

Peynir Kaç Derecede Mayalanır

Beyaz peynir üretiminde sütün mayalama sıcaklığı, çeşitli kaynaklarda mevsimlere, yörelere, sütün çiğ veya ısıl işlem görmüş olmasına, hatta yağlı veya yağsız olmasına göre değişmektedir.

Bu değerler, sütün çiğ veya pastörize durumuna bağlı olarak 21°C  – 32°C arasında değişmekle birlikte genellikle 25°C  – 28°C  arasında mayalanmaktadır. 32°C, Beyaz peynir için biraz fazla olmakta, daha çok 29°C  – 32°C lik mayalama ısısı kullanılmaktadır. Çünkü, 21°C  – 27°C  ‘ler arasında elde edilen pıhtı yumuşak ve jelimsi, 27°C  ‘de elde edilenler sıkı ve kesim esnasında çok küçük parçalar halinde ufalanmayan nitelikte, 33°C-36°C‘ler arasında elde edilenler ise sert ve lastiğimsi bir niteliktedir. Bu nedenle, yumuşak peynir yapımında 30°C  ‘nin birkaç derece altı, mayalama sıcaklığı olarak seçilebilir.

Peynir Mayalamanın Püf Noktaları

1.Sütü sağılır sağılmaz hemen mayalamamak, böylece fazla maya kullanımının önüne geçmek,
2.Sütü pıtılaştırdıktan sonra peynir kitlesinde kalacak peynir mayasının faaliyetlerini en aza indirmek için peynir kitlesinde Ph’nın gerektiği kadar düşürülmesine çalışmak,
3.Enzimin optimum çalışacağı sıcaklıklardan çok pıhtı reolojisini de beraber dikkate almak ve böylece 30- 35 derecelerde peynir çeşitliğine bağlı kalarak mayalama sıcaklığını belirlemek gereklidir.
4. Enzimin çok aktif olduğu ancak sırf enzim aktif olacak diye süte zarar vereceği daha üst sıcaklıkları kullanmamak (35 dereden üst sıcaklıkları) önemlidir. Beyaz peynirlerde mikrobiyel maya için süt 35 derecede rahatlıkla mayalanabilir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum