Akçaabat Köyleri

Akçaabat Köyleri

Akçaabat, köftesinin ismi ve lezzetiyle ün salmış Trabzon ilinin doğayla iç içe ve muhteşem köylerine sahip ilçesidir. Akçaabat ilçesine ait kaç tane köy vardır. Akçaabat Köyleri resimleri ve videoları sitemize eklenmiştir.

Akçaabat, Trabzon ilinin bir ilçesi olup, Vakfıkebir ve Çarşıbaşı'nın doğusunda, Akçaabat Trabzon Arası Kaç Km? Trabzon'un 13 km. batısında, Düzköy ve Maçka'nın kuzeyinde yer almaktadır. Trabzon ilinin nüfusu ile en büyük ilçesi olan Akçaabat, köftesiyle ve horonuyla meşhurdur. İlçede 90'lı yılların sonuna kadar, tütün oldukça önemli bir yere sahipti. Yöre halkı tarafından Akçaabat, il içinde il olarak görülür.

1- Akçaabat Köyleri

2- Akçaabat-Trabzon Arası Kaç Km?

3- Akçaabat Köfte

4- Akçaabat Posta Kodları

5- Darıca Nereye Bağlı 

Darıca, Trabzon ili Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile mahalle olmuştur. Akçaabat açısından Osmanlı döneminin en önemli olayı, 18 gemiden oluşan Rus donanmasının Sargana burnu önünden Kavaklı Köyü´ne doğru yaptığı çıkarmaya karşı yöre halkının yarattığı yiğitlik destanıdırKentin bilinen en eski adı Platana olup, Yunanca "çınar ağacı" anlamına gelmektedir.

6- Akçaabat Yaylaları

Hıdırnebi Yaylası ,  akçaabat köyleri içinde ağaçlı köyüne en yakın olan karadeniz bölgesinin eşsiz yaylalarından bir tanesidir. Her yıl temmuz aynın 20 sinde yayla şenliği yapılır. 

Hıdırnebi Yaylası, Trabzon'un Akçaabat ilçesine bağlı bir yayladır. Adını, "Hıdırnebi" isimli bir Çepni Türkmen Beyinden aldığı rivayet edilir.

Hıdırnebi kayasının arkasındaki tepe üzerine kurulmuştur. Yalanın 'ARGOLOS ÇİMENİ' denilen yerinde her yıl Temmuz ayının 20. günü (Orak 7 si) Hıdırnebi Derneği adı verilen büyük bir şenlik yapılır.

7- Akçaabat Köyleri Videoları

8- Akçaabat Köyleri Resimleri

akcaabat-koyleri-trabzon-koyleri.jpgTrabzon Akçabat ilçesine bağlı 73 adet belde ve köy bulunmaktadır. Akçaabat köyleri daha sonra mahalle olmuşlardır. Akçaabat Mahalleleri olarak devam etmektedirler.  Bu doğa harikası Akçaabat Köyleri Hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ister misiniz? Akçaabat Trabzon Arası Kaç Km? Trabzon Akçaabat Arası Kaç Km? diye araştırma yapanlar Akçaabat Köyleri nereye ne kadar uzaklıktadır.

Acısu Köyü

Adacık Köyü  Adacık, Trabzon ili Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile mahalle olmuştur.

Ağaçlı Köyü ,

Akçakale Köyü, Akçakale, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir.Akçakale, Trabzon ilinin 25 km batısında, denize hakim bir teras üzerinde kurulmuş bir kalenin etrafında kurulmuştur.

Akçaköy , Akçaköy Beldesi, Trabzon'un Akçaabat ilçesine bağlı ortalama 400 m rakımında bir belde.

Akdamar Köyü , Akdamar, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir.Mahallenin bilinen eski adı Zayara'dır. Köy sahilden 13 km güneyde ve Akçaabat-Düzköy karayolunun doğu yakasında yer almaktadır.  

Akören Köyü , Akören, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahallenin ismi resmi makamlarca, herhangi bir esinlenme olmaksızın koyulmuştur.Karadeniz bölgesine has yemekler başta olmak üzere kara lahana sarması, misir ekmeği, patates buhlama, pirasa ile patates kavurması, eski zamanlardan günümüze nadiren de olsa gelen ocakta lahana sarılarak kül içinde pişirilen ekmek, zumur ve kuymak çeşitleri diğer yörelere göre sofraları daha çok süslemektedir..

Akpınar KöyüAkpınar, Trabzon ili Akçaabat ilçesinde yer alan bir belde.Sögütlü deresi vadisinin 15 km iç kesiminde, dere yatağının 5 km doğusundaki yamaçlarda yer alan bölge 1993 yılında Akpınar Beldesi adını aldı. Beldenin Yeşilce (Samara), Konaklı (Şilara), Bahçecik (Iskaniye), Fettahlı, Camiyanı (Gozoysa) adıyla anılan semtleri vardır.

Alsancak Köyü Alsancak, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Trabzon iline 22 km, Akçaabat ilçesine 9 km uzaklıktadır. Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Ambarcık Köyü  Ambarcık, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Eski adı Vayton'dur. Trabzon iline 30 km, Akçaabat ilçesine 17 km uzaklıktadır. Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. 

Arpacılı Köyü ,Arpacılı, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Adı Türkçe olan nadir köylerden biridir. Trabzon iline 26 km, Akçaabat ilçesine 13 km uzaklıktadır.

Aydınköy  Köyü Aydınköy, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Aydınköy köyü; eski ismi ağaçlı (zagera) olan büyük bir köydü. büyük olması da sorunları beraberinde getirdi gerek muhtarlık seçimlerinde gerek hizmette ve buna benzer olaylardan dolayı köyü ayırma noktasına getirdiler vede başardılar köyün ileri gelenleri köyün adına aydınköy isminde karar alındı diğer taraf halen ağaçlı köyü diye geçmektedir.

Bozdoğan Köyü, Bozdoğan, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Rumca ismi Podonoz'dur. Trabzon iline 28 km, Akçaabat ilçesine 15 km uzaklıktadır. Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Cevizli KöyüCevizli, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Eski ismi literatürde "Caneni", halk dilinde "Zanene" olarak bilinir.Köy düğünleri, kına geceleri, cumalık (düğünden bir gün sonra yapılan eğlence), asker uğurlama ziyaretleri vb. gibi kültürel etkinlikler mevcuttur. 

Cevizlik KöyüCevizlik, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahallenin eski adı Mala'dır. Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Trabzon il merkezine 19 km, Akçaabat ilçesine 18 km uzaklıktadır. 

Çamlıca Köyü, Çamlıca, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Köyün eski ismi Geliya'dır. Trabzon iline 21 km, Akçaabat ilçesine 8 km uzaklıktadır. 

Çamlıdere Köyü,  Çamlıdere, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir köydür. 1957 yılına dek Cera diye anılan köyün aynı yıl ikiye bölünmesiyle bağımsız köy olan Çamlıdere, doğu yönünden Çatalzeytin deresi, batı ve kuzeyden Akçakale, güneyden Adacık beldesinin mahalleleriyle çevrilidir.

Çınarlık KöyüÇınarlık, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Trabzon iline 23 km, Akçaabat ilçesine 10 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. 

Çiçeklidüz Köyü,  Çiçeklidüz, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Geçmişte bu köyde Rumlar da bulunmuştur.Köyün eski ismi Galyara dır. Trabzon iline 19 km, Akçaabat ilçesine 6 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Çilekli Köyü, Çilekli, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Trabzon iline 26 km, Akçaabat ilçesine 13 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Çilekli köyünde VEREP, KOLOMUÇ, BALTA, ÖZTÜRK, PERVAN, KUM, KOL, ALİBAŞ, CANSIZ, ÇIRAK ve ÇOLAK aileleri yaşamaktadır. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Çolaklı Köyü,

Çukurca Köyü  Çukurca, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Trabzon iline 24 km, Akçaabat ilçesine 23 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Darıca Köyü Darıca, Trabzon ili Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile mahalle olmuştur. Akçaabat açısından Osmanlı döneminin en önemli olayı, 18 gemiden oluşan Rus donanmasının Sargana burnu önünden Kavaklı Köyü´ne doğru yaptığı çıkarmaya karşı yöre halkının yarattığı yiğitlik destanıdırKentin bilinen en eski adı Platana olup, Yunanca "çınar ağacı" anlamına gelmektedir. 

Demirci Köyü Demirci, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. 1958 yılına kadar köyün adı Fiz Köyü idi. Sonradan, tüm Anadolu'da yapılan uygulamaya paralel olarak, Türkçe olmayan adları Türkçeleştirme politikası sonucunda, köyün adı Demirci Köyü olarak değiştirilmiştir.

Demirkapı Köyü, Demirtaş Köyü, Derecik Köyü , Doğanköy Köyü, Dörtyol Köyü, Dürbinar Köyü,

Esentepe KöyüEsentepe, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir köy. Köy vadinin karşısında yer alan Fındıklı(Yun. Mayer) mahallesinden ayrılmıştır. Trabzon ve Akçaabat merkezleri arasında sahilden uzak bir yerde yer almıştır. Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. 

Eskiköy KöyüEskiköy, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Köy halkı, Çepni Türkmenlerinden oluşmaktadır.Doğu Karadeniz Türkmen,Çepnileri'nin Gümüşhane Kürtün’den sonra ikinci önemli merkezlerinden biri de Akçaabat’a bağlı Eskiköy'dür. 

Fındıklı KöyüFındıklı, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahallenin eski adı Mayer'dir. Trabzon iline 16 km, Akçaabat ilçesine 19 km uzaklıktadır. 

Fıstıklı Köyü, Fıstıklı, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir köydür. 1928 senesine kadar kullanilan ismi Dimana. Fıstıklı mahallesine ilk yerleşim Gümüşhane Köstere mahallesi ve yaylalarından gelen Kamçı oğlu Hacı Hasan tarafından yerlesilmistir. 

Gümüşlü Köyü, Gümüşlü, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Trabzon iline 29 km, Akçaabat ilçesine 16 km uzaklıktadır. Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. 

Helvacı Köyü, Helvacı, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Trabzon iline 17 km, Akçaabat ilçesine 4 km uzaklıktadır. 

Işıklar Köyü,  Işıklar, Trabzon ili Akçaabat ilçesine bağlı bir belde.Söğütlü deresi vadisinin en eski, en büyük yerleşim yerlerindendir. Düzköy yolu üzerinde ve Düzköy sınırında kurulmuştur. 

Kaleönü KöyüKaleönü, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. öylerin adlarının değiştirimesi kanunu çerçevesinde köyün düzlük mahallesinde kalecik tepesi bulunması sebebiyle köy adını buradan alarak Kaleönü Köyü olarak kayda geçirilmiştir. Eski adı ise Satari'dir. 

Karaçayır Köyü, Karaçayır Köyü, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahallenin eski ismi Zenita'dır. 

Karpınar Köyü,

Kavaklı Köyü, Kavaklı, Trabzon ili Akçaabat ilçesinde yer alan bir belde.Akçaabat'ın 1,5 km batısında, kıyıdan başlayıp iç kesimlere doğru uzanan bir yerleşim yeridir. Tarihinin 600 yıldan eski olduğu bilinmektedir. 

Kayalar Köyü 

Kemaliye Köyü, Kemaliye, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Kemaliye köyü kuruluşundan önce çevredeki 7 köyün genel adı olan Metinganiya olarak anılıyordu. Daha sonra bu köylerin ayrılması sonucu her birine yeni isimler verilmesi kararlaştırıldı. 

Kirazlık Köyü, Kirazlık, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Trabzon iline 28 km, Akçaabat ilçesine 15 km uzaklıktadır. Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Koçlu Köyü, Koçlu, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. 1915 yılına kadar Kirazlık mahallesine bağlı kalan bir mahalle idi. Daha sonradan ayrılarak Koçlu mahallesi olarak bilgilere geçmiştir. Trabzon iline 30 km, Akçaabat ilçesine 17 km uzaklıktadır. 

Kuruçam Köyü, Kuruçam, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir.Trabzon iline 30 km, Akçaabat ilçesine 17 km uzaklıktadır. Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte mahallesin tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. 

Maden Köyü,  Maden, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Maden yatakları olduğu için burada yaşayan Rusların koyduğu isim olarak kalmıştır. Trabzon iline 25 km, Akçaabat ilçesine 12 km uzaklıktadır. Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. 

Mersin Köyü, Mersin, Trabzon ili Akçaabat ilçesinde yer alan bir belde.Mersin Beldesi, Trabzon'un Akçaabat ilçesine bağlıdır ve Çepni Türkmenlerinin yerleştiği bölgelerden biridir.

Meşeli Köyü, Meşeli, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahalleye ilk yerleşim Osmanlı döneminde 1840 yapılmıştır. Eski ismi"Kaleğra"dır. Kaleğra adı, anlam itibarıyla Meşeli adıyla alakalıdır. 

Meydankaya Köyü, Meydankaya, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahallenin eski adı Garıklıya'dır. Trabzon iline 19 km, Akçaabat ilçesine 6 km uzaklıktadır.  

Nefsipulathane Köyü,Orta Köyü

Ortaalan Köyü, Ortaalan, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir köy. Trabzon iline 26 km, Akçaabat ilçesine 13 km uzaklıkta yer almaktadır.  

Ortaköy Köyü, Osmanbaba Köyü

Özakdamar Köyü, Özakdamar, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Şuanki Özakdamar, Akdamar, Alsancak, Tatlısu ve Akören köyleri, eski adı Cavara (Zayara) olan tek bir köyü oluşturuyorlardı. Daha sonra köyler yeni bir oluşum içerisine girmiş ve Habibli, Emirali, Muziliya, Karanlı ve Kuturoğlu mahalleleri diğer köylerden ayrılıp yeni bir köy oluşturmuşlardır. 

Özdemirci Köyü, Özdemirci, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. rabzon iline 19 km, Akçaabat ilçesine 6 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Salacık Köyü,  Salacık, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyde Malkoçoğulları, Sakaoğulları, Çanakçıoğulları vesaire gibi Çepni Türkmenleri yaşar. 

Sarıca Köyü, Sarıca, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Trabzon iline 38 km, Akçaabat ilçesine 25 km uzaklıktadır. Çarşıbaşına 7 km uzaklıktadır. Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. 

Sarıtaş Köyü,

Sertkaya Köyü , Sertkaya, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Eskiden Metinganiya olarak anılan 8 mahallesin en büyüğü ve merkezi iken daha sonra diğer köylerin ayrılması ile birlikte Sertkaya adını alarak kendi kimliğini kazanmıştır.Trabzon iline 30 km, Akçaabat ilçesine 17 km uzaklıktadır. 

Söğütlü KöyüSöğütlü, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı mahalle. Söğütlü ismi 1959 yılından sonra kullanılmaya başlanmıştır. Daha önceki ismi Galanima ' dır. Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar Galanima mahallesi; bu günkü Söğütlü, Osmanbaba, Demirci köylerinden oluşmaktayken 1992 yılında belde oldu. Yeni büyükşehir belediye yasası ile 2014 yılında mahalleye dönüşmüştür. 

Şinik Köyü, Şinik, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. İsmi Osmanlı döneminden gelmektedir. Osmanlıca'da tahıl ölçeği anlamını taşır.Beldenin son başkanı Cemil Pehlevan'dır.  

Tatlısu Köyü, Tatlısu, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Trabzon iline 27 km, Akçaabat ilçesine 14 km uzaklıktadır. Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Mahallenin adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.Zaten önemli de değildir...! Köylülerin başlıca besin kaynağı kömür tozundan yapılmış yemeklerdir...! 

Tütüncüler Köyü, Tütüncüler, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Trabzon iline 25 km, Akçaabat ilçesine sınırtaşdır. Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. 

Uçarsu Köyü, Uçarsu, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahallenin eski adı Gogana'dır. Rumca asıllı bir isimdir. Trabzon iline 25 km, Akçaabat ilçesine 17 km uzaklıktadır.

Yaylacık Köyü

 Yeniköy Köyü,  Yeniköy, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Salacık mahallesi ile geçmiş zamanlara bağlı bir husumetten dolayı bir kısım köylü farklı bir köy kurmuşturlar. Bu nedenle ismine yeni bir köy anlamına gelen Yeniköy denilmiştir.  

Yenimahalle Köyü

Yeşiltepe Köyü, Yeşiltepe, Akçaabat'a bağlı bir köydür. Trabzon iline 26 km, Akçaabat ilçesine 13 km uzaklıktadır. Köyde Karadeniz iklimi görülmektedir. Köyde fındık, tütün, mısır, sebze ve ve çeşitli meyveler yetiştirilir. 

Yeşilyurt Köyü, Yeşilyurt, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Köyün adı lahanadan gelmektedir. Önerilen adı Çevizli'dir. Cumhuriyet döneminde Yeşilyurt adını almıştır.Köyün başlıca yaylaları Mile, Yeri, Boğuşlu ve Çayır yaylalarıdır. 

Yıldızlı Köyü , Yıldızlı, 1992 yılında kurulmuş; Trabzon'un Akçaabat ilçesine bağlı belde.Yıldızlı; Akçaabat, Akyazı (Trabzon Merkez İlçe'ye bağlı) ve Derecik arasında yer almaktadır. Akçaabat-Trabzon karayolu da bu beldeden geçmektedir. Beldenin Karadeniz'e de kıyısı bulunmaktadır. Bağlı bulunduğu Akçaabat kent merkezine uzaklığı 6 kilometre olan Yıldızlı'nın, iki mahallesi bulunmaktadır. Bunlar: Merkez Mahalle ve Orta Mahelle'dir. 

Zaferli KöyüZaferli, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Trabzon iline 26 km, Akçaabat ilçesine 13 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum